• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unija udruženja poslodavaca RS obilježila jubilej

Autori mondo.ba Autori SRNA

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske obilježial je danas 15 godina postojanja. Na svečanom prijemu u Banjaluci dodijeljena priznanja.

  Predsjednik Unije Dragutin Škrebić je rekao da ovo udruženje radi na jačanju uticaja poslodavaca i kroz socijalni dijalog.

"Cilj je da poslodavci budu najproaktivniji dio zajednice i da ovo bude produktivna društvena zajednica", rekao je Škrebić.

On je ponovio da je cilj poslodavaca i smanjenje poreza i doprinosa na nivo koji je bio prije 2008. godine, kao i rast standarda da bi se zadržali radna snaga i stanovništvo na ovim prostorima.

"Stojimo na raspolaganju svim partnerima u cilju da kroz socijalni dijalog postignemo društveni dogovor kako bismo odgovorili na savremene izazove koji su pred nama", rekao je Škrebić, koji je uručio priznanja onima koji su u proteklom periodu doprinijeli rastu i radu UUPRS-a – predstavnicima poslodavaca Srbije, Federacije BiH i Makedonije, kao i predstavnicima udruženja koja brinu o djeci sa autizmom i višečlaniim porodicama.

"Svjesni smo da moramo obezbijediti da sistem funkcioniše, kako penzioni tako i zdravstveni i socijalni. U tom smislu, bili smo nosioci borbe protiv sive ekonomije. U tome očekujemo podršku institucija kako bismo zajedno doprinijeli boljem punjenju budžeta, ali i smanjenju poreza i doprinosa, s ciljem da ono dođe na nivo iz 2008. godine", naglasio je Škrebić.

On je rekao da će Unija udruženja poslodavaca raditi na povećanju plata radnika.

"Cilj je da svakom poslodavcu koji za određeni iznos poveća plate radnicima Vlada na kraju godine vrati barem 70 odsto novouplaćenih poreza i doprinosa", dodao je Škrebić.

UUPRS je osnovana 2. aprila 2004. godine u Banjaluci kao dobrovoljna, nezavisna i neprofitna asocijacija poslodavaca, koja obuhvata 13 granskih udruženja poslodavaca.

On je rekao da Unija želi da se poveća naknada za nezaposlenost, ali ne i period dobijanja tog primanja.

Iz UUPRS su još naveli da kao jedina reprezentativna organizacija poslodavaca u Srpskoj okupljaju 450 učlanjenih kompanija koje zapošljavaju više od 52.000 radnika i godišnje ostvaruju prihode veće od pet milijardi KM, iskazujući oko 250 miliona KM dobiti.

Iz Unije su dodali da je vrijednost ukupne imovine članica Unije 15 milijardi KM, te da zastupaju interese poslodavaca kroz socijalni dijalog sa Vladom Srpske i sindikatima, prema kome su u sedam navrata povećavali najnižu platu u Republici u ukupnom procentualnom iznosu većem od 150 posto.

Vlada ima novi prijedlog za povećanje plata

UUPRS i Vlada krajem 2017. godine potpisali su Memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2022. godina, povećan je neoporezivi dio plate na nivo od 500 KM, riješeno je pitanje refundacije plata za trudnice i porodilje u bruto iznosu, a sporazumom sa Fondom zdravstvenog osiguranja pitanje izmirenja obaveza Fonda prema poslodavcima po osnovu bolovanja.

Iz Unije su podsjetili da su sa Vladom i Privrednom komorom Srpske izradili dokument Smjernice za razvoj privrede od 2018. do 2022. godine, te da je prvi zajednički rezultat donošenje Nacrta zakona o izmjenama zakona o porezu na dobit kojim će značajno biti smanjenjo oporezivanje reinvestirane dobiti.

Iz UUPRS-a tvrde da im cilj da i dalje utiču na ključne ekonomske i socijalne politike u Srpskoj, da će raditi na rasterećenju poslovanja kroz smanjenje fiskalnog i parafiskalnog opterećenja, a zajedno sa socijalnim partnerima na suzbijanju sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

"Profesionalnost, legalno poslovanje, nezavisnost i transparentnost su vrijednosti koje ćemo njegovati u komunikaciji sa članstvom i socijalnim partnerima", poručili su iz UUPRS-a.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da bez partnerstva Vlade, poslodavaca i sindikata nema razvoja Srpske, ističući da je njihov zajednički rad u proteklom periodu doprinio da Republika Srpska stoji mnogo bolje i finansijski i u pogledu nivoa zaposlenosti nego ranije.

Cvijanovićeva, koja je dobila priznanje Unije udruženja poslodavaca Srpske za poseban doprinos razvoju socijalnog dijaloga, rekla je da je zadovoljna partnerstvom koje je imala sa poslodavcima i sindikalcima dok je bila predsjednik Vlade, kao i zato što je mnogo toga realizovano sa poslodavcima.

"Zajednički je svaki uspjeh koji smo postizali dok sam bila predsjednik Vlade. Uspjeli smo zajedničkim radom da povećavamo plate, penzije, nivo zaposlenosti i pokrivenost uvoza izvozom, jačamo finansijsku osnovu u budžetu i fondovima i ostvarujemo rekordne makroekonomske pokazatelje. Toga ne bi bilo bez dobre komunikacije Vlade i socijalnih partnera", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su ovi uspjesi solidna osnova za dalji razvoj Srpske, iako su ostali izazovi na čijem rješavanju se mora zajednički raditi.

"Moguće je da prosječna plata u RS bude 1.000 KM"

"Među njima je odliv radno sposobnog stanovništva i naša nesposobnost da to brzo nadoknadimo. Očekujem da ćemo doskočiti i tom velikom problemu", rekla je Cvijanovićeva i poručila da podržava aktivnosti nove Vlade, koja zajedno sa poslodavcima i sindikatima pregovara o rješenjima da bi se i sljedeće godine moglo reći da su dostignuti rekordni makroekonomski pokazatelji.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je gotovo 90 odsto mjera ispoštovano kada je riječ o memorandumu potpisanom sa poslodavcima 2017. godine.

"Ono što nije ugradili smo u Akcioni plan Vlade za ovu godinu. Tragamo za najpovoljnijim zakonskim rješenjima koja će ići ka cilju da povećamo plate ljudima u realnom sektoru, a da istovremeno imamo redovno punjenje budžeta i servisiramo svoje obaveze", rekao je Višković.

On je najavio zakonsko rješenje prema kojem će Vlada svim poslodavcima koji povećaju plate radnicima na kraju godine vratiti 70 odsto poreza i doprinosa.

"Cilj je postepeno smanjene poreza i doprinosa na nivo iz 2008. godine i krećemo se ka tome. Želimo i da podržimo časne i poštene poslodavce koji redovno i po zakonu izmiruju obaveze, a da zakonski suzbijemo nezakonitu pojavu da određeni poslodavci dio plata isplaćuju 'na ruke' i u kovertama", naveo je Višković.

Na prijemu su dodijeljena priznanja bivšim predsjednicima Unije, kao i bivšem ministru finansija Srpske Zoranu Tegeltiji za unapređenje poslovnog ambijenta u Srpskoj.

Prijemu u hotelu "Bosna" prisustvovali su ministri u Vladi Srpske, predstavnici Narodne skupštine, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, rukovodstvo Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, sindikalci, kao i zvanice iz javnog, privrednog, društvenog, diplomatskog i političkog života Srpske, BiH i Banjaluke. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE