• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Wikipedia označila kraj?!

Autor mondo.rs

Jedna od najvećih svetskih Wikipedia stranica najavila je “sumrak“ interneta simbolično bojeći svoju stranicu u crno i povlačenjem celog sajta s neta.

 Wikipedia označila kraj?! Izvor: MONDO portal / Wikipedia

Nemačka Wikipedia stranica "u crnini" zbog planiranih izmena zakona.

Zvanična stranica Wikipedia-e na nemačkom jeziku osvanula je 21. marta sa porukom protiv najavljenih izmena Zakona o autorskim pravima u Evropskoj uniji. Posetioce nemačkog sajta je dočekalo saopštenje na crnoj pozadini, koje su potpisali autori Wikipedia tima, na kom pozivaju čitaoce da se obrate evropskim poslanicima, kako bi sprečili promene, prenosi AP.

"Ovo je naša poslednja šansa. Pomozite nam da modernizujemo autorska prava u Evropi", navodi se u saopštenju autora nemačkog Wikipedia sajta.

Prema njihovim rečima, predložena reforma autorskih prava u Evropi mogla bi značajno da ograniči pristup slobodnom internetu. "Čak i najmanje internet platforme morale bi da preventivno sprečavaju kršenje autorskih prava od strane svojih korisnika u skladu sa Članom 13 planiranog Zakona, što je u praksi moguće samo kroz filtere, koji često greše i podložni su zloupotrebi", navodi se u saopštenju autora nemačkog ogranka popularnog sajta.

Dodaju da bi sve internet stranice morale da dobavljaju dozvole kako bi okačile čak i male delove teksta, jer bi u suprotnom kršile prava izdavača, propisana Članom 11. Podsećaju da je Wikipedia izuzeta od ograničenja propisanih Članom 13, ali ne i Članom 11. "Sloboda znanja će biti narušena čak i u slučaju da 'Vikipedija' ostane oaza u filtriranoj pustinji interneta", navodi se u saopštenju.

Kako navodi AP, najkontroverzniji deo predloženih izmena Zakona o autorskim pravima u EU odnosi se na to da bi kompanije kao što su YouTube i Facebook morale da preuzmu odgovornost za sav materijal zaštićen autorskim pravima, koji korisnici kače na te platforme.

Pristalice izmena kažu da će ovakav način osigurati da autori, umetnici i novinari dobiju zasluženu kompenzaciju za svoj rad, dok kritičari smatraju da će izmene ograničiti slobodu govora i narušiti kreativnost na internetu, prenosi AP.

Evropski parlament izjasniće se o izmenama Zakona 26. marta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS