Ljubljiva mjesta, čudne šume i vrijedni episkop

Autor:

Redovni Mondov sedmični ''newsletter'' sa pričama iz pozitivnog i pristojnog svijeta koji je tu oko nas.

Ljubljiva mjesta, čudne šume i vrijedni episkop Foto: Mondo.ba

"Banski dvor" na android aplikaciji

U Banjaluci je u ponedjeljak predstavljena besplatna android aplikacija "Banski dvor" putem koje će zainteresovani građani moći da prate najave dešavanja u tom kulturnom centru.

"Aplikacija je rezultat menadžerskih aktivnosti naše ustanove i poklon je softverske kompanije `Kodcentrik` Banskom dvoru i svima koji vole kulturu i umjetnost", saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

Direktor ove ustanove Mladen Matović rekao je da ova aplikacija pruža suštinske informacije u vezi sa muzičkim, književnim i likovnim programima Banskog dvora, te da je svi zainteresovani mogu preuzeti na "gugl plej prodavnici".

Aplikaciju možete preuzeti OVDJE.

Ljubinje, Ljubija, Ljubuški...

U BiH je mnoštvo toponima s korijenom "ljub" u osnovi. Pisali smo o toma kakvo je značenje ovih "romantičnih" toponima.

Osim Ljubinja, u Republici Srpskoj postoje i Ljubačevo, Ljubija, Ljubatovci, Ljubina, Ljubomišlja i Ljubljenica, a u Fedaraciji BiH sa tim "romantičnim" korijenom su Ljubuški, Ljubatovići, Ljubetovo, Ljubić, Ljubijankići, nekoliko Ljubina, dvije Ljubljenice, Ljubna, Ljubnić, Ljubnići, Ljubomišlje, Ljubotići, Ljubovčići, Ljubovo, Ljubuča, Ljubunci i Ljubunčić.

Kako je baba Đuka krstarila Krajinom

U našoj autentičnoj rubrici ''Iz naftalina'', objavili smo priču iz lista "Glas" od 10. februara 1969. godine o 75-godišnjoj starici Đuki Čolić iz Aginog sela, "ispod mrgodne Čemernice", koja se zadnjih 12 godina služi "neobičnim karavanom".

Bratunčani skućili rodu

Snježana, jedina roda koja je prezimila u Bratuncu, ovih dana uselila se u novo gnijezdo, kod Doma zdravlja, koje su napravili tamošnji ljubitelji prirode i životinja uz pomoć lokalnih privrednika.

Novo gnijezdo postavljeno je krajem prošle jeseni i nalazi se na mjestu starog, oštećenog prilikom izgradnje nove zgrade Doma zdravlja.

roda Foto: Srna

Staro gnijezdo napravile su rode koje tu ljetuju već desetak godina, a oštećeno je kada ga je oborio vjetar. Nakon urušavanja gnijezda, ljubitelji roda i drugih životinja iz Bratunca organizovali su akciju i postavili stub sa metalnom konstrukcijom, na šta su dodali ostatke starog gnijezda da bi ovog proljeća rode imale gdje da se vrate.

Tako će bratunački mališani i drugi ljubitelji ptica i prirode moći da uživaju u njihovoj ljepoti i gracioznosti. Mnogi vjeruju da rode donose sreću i da nagovještavaju povećanje nataliteta u ovoj sredini, gdje se bilježi višegodišnji pad broja stanovnika, a svake godine manji broj djece kreće u školu

Srbija započinje gradnju autoputa prema Bijeljini i ulaže milione u BiH

Jedna vijest iz domena ''dnevnopolitičkih'', ali u ovoj rubrici se nalazi zbog konkretnih najava i planova koji izgledaju sasvim izvjesni. Sredinom prošle nedjelje je najavljeno je da će u drugoj polovini juna početi radovi na autoputu Beograd - Bijeljina - Sarajevo, od Kuzmina do Sremske Rače, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom.

"Konkretni radovi na autoputu Beograd-Bijeljina-Sarajevo, na sekciji Kuzmin - Sremska Rača, najvjerovatnje od mosta preko Save, počinju u drugoj polovini juna, oko Vidovdana. Tada krećemo u izvođenje radova na autoputu Beograd - Bijeljina - Banjaluka i Beograd - Bijeljina - Sarajevo", rekao je Vučić.

Na istom sastanku je najavljeno da će Srbija uložiti osam miliona i 405 hiljada evra u projekte u opštinama u Republici Srpskoj i BiH.

Sedmica posvećena šumama i pošumljavanju

Prošle nedjelje obilježen je Svjetski dan šuma, a vrijedne hvale su akcije srednjoškolaca u Banjaluci i Novom Gradu. Maturanti svih banjalučkih srednjih škola zasadili su prošle nedjelje 114 sadnica lipe u "Aleji maturanata" u novom drvoredu u naselju Lazarevo.

Foto: Srna

U Novom Gradu je organizovana NEVJEROVATNA ackija. U velikoj akciji pošumljavanja, u kojoj su učestvovali i učenici Srednjoškolskog centra "Đuro Radmanović" iz Novog Grada,  zasađeno je 15.000 sadnica bukve povodom Svjetskog dana šuma.

Podsjetili smo se da je Republika Srpska još uvijek bogata šumama, a neke od njih imaju izuzetnu vrijednost i pod strogom su zaštitom. O najvišim stablima, prašumama, djetlićima - pročitajte OVDJE.

Vladika zavrnuo rukave

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zajedno sa članovima Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja učestvovao je u akciji uređenja i čišćenja terena koji je zagađen smećem, u blizini grada.

U akciji je prikupljeno više desetina kesa smeća. Vladika Dimitrije i planinari odazvali su se na poziv gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, upućen svim građanima i kolektivima da učestvuju u proljećnoj akciji uređenja grada.

Tagovi:

Ostale vijesti