"Balkanska međa" - snimiti još 500 ovakvih filmova!

Autor:

Proslavljeni reditelj o ulozi u hit filmu i potrebi da se ne zaborave strahovi koje smo doživeli 1999. godine

"Balkanska međa" - snimiti još 500 ovakvih filmova! Foto: Mondo/Goran Sivački

Reditelj Emir Kusturica rekao je da je potrebno snimiti "500 filmova poput 'Balkanske međe' kako Srbi nikada ne bi zaboravili strahove koje su doživeli za vreme bombardovanja".

Slavni reditelj koji u ovom ostvarenju ima malu ulogu taksiste, apeluje na sve filmske radnike da se ubuduće vie bave tematikom NATO agresije.

"Poruka nije 'Albanci su loši, Srbi su dobri"

"Veoma je važno da sadašnja generacija pamti tragediju koja se dogodila, ali to je teško postići. Da bi se sećali potrebno je napraviti 500 filmova o bombardovanju. Ta ostvarenja treba da budu rađena kao ona u Holivudu, ali je problem što zapadni fondovi koji sponzorišu takve filmove to  neće nikada dozvoliti. Nažalost, kod nas se sve brzo zaboravlja, jer mladi ljudi nemaju istorijsku svest", rekao je Kusturica "Informeru".

Balkanska međa

"Balkanska međa" je akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini. Ova 24-časovna akcija od velike geopolitičke važnosti, motivisala je ruske scenariste da kroz splet ličnih drama glavnih junaka, prenesu priču o istorijskoj prekretnici koju je međunarodna javnost ocenila kao mogući početak novog velikog rata.

Kusturica je dodao da je svojom ulogom želeo da da doprinos ratnoj drami ruskog reditelja Andreja Volgina.

Hrvati o "Međi": Ruski Rambo i propaganda

"Uloga u 'Balkanskoj međi' je moj način da odam čast Rusiji i ukažem na značajnu ulogu koju je ta zemlja odigrala za Srbiju u tim teškim trenucima".

"Balkansku među" od 28. marta možete gledati u banjalučkom Cineplexxu Palas.

Pogledajte prilog o filmu:

Izvor: MONDO

Ostale vijesti