• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidaju konzole, diskove i hardver - Igre samo uz net!

Autor mondo.rs

Bez konzole. Bez ograničenja. Bez preuzimanja. Bez diskova. Bez naručivanja unapred. Bez kablova. Bez muke. Igre za sve i svuda!

Dakle, da ponovimo još jednom: Bez konzole. Bez ograničenja. Bez preuzimanja. Bez diskova. Bez naručivanja unapred. Bez kablova. Bez muke. Igre za sve i svuda!

To je Stadia - novi Google Cloud Gaming servis, koji će podržavati najkvalitetniji striming igara i HDR standard prikaza.

Nakon nedelja nagađanja, različitih curenja i glasina, konačno je došao dan kad smo imali priliku da vidimo šta je to Google želeo da nam predstavi novo u svetu gejminga, na njihovoj GDC prezentaciji. Iako su postojale šanse da to možda bude konzola, na kraju je ipak bila ona realnija opcija - striming servis igara, koji nosi naziv Stadia, ali zajedno sa njim je prikazan i Google kontroler, o čijem smo patentu pričali ranije.

Stadia Google
Izvor: Stadia

Ukoliko niste upoznati sa Cloud streaming-om igara, u pitanju je servis preko kojeg jake mašine na udaljenim serverima pokreću zahtevne igre sa vrhunskim podešavanjima, a ka vama šalju video te igre nazad, dok istovremeno serveru šalju komande, koje zadajete. Ovako se premošćava potreba za jakim računarom kod kuće i potrebno je “samo” da imate dovoljno brz internet kako bi video dolazio bez kašnjenja (latency) i naravno, bar toliko jak uređaj da može da pokreće video u HD/4K rezoluciji. Sve ostalo je na računarima sa servera, koji renderuju igru i šalju video ka vama.

Google Stadia će podržavati povezivanje među platformama, što znači da će Stadia igrači u kompatibilnim igrama biti u prilici da se igraju zajedno sa ili takmiče protiv PC, PS4, Xbox i Switch igrača. Nakon 4K i 60 fps igara u budućnosti će biti podržane i 8K i 120 fps igre, uz nove HDR i druge standarde unapređenog prikaza.

MONDO MobIT

Iako ovo na papiru deluje lepo, još uvek niko nije uspeo da ovo dovede na savršen nivo, na kojem je najveći problem i dalje tzv. latencija videa zbog sporih/nestabilnih veza na internetu, ali ako neko ima resurse da to reši, onda je to svakako Google.

Upravo to kaže i glavni inženjer projekta, Mažd Bakar, koji je otkrio da Google ima ogromne DATA centre sa preko 7.500 čvorišta i razgranatom mrežom optičkih kablova ispod mora, te da su sklopili partnerstvo sa AMD kompanijom, kako bi napravili specijalan hardver specifično za ove svrhe, ali i sa Unity i Unreal pogonima, kako bi igre bile maksimalno prilagođene potrebama servisa, objasnio je Play! Zine.

Najavljena je i prva igra koja stiže na servis, to će biti Doom Eternal, koji će raditi u 60 frejmova i 4K rezoluciji. Moto projekta je “Igre za sve i svuda”, a ukoliko vas interesuje celokupna prezentacija, ispod možete gledati oko 80 minuta iste.

Stadia GDC 2019 Gaming Announcement
Izvor: Google

Stadia će biti podržana preko Google softvera i uređaja, poput Chrome pregledača, Chromecast-a i Pixel uređaja (tableti i telefoni), a servis će širom sveta, uključujući i Evropu biti dostupan tokom 2019. godine. Google će Stadia opcije integrisati kroz set svojih aplikacija, pre svih YouTube, kako bi omogućio lak i brz video striming, a na YouTube sadržaj o igrama biće dodato i Stadia dugme, kako bi igra mogla odmah da se igra na tom servisu - vrlo zgodno: gledate novi klip o Lari Kroft, kliknete na Stadia taster u videu i preko uređaja već možete da oživite taj momenat, koji ste gledali.

Brzina interneta neophodna za “tečno“ 4K igranje u 60 fps je, kako Google kaže, najmanje 25 Mbps.

MONDO MobIT

Naravno, Google će na listu podržanih uređaja staviti laptop i desktop računare, pametne TV uređaje, telefone i tablete.

Novi čipset, koji Stadia gradi sa AMD kompanijom imaće 10.7 teraflopa snage, što je više nego što ima bilo koja konzola današnjice - 4.2 PS4 Pro i 6 Xbox One X. Svaka Stada stanica imaće 2.7GHz x86 procesor sa 16 GB RAM memorije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Stadia Official Reveal: The Future of Gaming from Google
Izvor: Stadia

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS