Pravo proljeće, sunčano i toplije

Autor:

U BiH se danas očekuje sunčano vrijeme sa malom do umjerenom oblačnošću i dnevnom temperaturom do 22 stepena Celzijusova. Vozačima oprez zbog odrona.

0
A- A A+
gospodska, veselina masleše, centar, banjaluka, banja luka Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Tokom prijepodneva duvaće slab i promjenljiv vjetar, a potom slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša dnevna temperatura od 16 do 22 stepena, na planinama do 13 stepeni Celzijusovih.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros preovladava vedro vrijeme.

Na Bjelašnici su jutros u 7.00 časova izmjerena minus četiri stepena, na Sokocu minus tri, u Rudom i Šipovu minus dva, na Han Pijesku i u Višegradu minus jedan, u Ribniku, Bugojnu i Sanskom Mostu nula stepeni.

U Banjaluci, Prijedoru, na Čemernu, u Novom Gradu, Srpcu, Mrkonjić Gradu, Bihaću, na Ivan Sedlu i u Tuzli izmjeren je jedan stepen, u Doboju, Zvorniku, Gacku i Srebrenici dva, u Bijeljini, Sarajevu, Krupi na Uni, Grudama i Livnu tri, u Brčkom, Kalinoviku i Širokom Brijegu četiri, u Gradačcu devet, u Trebinju 12, u Neumu 13 i u Mostaru 15 stepeni Celzijusovih. 

STANJE NA PUTEVIMA

Saobraćaj se jutros na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji /FBiH/ odvija bez zastoja, po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, ali se zbog odrona vozačima savjetuje pojačan oprez, posebno na putnom pravcu Dobro Polje-Brod na Drini-Šćepan Polje, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Režim saobraćaja izmijenjen je na putnim pravcima na kojima se izvode radovi i na tim dionicama obavezno je poštivanje privremene saobraćajne signalizacije.

Do kraja godine aktuelni su radovi na auto-putu Gradiška-Banjaluka zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja i provođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. Januar" Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac u toku je sanacija odrona, pa vozila prolaze naizmjenično, jednom kolovoznom trakom.

U toku je izgradnja priključne saobraćajnice za naselje Zalužani pa vozila saobreaćaju jednom trakom na magistralnom putu Klašnice dva-Šargovac.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu vozila idu jednom trakom preko nadvožnjaka, dok teretna vozila ne saobraćaju.

kružni tok, radovi, saobraćaj Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Radovi se izvode i na magistralnom putu od banjalučkog naselja Rebrovac prema Čelincu i od Čelinca prema Kotor Varošu, zatim na dionici Karanovac-Crna Rijeka, te na regionalnim putnim pravcima Derviši-Klašnice, gdje je u toku izgradnja trotoara, i Obudovac-Lončari, zbog izgradnje pješačke staze.

Zbog aktiviranih klizišta saobraćaj je usporen na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić.

Na području Banjaluke saobraćaj je izmijenjen u ulicama gdje su u toku radovi.

U FBiH na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk dva vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Na ovoj dionici evidentirana su duža zadržavanja.

Jednom trakom vozila saobraćaju i na magistralnom putu Šamac-Domaljevac, gdje su u toku sanacioni radovi.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno zbog rekonstrukcije mosta na ulazu u Bugojno na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od sedam tona. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja. I dalje je zbog nestabilnosti mosta obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse preko graničnog prelaza Brčko-Gunja, dok je zbog radova na hrvatskoj strani zabranjen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Od 25. marta do 17. aprila zbog radova u Hrvatskoj biće zatvoren granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat. Za vrijeme ove obustave pješacima će biti omogućen prelaz. 

Ostale vijesti