Koliko često treba da čistite

Autor:

Čišćenje je ponekad prava noćna mora, ali ovaj "raspored" šta koliko često treba da se čisti možda može da vam pomogne.

Koliko često treba da čistite Foto: Guliver/Getty Images/Jovanmandic

Ukoliko stvari čistite redovno, dugoročno gledano ćete imati manje posla jer nećete morati da ribate.

Naravno da nije poneta da non-stop čistite, ali neke stvari bi ipak trebalo da čistite svakodnevno. Opet, dobra strana toga je što će vam kuća uvek biti čista, a svakodnevno čišćenje vam neće oduzeti previše vremena.

Svakog dana bi trebalo da raspremate krevet, perete sudove, brišete trpezarijski sto i radne površine u kuhinji. Ukoliko za tim ima potrebe, veš takođe treba da perete svakodnevno, ali i da prebrišete površine u kupatilu, kao i da očistite lavabo i kadu ili tuš kabinu.

Nedeljno bi trebalo da brišete podove u kući, ogledala, da obrišete prašinu sa nameštaja i da usisate, da menjate posteljinu, čistite rernu i/ili mikrotalasnu pećnicu i da otkuvate ili zamenite sunđer za pranje sudova.

Mesečno bi trebalo da očistite ventilatore i ventilacione otvore, da operete zavese i očistite mašinu za sudove i veš.

Na svakih tri do šest meseci trebalo bi da očistite unutrašnjost frižidera i zamrzivača, da operete zavesu za kadu, da očistite ispod i iza nameštaja, kao i da operete jastuke i usisate prašinu sa dušeka. Takođe, na tri do šest meseci ili po potrebi bi trebalo da očistite prozore.

Godišnje bi trebalo da očistite dimnjak i šporet za loženje, kao i da operete tepihe.

Svakodnevno čišćenje će vam uštedeti vreme, a spasiće vas i ribanja, da i ne pominjemo koliko ćete imati manje bakterija i prljavštine.

Kada je reč o stvarima koje se nedeljno čiste, dobra stvar je da ne morate da čistite sve stvari istog dana, a isto važi i za mesečno, tromesečno, polugodišnje i godišnje čišćenje.

Tagovi:

Ostale vijesti