• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pulen i Kobs "razbili" Budućnost

Autor mondo.rs

Cedevita poslala aktuelnog šampiona ABA lige na rub eliminacije.

Ekipa Cedevite napravila je u ponedeljak prvi od potrebna dva koraka na putu do finala plej-ofa ABA lige.

Igrajući kao domaćin u dvorani Cibone, učenici Slavena Rimca vodili su gotovo čitavim tokom drugog poluvremena i zasluženo savladali Budućnost - 90:83 (21:18, 16:20, 28:21, 25:24)!

Posle izjednačene igre i smenjivanja u vođstvu tokom prvih 25 minuta, domaćin je počeo da preuzima kontrolu na krilima kvalitetne igre svojih bekova, koji su konstantno pravili višak i asistirali saigračima. Na drugoj strani su Podgoričani igrali mnogo puta viđenu "igru bez igre", sa previše soliranja i oslanjanja na šut.

Oni su, ipak, bili ravnopravan takmac sve do četiri minuta pre kraja, kada su u jednoj kontri promašili tri "zicera", propustili šansu da smanje na 76:75, pa odmah zatim primili četiri poena posle nesportske lične Nemanje Gordića.

Time su "sokići" odmakli na sedam poena razlike (80:73) i praktično rešili meč.

"Alfa i omega" Cedevite bili su Džastin Kobs (23p, 5as) i Džejkob Pulen (20p, trojke 3/5), dok je njihov zemljak Eldžin Kuk zabeležio 14 poena i šest skokova.

Jedini sa dvocifrenim učinkom od hrvatskih košarkaša bio je iskusni centar Andrija Stipanović, koji je obavio ogroman posao u napadu i odbrani. Sa 12 poena, osam skokova, četiri asistencije i jednom blokadom ostvario je drugi indeks korisnosti u svom timu - 21.

Najbolji u redovima Budućnosti, koja će u nedelju u "Morači" igrati za opstanak u seriji, bio je krilni centar Erl Klark sa 23 poena, četiri skoka i tri asistencije, ali uz samo dve pogođene trojke iz osam šuteva.

Noris Kol (13p, 5sk, 7as) na prvi pogled je pružio solidnu partiju, ali kada se uzmu u obzir promašene trojke (0/4) i slobodna bacanja (1/4), kao i očajna odbrana, utisak o igri nekadašnjeg NBA šampiona sa Majami Hitom postaje znatno lošiji.

Prošlosezonski junak "plavih" Nemanja Gordić završio je meč sa 11 poena i šest asistencija, Edvin Džekson i Džejms Bel ubacili su po devet (Bel sve u prvoj četvrtini), a MVP lige Goga Bitadze osam poena, uz četiri skoka, dve blokade i pet ličnih grešaka.

Ovo je, inače, njihov treći susret u plej-ofu ABA lige, a prethodna dva takođe su bila u okviru polufinala.

Cedevita je 2015. dobila "majstoricu" u Podgorici, tako da je sa ukupno 3:2 izborila finale i plasman u Evroligu, dok se Budućnost prošle sezone revanširala, takođe u "majstorici" na svom parketu - 2:1.

Ovog puta prednost domaćeg terena su obezbedili Zagrepčani i to zahvaljujući boljem učinku u međusobnim susretima (63:58, 78:80), pošto su i jedni i drugi završili takmičenje sa skorom 16-6.

Budućnost "juri" drugo finale zaredom, dok Cedevita želi da se plasira u finale četvrti put u istoriji. Do sada je u borbama za titulu uvek izvlačila "deblji kraj" - 2014. u utakmici protiv Cibone u Beogradu, a 2015. i 2017. u serijama protiv Crvene zvezde.

Današnji meč im je ukupno 29. u okviru regionalnog takmičenja. Cedevita sada vodi 16:13 u pobedama, od toga je u Zagrebu 12:2.

Revanš u "Morači" zakazan je za 31. mart u 19 časova.

UŽIVO

40' Kol srlja, Murić mu samo sklanja loptu i šalje Kobsa u kontru "1 na 0" - 90:80! Cedevita je na pola puta do finala.

39' Budućnost očajnički pokušava da stigne Cedevitu, ali ne uspeva. Domaći igrači bacanjima "beže" na 87:78.

37' Kobs "vraća" trojku Erla Klarka - 83:76. Noris Kol baca "ciglu"...

36' Nova kontra Budućnosti, čiji igrači su promašili TRI "zicera" zaredom, a onda presekli kontru Budućnosti nesportskim faulom (Gordić). Dva bacanja Kobsa i koš Kuka posle ofanzivnog skoka za 80:73!

35' Cedevita opet na "plus osam" - 76:68, ali Erl Klark ima "prigovor". Postiže trojku, a sledi izgubljena lopta Stipanovića i kontra koju završava Gordić - 76:73.

33' Pulena niko ne može da sačuva "1 na 1", pa ni Koti Klark. Ali, Klark se iskupio košem posle skoka u napadu - 69:66.

- Budućnost je ubacila četiri poena posle nesportske lične na Bitadzeu, ali onda Pulen prolazi Norisa Kola i koristi "autoput" kroz reket gostiju da položi za 65:59! Kraj treće četvrtine.

30' Pulen prodorom posle promašenog "zicera" Kotija Klarka donosi Cedeviti maksimalnih osam razlike - 63:55.

29' Kobs i Pulen prave višak i onda lepo upošljavaju saigrače. Nekoliko puta je pod košem poentirao Stipanović, a sada Kuk iz prodora, uz faul i dodatno bacanje - 59:55.

25' Bitadze nesmotreno pravi četvrti faul, pri šutu Kobsa za tri poena. Menja ga Barović, a Kobs pogađa bacanja i vraća prednost domaćinu - 50:48.

24' Serija Budućnosti 6:0, tako da opet krećemo iz početka - 45:46.

22' Stipanović je na početku treće četvrtine dva puta poentirao preko Bitadzea. Uz jednu trojku Krušlina, to je 45:40 za Cedevitu, koja je imala "plus pet" (23:18) i desetak minuta ranije.

- Pogledajte odabrane akcije iz prvih 20 minuta!

- Budućnost znatno efikasnija u šutu za dva poena (63:38 odsto), a Cedevita nešto preciznija van linije 6,75 metara - 4/10, dok gosti imaju 4/12... Zagrepčani češće na liniji za slobodna bacanja (13/16, u odnosu na 6/10 "plavih")... Gosti sa više asistencija (9:12) i blokada (0:4), dok su u izgubljenim loptama izjednačeni - 10:10.

- Finiš prvog poluvremena protekao je u znaku slobodnih bacanja. Stipanović je mogao da izjednači, ali uspeo je samo da smanji na 37:38!

18' Erl Klark posle nekoliko loših minuta opet zadaje probleme odbrani Cedevite, kako prodorima, tako i igrom sa niskog posta - 32:36. Vođstvu Budućnosti doprinela je i izgubljena lopta Pulena, koji je posle udvajanja i usmeravanja otišao u aut.

15' Razmahao se MVP ABA lige Goga Bitadze. Udario je dve blokade, a posle dva promašena bacanja Stipanovića i zakucao za 27:29, posle prodora i asistencije Bela.

13' I jedni i drugi već po osam izgubljenih lopti! Rezultat takođe nerešen - 25:25.

10' Budućnost je ispucavanjem spolja i sa nekoliko izgubljenih lopti dala šansu domaćinu da se vrati u meč. Cedevita je čak i preokrenula rezultat trojkom Murića (19:16 - serija 9:0), a prvu četvrtinu dobila je 21:18.

8' Cedevita je iskoristila krizu Budućnosti da trojkom Pulena i sa tri bacanja Kobsa izjednači na 16:16.

Erl Klark zakucavanje, Cedevita - Budućnost polufinale ABA plej-ofa
Izvor: Youtube/ABA liga jtd

5' Budućnost na "plus šest" - 7:13! Bivši igrač Cedevite Džejms Bel ubacio je dve trojke, a Erl Klark pet poena. Dobra odbrana omogućava gostima da igraju brzo i dolaze do lakših rešenja u napadu.

- Početne petorke: Kobs, Krušlin, Kuk, Ramljak, Stipanović - Gordić, Džekson, Bel, E. Klark, Barović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC