• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nagrađeni kreativni mladi stvaraoci

Autor mondo.ba

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je 25 radova 38 učenika koji su se prijavili na konkurs „Zašto je kultura nama važna?“ namijenjen učenicima svih srednjih škola u Republici Srpskoj.

Osnovni cilj konkursa je afirmacija i podrška učenicima koji imaju afiniteta za umjetnost, potvrdila pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ona je istakla da je ponosna na ovaj projekat jer pruža mogućnost učenicima da se afirmišu, steknu dragocjena iskustva i na jedan potpuno drugačiji način dožive umjetnost.

„Radi što slobodnijeg izražavanja i podsticanja kreativnosti kod mladih, od učenika se tražilo da na zadatu temu odgovore u potpunosti iz svog ugla, odnosno, da kroz svoj rad pokažu kako oni poimaju kulturu i njenu važnost u zajednici“, rekla je Đakovićeva.

Učenici su mogli da svoje radove pošalju u bilo koju od šest konkursom obuhvaćenih kategorija: likovna, primijenjena umjetnost i dizajn, književnost, umjetnička fortografija, dramska umjetnost, film i muzika.
Ocjenjivanje radova ove godine povjereno je profesorima Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, te književnicima Tanji Stupar Trifunović i Berislavu Blagojeviću.

„Poznato je da se ovaj konkurs razlikuje od svih ostalih konkursa ove vrste upravo po tome što su nagrade za najbolje učenike iskustvene, jer je i sam konkurs osmišljen kao aktivnost u svrhu razvoja publike kao jednog od pet strateških ciljeva Ministarstva kad je u pitanju oblast kulture“, rekla je Đakovićeva.

Nagrada za ukupno 38 učenika iz cijele Republike Srpske čiji radovi su najbolje ocjenjeni je edukativni kamp u Andrićgradu, gdje će tim akademskih umjetnika, kao i dokazanih stručnjaka u kulturi, održati trodnevne radionice i to iz svih konkursom obuhvaćenih oblasti umjetnosti.

„Radionice počinju sutra i traju do 6. aprila. Tokom ovih radionica učenici će imati priliku da se na jedan drugačiji način upoznaju sa pojedinim vrstama umjetnosti, na način da će u saradnji sa umjetnicima biti uključeni u sam proces stvaranja umjetnosti. Ovo je jako važno i sa aspekta obrazovanja učenika jer je činjenica da je fond časova iz oblasti umjetnosti u redovnom nastavnom planu i programu za učenike osnovnih i srednjih škola minimalan“, naglasila je Đakovićeva.

Uspostavljena je saradnja sa Radio televizijom Republike Srpske koja podrazumijeva snimanje i emitovanje posebnih televizijskih emisija pod nazivom „Meni je važna“, kroz koje će biti predstavljeni talentovani učenici i kompletan proces rada sa njima u okviru svake od organizovanih radionica.

Dekan Akademije umjetnosti u Banjoj Luci Sanda Dodik istakla je da je Akademija na istoj liniji sa temom ovog projekta jer obrazuje mlade umjetnike i kulturne radnike.

„Veoma je značajno što su uključene kolege sa Akademije, već afirmisani umjetnici. Vodili smo računa da to budu mlađi ljudi kako bismo mladim ljudima približili umjetnost i podstakli ih na kreativni rad“, rekla je Dodikova.

Ona je pojasnila da je veoma važno da slijede ciljeve a to je razvoj publike i kulturnog života Grada Banje Luke i Republike Srpske.

„Veoma je važno da s obzirom na mali fond časova u školama omogućimo mladim ljudima da kroz ovakve radionice i projekte prepoznaju kreativne potencijale i da im pomognemo da ih iskažu“, rekla je Dodikova.

Kompozitor David Mastikosa, koji će voditi muzičku radionicu, rekao je da su na ovogodišnji konkurs stigli veoma kvalitetni radovi i da je komisija imala zahtjevan zadatak. Planirano je šest radionica za učenike sa kojima će raditi profesori Drago Vejnović, Marko Šipka, Maja Bataković, Milan Gajić i književnica Tanja Stupar Trifunović.

„Radionica posvećena muzici radiće se u tri faze. Prvo ću da prezentujem aktuelno i ono što se dešavalo u proteklih 50 godina u oblasti umjetničke muzike, pa ćemo razgovarati o njihovim idejama i o njihovim radovima kako bih shvatio na koji način rade, a treći dio je planiran za njihov kreativni rad“, rekao je Mastikosa.

On je istakao da će biti srećan ako učenici sa te radionice odu sa pregršt ideja ili ako budu znali kako svoje ideje da pretvore u neki rad ili da započnu rad na nekom umjetničkom djelu ili kompoziciji.

„Nadam se da će komentari na njihove dosadašnje radove i uvid u njihov proces sigurno dovesti do toga da će ono što sljedeće budu radili, raditi bolje“, naveo je Mastikosa.

Ministarstvo prosvjete i kulture, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i uz podršku Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, drugu godinu zaredom raspisalo je i provelo konkurs iz oblasti kulture namijenjen učenicima svih srednjih škola u Republici Srpskoj, na temu „Zašto je kultura meni važna?“.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop