• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet uzdanica za kvalifikacije i jedan koji to nije!

Autor mondo.rs

Od marta do novembra - osam utakmica istine. U njima su potrebni heroji, igrači kojima vjerujemo i oni kojima možemo da se okrenemo kada je teško. Ko će biti pet ključnih fudbalera Srbije na putu ka EURO2020? I ko će najviše faliti...

 Srbija - pet glavnih igrača za kvalifikazije za EURO 2020 Izvor: MN PRESS

Samo još jedan dan ostao je do početka novih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a čiji pozitivan ishod čekamo predugo - gotovo dvije decenije.

Srbija će protiv Portugala (25. mart, 20.45) "otvoriti" ciklus u kome su nam rivali još Ukrajina, Litvanija i Luksemburg, a gdje želi da bude na jednoj od prve dvije pozicije kako bi direktno "ovjerila" vizu za kontinentalni šampionat.

Za sada ne spominjemo "vajldkard" u vidu baraža koji smo obezbijedili trijumfom u Ligi nacija, ali na koji ne želimo da i pomišljamo do prvog eventualnog kiksa.

Namjera reprezentativaca je da Srbija konačno ode na Evropsko prvenstvo i da tako vežu dva takmičenja prvi put u 21. vijeku, a za tako nešto potrebno je da se potrefi mnogo faktora, kao i da igrači od kojih očekujemo da iskoče u prvi plan - to i učine.

U ovom tekstu probali smo da izdvojimo pet fudbalera koji će imati najveći uticaj na partije Srbije u predstojećim kvalifikacijama, kako liderskim sposobnostima - tako i konkretnim učinkom u vidu golova, odbrana ili asistencija, odnosno jednog koji bi mogao da bude važan za reprezentaciju, ali zbog "ovih ili onih" razloga neće dobiti priliku za to.

Nažalost, ni tu izbor nije toliko sužen i čini se da je duži od okupljanja do okupljanja.

Krećemo iz odbrane ka napadu...

Anketa

Ko će biti najvažniji igrač Srbije u kvalifikacijama za EURO2020?

  • Dušan Tadić

    39.47% (45)

  • Aleksandar Mitrović

    8.77% (10)

  • Luka Jović

    38.6% (44)

  • Nikola Milenković

    1.75% (2)

  • Nemanja Matić

    1.75% (2)

  • Aleksandar Kolarov

    0.88% (1)

  • Marko Dmitrović

    1.75% (2)

  • Sergej Milinković-Savić

    4.39% (5)

  • Neko drugi

    2.63% (3)


GOLMAN: NOVOKRUNISANA "JEDINICA" MARKO DMITROVIĆ

Ako je bilo neke dileme ko je nova "jedinica" na golu Srbije - od Volfsburga je nema.

Marko Dmitrović je na okupljanje reprezentacije došao poslije dva loša meča u Primeri, pošto je bio kriv za po gol u susretima protiv Alavesa i Valjadolida, ali je nakon toga pokazao važnu osobinu koju ne krasi veliki broj golmana, čak ni nekih koji su u samom vrhu.

Na njemu se uopšte nije vidjelo da ga je to poremetilo, samopouzdanje je ostalo na istom nivou, a onaj ko se ne boji greške - ne boji se ni uspjeha.

Protiv reprezentacije Njemačke je u više navratao spasao čist gol i meč završio sa čak osam odbrana, možda i epitetom igrača utakmice, ako ne - makar drugog poluvremena u kom su se mnogi navijači "pancera" zapitali kako je moguće da je gol začaran.

I izjave Marka Dmitrovića pred susret sa Portugalom, gdje temeljno analizira njihovu igru, pokazuju da se radi o golmanu koji preozbiljno shvata svoj posao.

Branio je i u prve tri utakmice Lige nacija (Litvanija 1:0, Rumunja 2:2, Crna Gora 0:0) da bi ga potom povreda na jedno vrijeme odvojila od terena, a šansu na najbolji način nije iskoristio Predrag Rajković koji djeluje manje zrelo od njega na golu, iako je već godinama uspešan za Makabi iz Tel Aviva, ali nije loše što su jedan drugom konkurencija, pošto je samo tako napredak moguć kod obojice.

Znamo koliko je pozicija golmana osjetljiva u fudbalu i koliko je uopšte bila važna za Srbiju kroz kvalifikacije, pa da biste prošli grupu sa Portugalom i Ukrajinom - važno je da i oni "izvuku odbrane" koje bez problema mogu da se vrte kao "najbolji potezi" poslije utakmice.

ŠTOPER: LIDERSTVO ZAPISANO U DNK - NIKOLA MILENKOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Ako postoji jedna stvar zbog koje bi svi pohvalili Mladena Krstajića - onda je to što je Nikoli Milenkoviću pružio šansu da debituje i "zakucao" ga u prvu postavu.

O njegovim igračkim kvalitetima najbolje govori to što je odigrao po devedeset minuta u 11 od 12 utakmica od debija u aprilu prošle godine, a i taj susret koji je propustio, protiv Rumunije (2:2), bi sigurno odigrao da nije bio povrijeđen.

"Bleki" je za rekordno kratko vrijeme postao "stub" odbrane, dok se njegov idealan partner još uvijek traži, a čini se da će više zavisiti i od forme.

Najčešće je to bio Miloš Veljković koji u posljednje vrijeme igra sve manje u Verderu, probao je i Uroš Spajić koji ima zapaženu ulogu u Krasnodaru, na posljednjem spisku bio je i Stefan Mitrović, tako da ćemo vidjeti koga će Krstajić izabrati za njegovog "parnjaka".

Milenković je i pored toga što je vrlo mlad (21 godina) pokazao da nema respekta ni prema jednom igraču koga čuva, što je i razlog što mečeve Fiorentine posjećuju skauti.

U klubu i dalje igra na mjestu desnog beka sa kojim "kuburi" i Srbija, ali otkako se pojavio kao štoper pokazao je da takvog nemamo i da je šteta izgubiti ga, posebno zbog toga što je odmah postao glavnokomandujući.

"Bleki" već sada ima izražene liderske sposobnosti i nema sumnje da ako prikazano iz Lige nacija, pa i sa Svjetskog prvenstva, ponovi u kvalifikacijama - možemo na EURO.

"U mojoj karijeri se sve dešava brzo", rekao je Milenković pred Portugal, pa neka brzo dođe i velika pobjeda sa Srbijom - usred Lisabona.

OFANZIVNI VEZNI: SEZONA IZ SNOVA I VIŠE OD TOGA - DUŠAN TADIĆ

Izvor: MN PRESS


Naravno, čovjek koji je "okončao eru" Real Madrida!

Nestvarne partije u dresu Ajaksa ove sezone (29 golova i 16 asistencija!) zapanjile su pola Evrope i navijači se pitaju zbog čega je Dušan Tadić "najzdravije" dane karijere trošio u Sautemptonu, dok su oni koji prate reprezentaciju Srbije već imali "tizer" za ovu sezonu.

Prvi dio kvalifikacija za Mundijal kod Muslina je Tadić gotovo "sam" izvukao svojim golovima i asistencijama, a nadamo se da će isto nastaviti i predstojećim "evropskim".

Ono što je kod njega jasno jeste da najbolje partije pruža kada ima "neograničenu slobodu" i kada nije usko vezan za desnu ili lijevu aut-liniju, što samo sa sobom povlači i pomjeranja nekih igrača poput Adema Ljajića i Sergeja Milinković-Savića.

Ako uzmemo u obzir koliki je doprinos Tadića u odnosu na pomenute saigrače, jasno je ko bi morao tu da ima prednost, ali vidjećemo da li će i selektor Krstajić biti spreman na to.

Ono što će biti zanimljivo u ovim kvalifikacijama jeste da Dušan Tadić prvi put u njih ulazi kao neko ko je "prva zvijezda reprezentacije" i neko ko će biti prvi kritikovan u slučaju slabijeg rezultata, ali iskustvo koje je stekao zbog godina igranja u Holandiji i Engleskoj bi moglo u ovom slučaju da mu pomogne kako bi uspješno iskoristio pritisak na leđima.

Očekivanja su velika i vjerujemo da će ih opravdati.

NAPADAČ: NAVIJAMO DA PONOVI 2018. GODINU - ALEKSANDAR MITROVIĆ

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Govorili smo o odbrani i veznom redu zaduženom za asistencije, a sada je red na napadače koji moraju da budu precizni kada bude najvažnije.

Aleksandar Mitrović je tako bio u nevjerovatnoj formi tokom 2018. godine igrajući za Fulam i Srbiju, pa je svoj golgeterski saldo u dresu "orlova" popeo na 23 pogotka. Od toga, čak 12 je zabilježio lani, zbog čega je nagrađen i priznanjem za najboljeg igrača Srbije.

Takav "Mitrogol" nam je potreban i u predstojećim kvalifikacijama gde će se osim golova, po pravilu, od njega očekivati i "rvanje" sa defanzivcima Portugala, Ukrajine, Litvanije i Luksemburga, uz nadu da će igrači koji s njim funkcionišu u napadu dobro pratiti razvoj situacije i kupiti "ničije lopte", nakon duela na zemlji ili u vazduhu.

Energija koju posjeduje mora da se prenosi i na ostale saigrače, a zanimljivo je da uprkos tome što ima tek 24 godine - pripada redu najiskusnijih (46 mečeva).

Idealno bi bilo da ga zaobiđu povrede, iako je "rovit" i za Portugal, ali i da počne da "trese" mreže kao u ovo vrijeme prošle godine pošto je za Fulam postigao tek dva pogotka u 2019. godini, dok se ekipa bliži i povratku u Čempionšip.

I to je i te kako važan faktor pošto nas od septembra do novembra očekuje šest mečeva u kvalifikacijama, a u međuvremenu možda Mitrović promijeni i klub.

Nadamo se i sa dovoljnom minutažom!

NAPADAČ: NOVA ZVIJEZDA SVJETSKOG FUDBALA - LUKA JOVIĆ


Na današnji dan prije godinu dana, teško da je iko ovo mogao da kaže.

Ipak, sada govorimo o možda najtalentovanijem napadaču na planeti koji kao da "privlači" loptu na sebe svaki put kada krenete na protivnički gol, pa je tako Luka Jović u prvom važnijem meču za "orlove" postigao i gol protiv Njemačke (1:1).

Momak koji ima samo 21 godinu je prije Volfsburga odigrao tek 15 minuta u tri meča za Srbiju, ali čim je postao starter - uzvratio je golom.

PET RAZLOGA ZAŠTO ĆE LUKA JOVIĆ BITI VELIKI IGRAČ!

Kao fudbaler Frankfurta ove sezone je bio strijelac 22 pogotka i konkuriše za najboljeg strijelca Bundes lige i Lige Evrope, za njega se "otimaju" svi najveći evropski klubovi, a ključno za Srbiju u ovim kvalifikacijama jeste da njegove kvalitete iskoristi na pravi način.

Pomalo je "surovo" što su Mitrović i Jović dio iste generacije, dok su neke prethodne "patile" za golgeterom, ali Krstajić iz toga mora da izvuče najviše što može.

Opcija je i igranje sa dva špica, što je sistem u kom Jović igra i u Frankfurtu, dok je i sam Aleksandar Mitrović prethodno isticao da mu je najljepše dok je uz njega neko od napadača, što je prethodno bio slučaj sa Aleksandrom Prijovićem.

Kao i u slučaju Mitrovića, tako će i za Jovića biti važan prelazni rok koji bi mogao da se odrazi i na reprezentaciju Srbije, posebno ako ode u sredinu gdje ne bi mnogo igrao.

Držimo pesnice obojici - nema potrebe da ih gledamo kao konkurenciju!

BEZ NJEGA SE, TAKO KAŽU, MORA: LUKA MILIVOJEVIĆ

Izvor: MN PRESS


Nažalost, ima i fudbalera na koje ne možemo da računamo.

Nisu u pitanju povrede, suspenzije ili zabrana klubova, u pitanju je nesporazum na relaciji FSS i Mladen Krstajić - fudbaleri, a na tom spisku su Luka Milivojević, Matija Nastasić i "svježe" Ivan Obradović, koji su rekli da neće igrati za "orlove" dok ih vodi aktuelni selektor.

Njima možemo priključiti i od ranije "precrtane" Branislava Ivanovića, Duška Tošića i Vladimira Stojkovića, dok je pomalo čudna situacija i sa Nikolom Maksimovićem.

Ipak, s obzirom na ono što trenutno prikazuju u svojim klubovima i na ono što su do sada značili reprezentaciji, kao onoga ko će nam najviše faliti u predstojećim kvalifikacijama označili smo Luku Milivojevića.

Neumorni vezista Kristal Palasa, čiji je i kapiten, na "crnoj listi" je od komentara na utakmicu Srbija - Švajcarska, a o čemu ste više puta čitali prethodnih devet mjeseci.

DARKO KOVAČEVIĆ: KO NEĆE ZA KRSTAJIĆA - NEĆE NI ZA KOGA!

Ako uzmemo u obzir njegove igračke kvalitete, iskustvo i borbenost koju je pokazivao kada bi oblačio dres sa grbom Srbije, jasno je koliko bi bio dragocjen Mladenu Krstajiću posebno u trenutku kada je Nemanja Matić sve češće povrijeđen.

Saša Lukić i Nemanja Maksimović su se ozbiljno istakli partijama u Ligi nacija, ali za plasman na EURO je potrebno i "fudbalske namazanosti" koju posjeduje Luka Milivojević.

Kada pasti, kada "zakuvati" na terenu, kada smiriti strasti, kada promijeniti stranu, a kada prosto bodriti svoje saigrače, baš onako kako to radi i u Kristal Palasu gdje igrači, i trener Roj Hodsžon, imaju bezgranično povjerenje u njega.

Ali, bez njega se mora...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC