Šta se desi kad iskopaju grobove Miloševića i Tuđmana?

Autor:

Od 4. aprila u bioskope stiže filmska komedija iz hrvatsko-srpske koprodukcije, u režiji Vinka Brešana - "Koja je ovo država?".

Šta se desi kad iskopaju grobove Miloševića i Tuđmana? Foto: Promo/MegaCom Film

Od istaknutog hrvatskog reditelja Vinka Brešana u bioskope nam stiže još jedna komedija "Koja je ovo država?", snimljena u srpsko-hrvatskoj koprodukciji.

Film sačinjen od komičnih elemenata, apsurdnih i nadrealnih prizora započeće bioskopski život od 4. aprila, a istog dana biće održana i premijera u beogradskoj Kombank dvorani.

Posle prethodne uspešne saradnje na filmu, scenarista Mate Matišić i reditelj Vinko Brešan upustili su se u još jednu komediju, čiji scenario čine tri, naizgled sasvim različite, ali ustvari isprepletane i povezane priče. 

Šta se dogodi kad ljutiti penzioneri ukradu iz grobova leševe Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana?

Na ovo pitanje odgovara crna komedija "Koja je ovo država" koja prati nekoliko glavnih likova - suicidnog generala, jednog od ministara i grupicu penzionera - ljubitelja hrvatske fudbalske reprezentcije.

Progonjen prošlošću i razočaran u ono što je Hrvatska postala, general Mikić sanja i mašta o svom samoubistvu, a ministar se bori sam sa sobom i onim što je politika od njega napravila, te se dobrovoljno zatvara u zatvorsku ćeliju, jer smatra da mu je tamo mesto.

Revolt prema vlasti iskazuje i nekoliko prijatelja, penzionera, koji se odlučuju na opasan i nesvakidašnji korak - iskopavaju bivšeg predsednika Hrvatske, Tuđmana!

Ipak, postaje im jasno, da svaka odluka koju žele sprovesti zavisi od političara, kojima je važno samo jedno - ostati na vlasti!

Reditelj Vinko Brešan iza sebe ima nekoliko uspešnih ostvarenja: "Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal", "Sveštenikova deca".

Upitan na koju državu se misli u ovom poslednjem filmu, reditelj odgovara:

"Bojim se na svaku. Siguran sam da se ovaj film može u jednakoj meri ticati i Srbije i Hrvatske jer verujem da je priča o leševima Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana koje kradljivci nosaju po hrvatskim šumama nešto što se duboko tiče svih nas. Meni je čast da je u ovoj 'krađi Miloševićevog i Tuđmanovog leša' u mojoj režiji, učestvovao i veliki srpski glumac i reditelj Lazar Ristovski".

Osim Lazara Ristovskog značajne uloge imaju i: Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Sebastian Kavaca, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Iva Mihalić i mnogi drugi.

Ostale vijesti