Ukrajini oduzimaju bodove zbog Brazilca!?

Autor:

Ukrajina je na teren protiv Luksemburga i Portugala izvela naturalizovanog Brazilca koji, prema pisanju portugalskih medija, nije ispunio uslove da zaigra za novu zemlju. Zbog toga im prijeti i oduzimanje bodova...

Ukrajini oduzimaju bodove zbog Brazilca!? Foto: Guliver/Alex Livesey/Getty Images

Ukrajina bi mogla da ostane bez bodova protiv Portugala i Luksemburga!

Žuto-plavi su remizirali u Lisabonu (0:0) i na jedvite jade pobijedili Luksemburg (2:1) za četiri boda na startu kvalifikacija i prvo mjesto u grupi u kojoj se takmiči i Srbija, ali im prijeti velika opasnost zbog tehničke greške Saveza.

Naime, oni bi mogli da ostanu bez čitavog plijena ukoliko se pokaže da fudbaler Žunior Moraeš nije imao pravo nastupa na pomenutim mečevima.

U pitanju je napadač iz Brazila koji je dobio pasoš Ukrajine, ali portugalski mediji pišu da nisu ispunjeni svi uslovi iz FIFA statuta o "naturalizaciji stranaca".

Napadač Šahtjora je dobio državljanstvo Ukrajine baš pred okupljanje za novi ciklus kvalifikacija, ali kako nije rođen u toj zemlji, kao ni njegovi roditelji, a ni bake ni deke, gleda se četvrta stavka iz FIFA statuta u kojoj piše da fudbaler mora da provede pet uzastopnih godina u istoj zemlji nakon 18. rođendana.

Ukupno gledano, Žunior Moraeš je proveo šest godina i devet mjeseci u Ukrajini, ali ne i u kontinuitetu pošto je išao na pozajmice u Kinu, dok je na kratko zaigrao i u Bugarskoj za CSKA iz Sofije.

Ako se gleda najduži period u kom je kontinuirano bio u Ukrajini - to je četiri godine i sedam mjeseci, dakle malo "kraće" od propisanog.

Žunior Moraeš u dresu Šahtjora protiv Emerika Laporta. Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images Žunior Moraeš u dresu Šahtjora protiv Emerika Laporta.

Zbog svega toga u Ukrajini postoji strah da bi poslije dva meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo mogli da imaju NULA bodova, što je svakako dobra vijest za Srbiju koja je u Lisabonu osvojila prvi bod, a upravo u Kijevu gostuje 7. juna.

Ukrajinski novinari pišu i da je Žunior Moraeš državljanstvo dobio pod misterioznim okolnostima i da zapravo niko nije siguran kako se to desilo.

Inače, Moraeš je odigrao 15 minuta u susretu protiv Portugala i čitav meč protiv Luksemburžana, ali je opšta ocjena da je bio daleko ispod nivoa igara u Šahtjoru, što i ne čudi kada nije dovoljno uigran sa svojim "zemljacima".

Ove sezone briljira u dresu Šahtjora i dao je 20 golova na 28 mečeva...

Tagovi:

Ostale vijesti