Novi Grad: Učenici zasadili 15.000 sadnica bukve!

Autor:

U velikoj akciji pošumljavanja, u kojoj su učestvovali i učenici Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" iz Novog Grada, danas je zasađeno 15.000 sadnica bukve povodom Svjetskog dana šuma.

Novi Grad: Učenici zasadili 15.000 sadnica bukve! Foto: Srna

Rukovodilac uzgoja i zaštite šuma u Šumskoj upravi Novi Grad Vladislav Zgonjanin rekao je Srni da je akcija trajala oko četiri časa.

"Zasađena je površina od 12 hektara. Učestvovalo je 450 učenika, 10 profesora i direktor škole, 10 članova lokalnog Udruženja `Grin tim` i 35 zaposlenih u Šumskom gazdinstvu Prijedor, Šumskoj upravi Novi Grad", rekao je Zgonjanin.

Zgonjanin je rekao da će ove godine biti pošumljeno još 3,5 hektara gdje će biti posađene sadnice bijelog bora, oraha, i divlje trešnje.

"Ovu akciju planiramo i na jesen, a biće uključeni učenici Gimnazije `Petar Kočić`", naveo je Zgonjanin.

On je rekao da su akciju podržali i privatni preduzetnici iz Novog Grada koji su učesnicima obezbijedili hranu i sokove.

Direktor Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" Gordana Vujanović rekla je da je, nakon više od 30 godina, ovo bila prva akcija pošumljavanja u koju su uključeni učenici.

"Ovo je bilo veoma korisno za učenike i nadamo se da će praksa biti natavljena", rekla je Vujanovićeva.

Vujanovićeva je rekla da je za učenike ove škole, koji nisu bili u akciji pošumljavanja, danas organizovana akcija uređenja prostora u blizini škole.

Organizator ove akcije je Šumsko gazdinstvo Prijedor, Šumska uprava Novi Grad.

Ostale vijesti