• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije prvoaprilska: Jedna marka 1757 dolara

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Internet je svojevrsni buvljak svega i svačega i to je poznato svima, ali vijest o zvanično povučenoj novčanici iz BiH ruši sve rekorde i slobodno bi mogla da konkuriše za rubriku vjerovali ili ne.

 Nije prvoaprilska: Jedna marka 1757 dolara Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Da se na internet oglasima mogu pronaći razni interesantni predmeti dokaz je i jedna novčanica iz BiH koja je zbog greške povučena iz opticaja.

Riječ o jednoj konvertibinoj marki iz 1998. godine sa likom našeg nobelovca Ive Andrića koja je, ako je vjerovati pojedinim numizmatičarima, "pravi dragulj" zbog svoje rijetkosti.

Postojanje i prodaja navedene novčanice nije spektakularna vijest i informacija o istoj najmanje jednom godišnje popunjava stupce mnogobrjojnih medijima. Međutm, ako se uzme u obzir ponuđena cijena od 1,757.50 dolara na najvećoj svjetskoj onlajn prodavnici "e-bay" sigurno je da privlači znatiželjne posjetioce.

Prodavac ove novčanice je iz Zagreba, a u opisu stoji da je poštarina za ovu novčanicu iz glavnog grada Hrvatske do BiH 6,5 dolara, što znači da za jednu KM morate izdvojiti 1764 američkih dolara.

Još se navodi da je novčanica označena sa UNC (uncirculated), što znači da nije bila u opticaju.

U BiH se najčešće falsifikuje jedna KM

Povodom navedenih informacija kontaktirali smo Centralnu banku BiH iz koje su nam odgovorili da ne komentarišu objave na internet oglasima. Kratko su pojasnili da je na novčanici iz 1998. godine za Republiku Srpsku ustanovljena greška u imenu Ive Andrića nakon čega je donosena odluka o nepuštanju u opticaj navedene novčanice ("Službeni glasnik BiH", 13/98).

Ako obratite pažnju, možete vidjeti (FOTO) da je novčanici napravljena slovna greška, te da umjesto Ivo Andrić na ćirilici piše Ivo Andriđ.

"Novčanice sa greškom koje su već bile odštampane su se potom iste godine i uništavale, te nikad nisu puštene u opticaj", rekli su u CBBiH, dok su pojedini korisnici na kolekcionarskim forumima objavili da je prilikom uništavanja nestao jedan broj novčanica od 1 KM.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE