• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" od gotovog umalo napravili veresiju!

Autor mondo.ba

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Jermenijom (2:1) je počela novi ciklus kvalifikacija za nastup na Evropskom prvenstvu koje će naredne godine biti održano u 12 evropskih gradova. Džekin jubilej.

Izabranici Roberta Prosinečkog nisu briljirali niti odigrali ni približno onako kako znaju i kako očekuju navijači BiH, ali su zasluženo osvojili sva tri boda u jubilarnom stotom meču kapitena Edina Džeke, koji večeras na "Grbavici" nije uspio da se upiše u strijelce.

Ali jesu Rade Krunić u 33. i rezervista Deni Milošević u 80. minutu za startnu pobjedu u kvalifikacijama za EURO 2020.

Za tri dana, "zmajevi" će na zeničkom "Bilinom polju" dočekati Grčku, koja je takođe slavila u Lihtenštajnu (0:2), pa je uz Italiju, koja je bila bolja od Finske (2:0) podijelila lidersku poziciju na tabeli Grupe J.

Prvi pogodak postignut je nakon kornera Miralema Pjanića, a majstorski je "napamet" glavom reagovao vezista Empolija Rade Krunić i pogodio suprotan ugao - 1:0.

Jermeni nisu pokazali gotovo ništa do drugog poluvremena u kojem su nekoliko puta opasno zaprijetili preko Henrika Mktarijana, međutim, selektor Robert Prosinečki je povukao pravi potez ubacivanjem Denija Miloševića, koji je u 80. minutu riješio pitanje pobjednika.

Edin Džeko je uposlio Edina Višću na desnoj strani, a napadač Bašakšehira centaršutom doveo u mat poziciju Miloševića za 2:0.

Pred kraj utakmice, Prosinečki je izveo i jubilarca Džeku, koji je ovacijama ispraćen sa njegove Grbavice, na kojoj je i počeo zaista impozantnu karijeru. 

I onda u samom finišu bespotrebna drama!

Najprije je zbog povrede Elvira Koljića, koji je u igru ušao umjesto Džeke, BiH ostala sa 10 igrača, da bi u drugom minutu sudijske nadoknade Milošević skrivio penal igrajući rukom u kaznenom prostoru.

Siguran sa "kreča" bio je Henkrik Mktarijan u sudijskoj nadoknadi ali na sreću domaćih navijača više nije bilo vremena...

...
Izvor: Dailymotion/visionhd

GRUPA J

BiH - Jermenija 2:1 (1:0)
/Krunić 33, Milošević 80 - Mktarijan 90+2 pen/

Italija - Finska 2:0 (1:0)
/Barela 7, Kean 74/

Lihtenštajn - Grčka 0:2 (0:1)
/Fortunis 45+1, Donis 80/

TABELA: Italija 3, Grčka 3, BiH 3, Jermenija 0, Finska 0, Lihtenštajn 0.

TOK UTAKMICE

90+2 - PENAL za Jermeniju! Nespretno je rukom igrao Deni Milošević, a Mktarijan je pogodio sa bijele tačke, iako je Šehić pogodio stranu gdje će šutirati as Arsenala. (2:1)

90. minut - Kakva nesreća za Koljića, koji je zbog povrede morao da napusti teren. 

88. minut - Ovacije za Džeku, koji je svoje mjesto ustupio Elviru Koljiću.

82. minut - Amer Gojak umjesto strijelca prvog gola Radeta Krunića.

...
Izvor: Dailymotion/visionhd

80. minut - GOOOL! BiH je povela 2:0. Pogodio je Deni Milošević nakon akcije Džeke i Višće po lijevoj strani.

78. minut - Tri stoposotone šanse u jednom napadu BiH: Najprije je Milošević pogodio prečku, potom je Džeki golman Jermena odbranio zicer, a na kraju je ponovo intervenisao odbranivši šut Zukanovića. Šteta. 

72. minut - Nova šansa za goste, ali je volej Mktarijana završio pored stative. Čuju se i zvižduci navijača "zmajeva", koji očigledno nisu zadovoljni igrom u drugom dijelu.

71. minut - Pokušao je Pjanić da uzvrati sa distance, međutim, golman gostiju uz malo problema je ukrotio njegov udarac.

70. minut - Najbolja šansa za Jermeniju, Mktarijan se našao ispred Šehića, ali nije bio precizan.

67. minut - Izmjene i kod Jermena: Brijasko umjesto Karapetjana i Babajan umjesto Adamjana.

