Jezivo: "Anđeo" NATO - od raka obolelo 7.500 vojnika!

Autor:

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja rekao je da bi Srbija trebalo pojedinačno da tuži sve države članice NATO-a koje su učestvovale u njenom bombardovanju.

Jezivo: "Anđeo" NATO - od raka obolelo 7.500 vojnika! Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Čvrsto sam uz srpski narod i, ukoliko je potrebno, nudim Srbiji da se uključim u odbranu građana koji su tužili ili nameravaju da tuže zemlje članice NATO-a zbog stravičnog bombardovanja 1999. godine", rekao je Tartalja, koji u Italiji zastupa italijanske vojnike obolele zbog izloženosti osiromašenim uranijumom tokom boravka u misijama u BiH i na Kosmetu.

On je napomenuo da je pobedio u više od 300 parnica u Italiji i da ima 50 konačno dobijenih presuda u korist obolelih italijanskih vojnika, koji su učestvovali u misijama u BiH i na Kosovu, gde su korišćeni projektili NATO-a sa osiromašenim uranijumom.


"Mi imamo zajednički usud. Građani Srbije su bombardovani i umiru od posledica tog čina, a isto važi i za italijanske vojnike koji su bili u misijama na ovim prostorima",rekao je Tartalja za "Večernje novosti".

STRAVIČNE BROJKE!

Postoji gotovo 400 preminulih i više od 7.500 obolelih italijanskih vojnika iz misija na prostorima gde su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom, iz BiH i sa Kosova, kaže italijanski advokat.

 Tartalja je naglasio da je veoma važno proceniti kojem sudu da se podnese tužba, koja je to pravosudna institucija koja ima moć da arbitrira, te dodao da srpski narod treba da zna da je u pitanju dugotrajni proces, jer se taj pravosudni rat ne dobija lako.

Osnivač Vojne opservatorije za pomoć žrtvama je naveo da u tom sudskom procesu nije reč o hrabrosti, već treba izdržati i izneti tužbu do kraja, a veoma je važno da se obezbedi novac za tužbe, jer ekonomski nije lako to izdržati.

"Ne postoji porodica u kojoj neko nije oboleo od raka"

On je rekao da se u svojoj borbi suočava sa problemom što podnosi tužbe različitim sudovima u zavisnosti od toga koji tip odštete traži za obolele italijanske vojnike, jer mnoge sudije kao konsultante imaju doktore koji tvrde da je uzrok oboljenja osiromašeni uranijum, uprkos nalazima Svetske zdravstvene organizacije.

Tartalja je rekao da je država Italija uporna u prikrivanju prave istine i zato treba imati ogromno strpljenje i stalno ih dovoditi u poziciju da se upletu u laži.

"Sve dok nema priznatog naučnog dokaza za uticaj bombi sa uranijumom na zdravlje i okolinu, moja bitka na sudovima biće veoma teška", rekao je on, navodeći da su mu glavni protivnici u dokazivanju istine italijansko Ministarstvo odbrane i NATO.

Tartalja je rekao da je napisao knjigu o uzročnicima oboljenja kod vojnika u misijama, ali da je problem što je italijanski zakonodavac kao uzročnike bolesti priznao specifične uslove u kojima su delovali vojnici, a ne uticaj osiromašenog uranijuma.

On je rekao da nauka ima ogromnu odgovornost i da lekari ne bi trebalo da se svrstavaju na jednu stranu.

Tartalja je dodao da dve presude Kasacionog suda u Italiji iz februara 2018. godine potvrđuju vezu korišćenih projektila sa osiromašenim uranijumom sa različitim oboljenjima.Ostale vijesti