• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ćirilici vratiti dostojanstveno mjesto"

Autor SRNA

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić ističe da je sazrelo vrijeme da Srbi izgrade ozbiljnu kulturnu politiku, koja bi pokrivala cjelinu srpskog prostora ma gdje živjeli.

 "Ćirilici vratiti dostojanstveno mjesto" Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Naglasio je da ćirilici treba vratiti dostojanstveno mjesto u javnom prostoru. Stanić je istakao da ozbiljno utemeljenje za takvu politiku predstavlja Forum o ćirilici koji je danas organizovan u Banjaluci.

"Da stvorimo jednu vrstu konsenzusa u srpskom narodu i šta kao istorijski potvrđen narod treba da činimo u sferi kulture da bismo odbranili sopstveni identitet", istakao je Stanić.

On je rekao da veliki dio srpskog naroda živi u rasijanju, ali da može biti stvoren virtuelni kulturni prostor koji će ih okupljati.

"Jezik i pismo su jedni od ključnih činilaca. Ćirilici treba da vratimo dostojanstveno mjesto u našem javnom prostoru i da se najzad krene sa realizacijom takvih planova", naglasio je Stanić.

Predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj Drago Branković rekao je da se u Srpskoj potrebno izboriti za jezički patriotizam.

"Potrebno je pisati ime i prezime na svom najljepšem pismu, ne stidjeti se zavičaja, mjesta, jezika, naroda i svoje plemenite istorije", istakao je Branković.

Posebni savjetnik ministra za kulturu i informisanje Srbije Dragan Hamović rekao je da je ćirilica kulturna tekovina po kojoj Srbe prepoznaju.

"Odnos prema ćirilici često je isti kao i odnos prema našem narodu - veoma negativan. Mi treba da shvatimo da je ćirilica jedan od kulturnih identifikacionih simbola srpskog naroda. Ako se odreknemo ćirilice onda smo na putu da postanemo niko i ništa", istakao je Hamović.

On je rekao da su zbog toga ministarstva kulture Srbije i Republike Srpske Poveljom o srpskom kulturnom prostoru definisala i pitanje jezika i pisma kao temeljnog pitanja.

"Ćirilicu treba omiliti našem narodu kao nešto svoje i nešto što se voli, a ne nametati. A kako ne voleti najlepše pismo na svetu?", pita Hamović.

Hamović je dodao da Povelja, osim naglašavanja brige za jezik i pismo, te povezivanja srpskog naroda, obuhvata i kulturu sjećanja na genocid počinjen nad srpskim narodom u 20. vijeku.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je ćirilica dio nacionalnog identiteta Srba i kulturnog nasljeđa.

"To je u duhu nedavno potpisane Povelje o srpskom kulturnom prostoru koja definiše da kultura srpskog naroda nema granice i da je to kultura prostora gdje su Srbi nekada živjeli, gdje danas žive i gdje će živjeti", rekla je Trivićeva danas novinarima u Banjaluci, prije početka Foruma o ćirilici.

Ona je navela da nije sporna ustavnost ćiriličnog ili latiničnog pisma u Republici Srpskoj, te da je namjera da se ćirilica što više koristi, kroz obrazovni sistem, ali i kroz privredu i sve sfere društvenog djelovanja.

Trivićeva je dodala da će učesnici Foruma dati određene stručne smjernice kako kreirati politike zaštite ćirilice kao pisma, nacionalnog identiteta, kulturnog nasljeđa, te na koji način popularizovati ćirilicu u javnoj upotrebi.

Ona je rekla da će ovo biti i teme dvije panel-diskusije današnjeg Foruma i da će stručna javnost dati mišljenje, i to će biti kroz zakučke ugrađeno u programe razvoja kulture Republike Srpske.

Forumu prisustvuju i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i pomoćnik ministra za digitalizaciju Srbije Dejan Masliković.

U radu skupa učestvuju i drugi ugledni akademici, profesori, lingvisti, predstavnici medija, izdavača, kulturnih i javnih ustanova.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bm

Treba zakonom dati priortet ćirilčnom pismu u RS.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop