• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" i Grci - posljednji "klinč" u Zenici

Autor mondo.ba

Pred sutrašnju utakmicu Bosne i Hercegovine i Grčke u kvalifikacijama za EURO 2020, prisjetili smo se posljednjeg duela na "Bilinom polju" u Zenici, na kojem je sve prštalo na terenu!

 BiH - Grčka, Euro 2020, posljednji meč obilovao incidentima Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izabranici Roberta Prosinečkog u utorak u Zenici igraju 10. jubilarni dvoboj sa Grčkom u istoriji, a prvi u kvalifikacijama za šampionat Evrope, koji će 2020. godine biti odigran u 12 evropskih gradova.

BiH je u prethodnim, neuspješnim kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji dva puta odigrala neriješeno protiv Grka, u Atini je bilo 1:1, a susret na "Bilinom polju" (0:0) obilježili su i incidenti čiji su vinovnici bili saigrači iz Rome Edin Džeko i Kostas Manolas.

Sve je počelo nakon što su se sukobili Manolas i kapiten "zmajeva" na putu ka svlačionici, a na snimku se vidi da je Džeko odgurnuo Manolasa nakon što mu je Grk nešto dobacio.

Vidjevši metež na ulazu u tunelu, navijači BiH su tada čak pokušali da uđu na teren, ali ih je u toj namjeri spriječilo obezbjeđenje, koje je brzo intervenisalo i zaustavilo incidente većih razmjera.

Ipak, tada je Stefan Žili, pomoćnik tadašnjeg selektora BiH Mehmeda Baždarevića, udario jednog grčkog fudbalera i izbio mu zub, a FIFA ga je suspendovala na šest mjeseci i izrekla mu kaznu od 3.000 franaka.

...
Izvor: Youtube/ Mike Loupnikis

Zato je francuski trener i dobio otkaz u stručnom štabu "zmajeva" nakon devetog međusobnog dvoboja "helena" i BiH.

Bosna i Hercegovina je od sticanja samostalnosti zabilježila samo jednu pobjedu, četiri trijumfa imaju Grci, dok je isto toliko dvoboja okončano neriješenim rezultatom.

Jedinu pobjedu, "zmajevi" su ostvarili u okviru kvalifikacija za Mundijal u Brazilu 22. marta 2013. godine, kad su izabranici tadašnjeg selektora BiH Safeta Sušića na "Bilinom polju" u Zenici slavili rezultatom 3:1.

...
Izvor: Youtube/Halid Kapic

Iako nije bio strijelac na toj utakmici, susret je tada obilježio "penzionisani" Zvjezdan Misimović, koji je asistirao kod sva tri pogotka "zmajeva".

Golove za "zmajeve" postigli su Edin Džeko (dva) i Vedad Ibišević, koji se oprostio od selekcije BiH.

Tradicija na strani Grka

Jugoslavija bila strah i trepet za Grke (VIDEO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC