Afera "selefije": Izvještaj pred Predsjedništvom

Autor:

Ministarstvo bezbjednosti dostaviće sutra Predsjedništvu BiH informaciju u vezi sa navodima o aktivnostima hrvatske Bezbjednosno-obavještajno agencije i generalnog konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje oružja u BiH

0
A- A A+
Parlament BiH, institucije, savjet ministara, sarajevo Foto: MONDO/Samir Cacan

U ovom ministarstvu rečeno je da se danas kompletira informacija, a da će sutra biti dostavljena, jer "jedna od agencija" nije dostavila svoj izvještaj.

Ministar bezbijednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić ranije je rekao da se neki operacioni podaci ne mogu dostavljati, ali u mjeri koliko može da se kaže neka informacija, ona će biti dostavljena.

On je tada potvrdio da ostaje pri ranije iznesenim stavovima o hrvatskim obavještajcima i diplomatama koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mijo Krešić nedavno je rekao za zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH, "da su gluposti i nebuloze da je učestvovao u navodnoj akciji obavještajne službe iz Hrvatske o naoružavanju selefija u BiH", te da je "riječ o konstrukcijama kombinovanih paraobavještajnih sistema".

Hrvatska, selefije, oružje - Mektić sve potvrdio

Predsjedništvo BiH zatražilo je 18. marta od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu da u roku od tri dana ovoj instituciji dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

Ovaj zaključak donesen je na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Tužilaštvo BiH je 14. marta formiralo predmet da bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. U vezi sa tim narednog dana saslušan je Mektić. 

Ostale vijesti