Sirijac - egzekutor i bombaš uhapšen u Budimpešti

Autor:

U Budimpešti je uhapšen Sirijac (27) osumnjičen da je počinio teroristička dela i da je u svojoj domovini izvršio brojne egzekucije, saopštilo je danas Javno tužilaštvo u Budimpešti.

0
A- A A+
Budimpesta, Madjarska, Budapest, Hungary, Foto: MONDO portal / Marko Čavić


Nalog za hapšenje zatražilo je istražno tužilaštvo, a okružni sudija naredio je hapšenje F.Hasana i zadržavanje u pritvoru od mesec dana, prenosi MTI.

Pretpostavlja se da je uhapšeni Sirijac jedan od visoko rangiranih pripadnika takozvane Islamske države i da je organizovao bombaške napade i najmanje 20 egzekucija odsecanjem glava.

Njegov advokat Laslo Kelen izjavio je da osumnjičeni negira optužbe.

U subotu, mađarski Centar za borbu protiv terorizma (TEK) saopštio je da radi zajedno sa Evropolom i policijskim snagama i tajnim službama raznih zemalja kako bi procenio kriminalne aktivnosti i mrežu veza koje su u Evropi razvili Sirijci koji su se uspešno prijavili za azil u Grčkoj.

Kako se navodi, pre dolaska u Mađarsku, osumnjičeni je posetio brojne evropske države, a prvo je bio uhapšen u Budimpešti 30. decembra prošle godine na međunarodnom aerodromu, nakon pravljenja lažnog pasoša za sebe i jednu ženu, a u sudskom postupku izrečena mu je uslovna zatvorska kazna za "krijumčarenje ljudi i druge zločine" zbog čega je trebalo da bude proteran iz zemlje.

Belgijske vlasti i Eurodžast obavestili su Mađarsku o muškarcu osumnjičenom za terorističke aktivnosti.

Ostale vijesti