• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zmajevi počinju protiv Jermena, mogu li na EURO?

Autor mondo.ba

BiH večerašnjom utakmicom protiv Jermenije započinje novi ciklus kvalifikacija za nastup na Evropskom prvenstvu koje će naredne godine biti održano u 12 evropskih gradova. Mogu li zmajevi na EURO? Glasajte u našoj anketi.

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, reprezentacija BiH će u ovaj kvalifikacioni ciklus ući s dosta izmjena u sastavu, a priliku da "zmajeve" prvi put odvede na EURO imaće hrvatski stručnjak Robert Prosinečki.

Svojevremeno jedan od najboljih veznjaka svijeta na klupi reprezentacije BiH već u prvim susretima pokazao da ima ideju i viziju, a prve uspjehe je ostvario u mečevima Lige nacija u kojima je BiH zauzela prvo mjesto u grupi ispred Austrije i Sjeverne Irske.

Novi selektor je imao težak posao da preuzme ekipu kojoj je slijedila smjena generacija. Podmladio je ekipu i doveo nekoliko igrača koji su ubrzo postali neizostavan dio selekcije BiH.

Prosinečki je u ekipu pozvao mladog Eldara Čivića, dao je šansu Elvisu Sariću, Darku Todoroviću, Ameru Gojaku, Radetu Kruniću,Goranu Zakariću, Stjepanu Lončaru, Deniju Miloševiću, Elviru Koljiću i drugim fudbalerima koji se nalaze u rotaciji i dobiju poziv za nacionalni tim u zavisnosti od trenutne forme i minutaže u klubovima. Naravno, i dalje se sve "vrti" oko Miralema Pjanića i Edina Džeke.

"Žuti" se i odrekao nekih fudbalera, a najviše bure se diglo oko Ognjena Vranješa i Asmira Begovića.

Defanzivac Anderlehta je "sam sebi zatvorio vrata" dok golman Bornmuta i dalje ima šansu da se vrati u nacionalni tim, ukoliko ponovo izbori status prvog golmana u klubu.


U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. najbolji bh. fudbaleri boriće se u grupi "J" protiv Italije, Grčke, Finske, Jermenije i Lihtenštajna.

Jermenija je trenutno 101. reprezentacija svijeta sa 1.222 boda, dok su "zmajevi" na 35. poziciji sa 1.472 boda. Najbolji plasman u istoriji jermenskog tima desio se u februaru 2014. godine kada su bili 30. selekcija planete.

Italija je prvi favorit grupe, ali evidentno je da "Azuri" u posljednjih nekoliko godina ne igraju na nivou koji se očekuje od njih. Iz tog razloga mnogi vjeruju da sa adekvatnim pristupom bh. fudbaleri mogu da pruže otpor Italijanima.

U slučaju da Italija opravda ulogu favorita i osvoji prvo mjesto u grupi, za drugu poziciju koja donosi direktan plasman na EP za očekivati je da se bore BiH i selekcija koju (pre)često sreće u kvalifikacijama - Grčka.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Poznato je da su Grci neugodan protivnik koji igra defanzivan, mnogi bi rekli destruktivan fudbal, a vjerovatno je da će s istim pristupom igrati i ove kvalifikacije.


Prosinečki je svjestan da ne treba potcijeniti ni selekciju Finske, koja je, kao BiH, zauzela prvo mjesto u C Ligi nacija i izborila baraž koji će biti odigran nakon kvalifikacija za EP. U istoj grupi nastupila je i reprezentacija Grčke, koja je na kraju zauzela treće mjesto iza Finske i Mađarske.


"Robi" je u više navrata istakao da bi pobjede u prva dva domaća meča kvalifikacija (Jermenija, Grčka) mnogo značile za moral ekipe u nastavku kvalifikacija. Pobjeda protiv Jermenije ne bi trebala doći u pitanje, jer ipak se radi o selekciji nižeg renomea, a prvi pravi ispit izabranici Prosinečkog imaće 26. marta u Zenici protiv Grka koji će vjerovatno sve karte baciti u odbranu.

Za meč protiv Jermenije neće konkurisati Elvis Sarić, dok je upitan nastup i Seada Kolašinca.

Sudeći prema prijašnjim utakmicama, a i trenutnom "rosteru", Zmajevi bi večeras trebali istrčati u ovom sastavu:

Šehić - Todorović, Šunjić, Bičakčić, Ćivić - Bešić, Krunić, Pjanić - Zakarić, Višća, Džeko.

Utakmica BiH - Jermenija će biti odigrana večeras od 20.45 časova na stadionu "Grbavica" u Sarajevu.

Selekcija Bosne i Hercegovine je dosad odigrala dvije utakmice protiv Jermenije i oba puta slavila. Šta će biti u subotu na "Grbavici"?

Glasajte u našoj anketi.

Anketa

Ko će slaviti u meču između BiH i Jermenije?

  • "Zmajevi"

    71.43% (20)

  • Neriješeno

    3.57% (1)

  • Jermeni

    25% (7)

Ko će slaviti u meču između BiH i Jermenije?

Rezultati


- Raspored mečeva reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (grupa J):

1. kolo, 23. marta: BiH - Jermenija (20.45)
2. kolo, 26. marta: BiH - Grčka (20.45)
3. kolo, 8. juna: Finska - BiH (18.00)
4. kolo, 11. juna: Italija - BiH (20.45)
5. kolo, 5. septembra: BiH - Lihtenštajn (20.45)
6. kolo, 8-10. septembra: Jermenija - BiH (18.00)
7. kolo, 12. oktobra: BiH - Finska (18.00)
8. kolo, 15. oktobra: Grčka - BiH (20.45)
9. kolo, 15. novembra: BiH - Italija (20.45)
10. kolo, 17-19. novembra: Lihtenštajn - BiH (20.45)

Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće dvije prvoplasirane reprezentacije. Titulu prvaka Evrope iz 2016. godine brani reprezentacija Portugala.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC