Pike "odjavio" Španiju, Kataloniju ne odbija!

Autor:

Od "crvene furije" se oprostio zbog uvreda navijača pošto je zagovornik nezavisnosti Katalonije. Đera Pike će još više iznervirati iste navijači kada deseti put u karijeri obuče dres pokrajine koju vidi kao posebnu državu.

Pike "odjavio" Španiju, Kataloniju ne odbija! Foto: Guliver/David Ramos/Getty Images

Jedan od najboljih defanzivaca svoje generacije Đerar Pike rekao je "zbogom" reprezentaciji Španije posle očajnog Svetskog prvenstva, tokom kog je bio jedan od slabijih aktera.

Nešto lošije igre u poslednje vreme, kao i krštenica, nisu bile osnovni razlog zbog kog je Pike otišao u "reprezentativnu penziju" sa tek 31 godinom, nego to što je već dugo vremena bio na meti navijača zbog svog "tvrdog" stava o pokrajini Kataloniji.

Kao zagovornik otcepljenja Katalonije od Španije i pune nezavisnosti trpeo je uvrede navijača "furije", ali je i pored toga isticao da mu je čast da igra pod državnim grbom.

Odlučio je da zbog sopstvenog i mira u reprezentaciji prestane da se odaziva na pozive selektora Luisa Enrikea, ali će zanimljivo i dalje povremeno nastupati za nacionalnu selekciju Katalonije, koja ima pravo da igra iako nije priznata država, kao što nema znak UEFA i FIFA.

Đerar Pike Foto: Guliver/Getty images/David Ramos

Selektor ove reprezentacije Đerar Lopez pozvao ga je za prijateljsku utakmicu protiv Venecuele koja će se odiigrati 25. marta u Đironi.

Pored Pikea koji za Kataloniju ima devet nastupa od 2004. godine, pozvan je i legendarni Ćavi Ernandez (Al Sad), dok su neka od zvučnijih imena i Bojan Krkić (Stouk), Mark Bartra (Betis), Martin Montoja (Brajton), Aleš Vidal (sevilja), Mark Munijesa (Đirona), Viktor Sančez (Espanjol), Oriol Romeu (Sautempton) i najbolji strelac u njihovoj istoriji - Serhio Garsija (Espanjol).

Katalonija je do sada odigrala 46 utakmica, poslednji još 2016. godine protiv Tunisa (3:3).

Ostale vijesti