64. minut - Prva izmjena u timu BiH: Umjesto Gorana Zakaria u igri je Deni Milošević.

55 minut - Jermeni su nešto bolje ušli u meč i uspostavili ravnotežu, ali nisu zaprijetili Šehiću.Tražili su penal nakon što je čvršće intervenisao Ćivić nad Gazarjanom, međutim, sudija iz Danske Jakob Kehlet je pokazao da se igra nastavi.

46. minut - Nastavljena je utakmica na Grbavici.

- poluvrijeme -

43. minut - Edin Džeko je promašio sjajnu priiku nakon dodavanja Pjanića. Iskosa sa lijeve strane je prevario golmana, ali je lopta prošla tik pored desne stative.

41. minut - Prva šansa za Jermene. Iskosa sa lijeve strane je dobio loptu Karapetjan i šutirao, međutim, sigurno je intervenisao Šehić.

39. minut - Žuti karton za Eldara Ćivića, koji je prekršajem nad Henrikom Mktarijanom spriječio kontranapad Jermenije.

...
Izvor: Dailymotion/visionhd

34. minut - GOOOOL. Zmajevi vode! Iz kornera je zavrnuo Pjanić na prvu stativu, a majstorski glavom suprotni ugao pogodio vezista Empolija Rade Krunić!

32. minut - Stopostotna šansa z BiH. Pjanić je centrirao iz konera, Edin Džeko je najviše skočio, ali je njeov udarac izblokiran u novi korner.

27. minut - Zmajevi stežu obruč prema jermenskom golu, Miralem Pjanić je pokušao iz slobodnog udarca iskosa, ali je golman Ajrapetjan uspio da skrene loptu u korner.

20. minut - BiH dominira u polju, ima posjed lopte, ali bez nekih velikih šansi. Mora se priznati da se Jermeni vrlo organizovano brane. 

14. minut Muhamed Bešić se odlučio na udarac iskosa, ali bez opasnosti za golmana gostiju.

10. minut - Prva stopostotna šansa za BiH koju je propustio Edin Višća. Našao se oči u oči sa golmanom Jermenije, ali je odlično odbranio.

7. minut - Početno ispitivanje snaga, Jermeni su imali jedan korner, ali bez problema za golmana Ibrahima Šehića.

1. minut - Počeo je meč u Sarajevu, srećno "zmajevi"

- Grbavica ipak nije dupke puna, kako se očekivalo. Oko 10.000 gledalaca će bodriti selekciju BiH

- Kapitenu Edinu Džeki je uručen prigodan poklon pred početak utakmice povodom njegovog stotog nastupa za "zmajeve".

...
Izvor: Dailymotion/viralwebclips

SASTAVI

BiH: Šehić, Todorović, Ćivić, Bičakčić, Zukanović, Bešić, Pjanić, Krunić, Zakarić, Višća, Džeko.

JERMENIJA: Airapetjan, Harojan, Grigorjan, Mktrijan, Calisir, Gzarijan, Hovanisjan, Dagabasjan, Mktarjan, Karepetjan, Adamjan.

NAJAVA

Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine, reprezentacija BiH je pod vođstvom Roberta Prosinečkog izborila A grupu Lige nacija u konkurenciji Austrije i Sjeverne Irske i sada se s pravom nada da može po prvi put u istoriji izboriti kontinentalno takmičenje.

Novi selektor je podmladio ekipu i doveo nekoliko igrača koji su ubrzo postali neizostavan dio selekcije BiH.

Prosinečki je u ekipu pozvao mladog Eldara Čivića, dao je šansu Elvisu Sariću, Darku Todoroviću, Ameru Gojaku, Radetu Kruniću,Goranu Zakariću, Stjepanu Lončaru, Deniju Miloševiću, Elviru Koljiću i drugim fudbalerima koji se nalaze u rotaciji i dobiju poziv za nacionalni tim u zavisnosti od trenutne forme i minutaže u klubovima.

Naravno, i dalje se sve "vrti" oko Miralema Pjanića i Edina Džeke, koji će večeras protiv Jermenije upisati svoj 100. nastup za "zmajeve" i to na Grbavici, gdje je i započeo profesionalnu karijeru.

"Žuti" se i odrekao nekih fudbalera, a najviše bure se diglo oko Ognjena Vranješa i Asmira Begovića. Defanzivac Anderlehta je "sam sebi zatvorio vrata" dok golman Bornmuta i dalje ima šansu da se vrati u nacionalni tim, ukoliko ponovo izbori status prvog golmana u klubu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC