• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA: Koliko je briljantan Edin Džeko?

Autor mondo.ba

Povodom stotog meča za Bosnu i Hercegovinu, sajt Evropske fudbalske unije (UEFA) napravio je rekapitulaciju karijere kapitena "zmajeva" i "bosanskog dijamanta" Edina Džeke.

 UEFA: Edin Džeko, karijera Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na "Grbavici", gdje je i započeo karijeru, tridesetdvogodišnji Edin Džeko će u subotu 100. put obući dres BiH u dvoboju sa Jermenijom u kvalifikacijama za EURO 2020. godine.

UEFA je u tekstu pod nazivom "Koliko je briljantan Edin Džeko?" konstatovala da će "stotkom" dodatno učvrstiti ugled i potvrditi nadimak "bosanski dijamant".

Rekli su o Džeki

"Ako bih kao trener mogao da napravim napadača, napravio bih da bude kao Džeko. On je savršen prototip: jak, visok, brz za svoju visinu, borben, agresivan i ima dobru tehniku" (Lućano Spaleti, bivši trener Rome)

"On je glupost u fudbalu, ali je sjajan u golovima" (Noel Galaher, tekstopisac grupe Oasis i navijač Mančester sitija)

"Edin je najbolji napadač u Evropi. Vidjećete. On je bolji od Zlatana Ibrahimovića" (Miroslav Blažević, nekadašnji selektor Švajcarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine)

"Italijanski novinari su me podrugljivo gledali i čak smijali kad sam rekao da će Džeko biti najbolji strijelac Serije A nakon loše prve sezone. Ko se sada smije?" (Mehmed Baždarević, bivši selektor Bosne i Hercegovine)

"Prvi put sam upoznao Džeku 2003. godine kada sam počeo trenirati Željezničar. Imao je 17 godina i nevjerovatno je da niko nije vidio njegov talenat. Ali vidio sam ja Džekin dar" (Jirži Plišek, bivši trener Željezničara)

Trenutno stanje

U dresu BiH: 99 nastupa, 55 golova
Klupska takmičenja UEFA: 89 nastupa, 38 golova
Domaća takmičenja: 501 nastup, 225 golova

Željezničar

• Počeo je kao vezista, osvojivši juniorski kup sa sarajevskim klubom 2002/03, pod vođstvom trenera Jusufa Šehovića, koji se prisjetio: "Imao je talenat, još više je bio uporan. Nikad nisam sumnjao da će postati veliki igrač. On je naš dijamant".

• Jedan neimenovani direktor Željezničara izjavio je kako je prodaja Džeke češkim Teplicama za 25.000 evra u 2005. godini bila poput "dobitka na lutriji" za plave, gdje Edinu nisu davane nikakve šanse.

Teplice

• Šest golova u 15 utakmica na pozajmici u ekipi Isti nad Laben smatralo se pristojnim za mladog Džeku, koji je u Teplicama bio drugi strijelac češke lige sa 13 pogodaka i zaradio transfer u njemački Volfsbrug.

Volfsburg

Pod vođstvom trenera Feliksa Magata, Džeko je postigao 26 golova u tandemu sa Grafiteom ukupno 54 u sezoni 2008/09, čime je napadački duo "vukova" skinuo sa vječnog trona Gerda Milera i Ulija Henesa iz Bajernove sezone 1971/72.

• Džeko je uredno proglašen najboljim igračem Bundeslige, a kampanju je okončao i kao vodeći strijelac osvajača njemačkog kupa.

• Najbolji strijelac Bundeslige u 2009./10. s 22 gola, Džeko se takođe uključio s deset asistencija - mjera njegove velikodušnosti. "Strijelci su sebični, Edin Džeko nije", objasnio je bivši trener Želježničara, Partizana i Jugoslavije Ivica Osim.

• Otišao je u Mančester siti 2011. godine kao najbolji strijelac Volfsburga sa 66 golova svih vremena i njihov zajednički vodeći golgeter u UEFA takmičenjima, zajedno s Grafiteom na devet golova.

Mančester siti

• Postao je prvi igrač "građana" koji je postigao četiri gola u Premijer ligi u trijumfu nad Totenhemom (5:1) 28. avgusta 2011, uključujući i savršeni het-trik - pogoci lijevom nogom, desnom nogom i glavom.

• Postigao je pogodak u pobjedi nad Kvins Park Rendžersom (3:2) u posljednjem kolu sezone 2011/12 koji je Sitiju donio prvu titulu šampiona u 44 godine.

• Postigao je drugi najbrži gol ikada u derbiju Mančestera u 45 sekundi meča na "Old Trafordu" 24. marta 2014. Brži od Edina bio je Denis Tuart 12. novembra 1975. sa 39 sekundi.

Njegov ukupni broj u šest derbija Premijer lige bio je četiri gola, sve na Old Trafordu, u samo 174 minuta. Postigao je ukupno sedam golova "crvenim đavolima" na devet utakmica, prosječno svakih 63 minuta.

• Prešao je u Romu 2015. nakon što je u Engleskoj osvojio dvije titule prvaka (2011/12, 2013/14), FA kup (2010/11), Liga kup (2013/14) i Komjuniti šild (2012).

Roma

• Poslije usporene prve sezone u Seriji A, u prvih 10. mečeva druge sezone (2016/17) postigao je isto toliko golova i postao prvi fudbaler nakon Gabrijela Batistute, kojem je to pošlo za nogom.

• Sada je najbolji igrač iz Jugoslavije ili bilo koje bivše jugoslavenske države u prvih pet evropskih liga (Španija, Engleska, Njemačka, Italija, Francuska) sa 176 pogodaka, nadmašivši Davora Šukera sa 129.

• Sezonu 2016/17 završio je sa 39 golova za Romu u svim takmičenjima i oborio klupski rekord koji su sa 32 postignuta pogotka dotad držali Frančesko Toti i Rodolfo Volk.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Bosna i Hercegovina

• Sa 55 golova prvi je strijelac BiH ispred Zvjezdana Misimovića i Elvira Bolića, a i nalazi se u Top 10 vodećih strijelaca svih selekcija u UEFA.

• Deset puta je pogađao mrežu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu gdje su prvi put u istoriji nastupili "zmajevi".

• U septembru 2018. godine postao je i fudbaler sa najviše nastupa u dresu BiH, preskočivši dotašnjeg rekordera Emira Spahića. A u subotu će postati prvi igrač sa "stotkom".

Ono što možda ne znate

• Tokom odrastanja desio se rat na Balkanu. "Bilo mi je šest godina kada je počeo rat. Bilo je strašno. Moja kuća je uništena, pa smo otišli da živimo s djedom i bakom. Tamo je bila cijela porodica, oko 15 ljudi u jednom stanu. Bilo je jako teško. Posebno u danima kad je poginuo neko koga smo poznavali. Mnogi igrači su počeli karijere na ulici, ali za mene to nije bilo moguće. Ipak, kad je rat završio, bio sam mentalno mnogo jači.

• Gledajući Edina kao previsokog i nespretnog za Želježničar dobio je nadimak "Kloc" - sarajevski sleng za ulične svjetiljke ili putokaze.

• Magat nije vidio uživo Džeku, ali je odlučio da ga angažuje samo na osnovu snimaka.

• Džeko osim maternjeg, tečno govori češki, njemački, engleski i italijanski jezik.

• Njegove veze s BiH su i dalje snažne; ima suprugu Bosanku, modela Amru Silajdžić, koju je oženio 31. marta 2014. s kojom ima dvoje djece - kćerku Unu i sina Danija.

• U Volfsburgu je rekao da je Milan bio njegov "klub iz snova", dodajući: "U nekom trenutku u karijere, želim igrati za Milan". Njegov dječački heroj bio je Andrij Ševčenko.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Tako je govorio Džeko

"Bez obzira na to šta sam bio i ko sam, najvažnije je ostati ljudsko biće. Moram zahvaliti svojim roditeljima na tome kako sam vaspitan i šta sam ponio od kuće".

"Uvijek pokušavam dati sve od sebe. Ponekad je to dovoljno da ostvarim dobar rezultat, ponekad ne, ali nikad ne odustajem i nikad neću".

"Golovi mi ne smetaju, iako je to moj posao. Sretan sam kad moj tim pobjeđuje više nego da ja postignem golove. Pobjeda je ono što je važno".

"Igrao sam u Engleskoj pet godina, postigao mnogo golova i osvojio mnogo trofeja. Igrao sam s najboljim igračima, protiv najboljih igrača. To je iskustvo koje mi je puno pomoglo, ali mislim da sam puno bolji sada nego dok sam igrao u Mančester sitiju".

"Očekivanja su bila velika u Njemačkoj, veća u Engleskoj, ali ništa od toga nije čak ni blizu Rima. To je poseban grad, s posebnom vezom s klubom. U Volsfburgu i Mančesteru su mi navijači tražili fotografiju s vremena na vrijeme, ali u Rimu je nemoguće normalno šetati gradom".

"Ne razmišljam o tome što ću raditi nakon što prestanem igrati fudbal. Imam tri godine ugovora i mislim da to nije moj posljednji ugovor. Samo želim da uživam ​​u fudbalu, da dajem golove i pobjeđujem".

Što još može da postigne

• Da postigne 30 golova u jednoj ligi; on je dostigao 29 u 2016/17. Gonzalo Iguain je rekorder Serije A sa 36 pogodaka u dresu Napolija u 2015/16.

• Džeko je rekorder u golovima i nastupima u BiH, ali Zlatan Ibrahimović, koji je porijeklom iz BiH je postigao 62 pogotka u 116 nastupa za Švedsku. Može li Džeko da nadmaši Ibru?

• Kristijano Ronaldo je rekorder u kvalifikacijama za svjetska prvenstva sa 30 golova, a Džeko je u tom kontinentalnom poretku na trećem mjestu sa 24 gola, dok je između njih Andrij Ševčenko sa 26.

• Da osvoji "skudeto" u Italiji. Džeko je jedinstven po tome i što je postigao 50-ak golova u tri od pet najjačih evropskih liga. Sa Volfsburgom i Sitijem je osvajao titule, ali to još nije učinio s Romom. "Osvojio sam prvenstvo u Njemačkoj i Engleskoj - sada je red na Italiju".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC