• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH zidari traženiji od programera

Potražnja za radnicima u BiH u 2018. i u prvom kvartalu ove godine povećala se za čak 41 posto, prema podacima koje su danas u Sarajevu objavili predstavnici "Networksa" i portala Posao.ba.

 U BiH zidari traženiji od programera Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U prošloj godini u BiH su, prema analizi ovog portala, objavljena 8.052 oglasa za posao, što je za 23 posto više u odnosu na 2017. godinu, prenose Nezavisne novine.

Nerma Ajanović-Hajdarpašić, predstavnica portala Posao.ba, kaže da je najveća promjena zabilježena kod potražnje za radnicima iz BiH u inostranstvu.

"Na jednu radnu poziciju tokom 2018. godine u prosjeku se prijavljivalo 15 osoba, što je pet manje u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, to nije uslovljeno padom interesovanja tražilaca posla, već značajnim rastom potražnje", objašnjava ona.

Kategorije poslova u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija bile su komercijala - prodaja, turizam i ugostiteljstvo i proizvodnja.

Najtraženija zanimanja u 2018. godini bila su: prodavač/trgovac (8,0%), radnik u proizvodnji (7,6%), građevinski radnik (6,3%), agent u pozivnom centru (4,9%), konobar/šanker (4,8%), vozač (3,4%), komercijalista/unapređivač prodaje (3,3%), programer (2,9%), električar (2,8%) i kuvar (2,6%).

Iz BiH, kaže Ajanović-Hajdarpašić, najviše odlaze električari, konobari, prodavci, građevinski i proizvodni radnici.

"Broj oglasa iz inostranstva iznosio je 10 odsto od ukupnog broja, što je povećanje za 58,4 procenta u odnosu na 2017., dok je broj radnih mjesta objavljen za inostranstvo povećan za 154 posto", navela je ona, ističući da čak 50 posto svih radnih mjesta oglašenih u inostranstvu dolazi iz Hrvatske dolazi, a slede Njemačka, Slovenija, Malta i Crna Gora.

Broj prijava za rad u inostranstvu iznosio je 11.289 i veći je za 98,5 procenata u odnosu na 2017. godinu, kada je iznosio 5.686.

Najtraženije kategorije poslova za rad u inostranstvu bile su: građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo, elektrotehnika i mašinstvo, proizvodnja i zdravstvo.

Najveći broj prijava za rad u inostranstvu bio je u kategorijama: elektrotehnika i mašinstvo, turizam i ugostiteljstvo, komercijala i prodaja, građevinarstvo i proizvodnja, pišu Nezavisne novine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE