Električni bicikl "povezan" sa srcem vozača!

Autor:

Mate Rimac predstavio je prije nekoliko dana svoje najnovije tehnološko čudo, a u pitanju je pametni električni brdski bicikl Grejp G6, čiji motor je povezan sa srcem bicikliste!

0
A- A A+
Foto: YouTube/screenshot

Naime, bicikl je toliko pametan da dok ga vozite prati otkucaje vašeg srca, pa ako se umorite on okreće pedale umjesto vas! Grejp G6 postiže brzinu i do 45 kilometara na sat, a sa jednim punjenjem baterije može prijeći 100 kilometara.

"Ako su vaši otkucaji srca previsoki, bicikl će vam dati veću podršku, kako bi se otkucaji srca smanjili. Vaše srce je povezano s motorom bicikla, što je prilično super", kaže hrvatskim medijima Mate Rimac.

Grejp umjesto vas može da procijeni i teren po kojem se vozite, kao i da vas fotografiše.

"Ako vidite planinu i želite da odete na nju, a ne znate hoćete li to uspjeti, dovoljno je da pogledate na mapu. Ona će vam reći možete li to izvesti i ne samo to - tačno će vam izračunati koliko daleko možete ići s biciklom", objašnjava Rimac.

Izvor: EvNerds Magazine/YouTube

GENIJE IZ LIVNA

Mate Rimac je rođen u Livnu 1988. godine, a već u srednjoj školi istakao se svojim inovacijama. Svoju kompaniju "Rimac automobili" osnovao je 2009. godine, sa željom da proizvede prvi električni sportski automobil u svijetu, što je i uspio.

Nedavno je osnovao i firmu "Greep Bikes" namijenjenu proizvodnji visokotehnoloških bicikala. Njegove kompanije zapošljavaju 450 radnika.

MONDO intervju sa Matom Rimcem pročitajte OVDJE...

Ostale vijesti