• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikalno „NE“ radu nedjeljom do 22 sata

Autor mondo.ba

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS odlučno se protivi da se rad trgovina nedjelom na području Banjaluke produži do 22 sata.

 Sindikalno „NE“ radu nedjeljom do 22 sata Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

Iako Skupština Banjaluke tek na dašanjoj sjednici treba da odlučuje o tome iz granskog sindikata su poručili da već razmišljaju o narednim koracima, ali nije precizirao da li će „izvesti“ radnike u trgovinama, na ulicu. Takođe, precizirali su i da nisu uputili zvanično pismo banjalučkim odbornicima kako bi iznijeli svoje protivljenje radu nedjeljom.

"Radnik u trgovini danas živi teško. Rade preko 40 sati sedmično, sedam dana u sedmici. Kod nas se radi non-stop. Ovo što grad danas planira, čini da radnik u trgovini radi 24 sata, a prosjek plate je 688 KM ili oko 36 odsto pokrivenosti potrošačke korpe," poručio je Goran Savanović, predsjednik granskog sindikata. 

On je naveo da je veliki broj radnika u sivoj ili crnoj zoni, da im se isplaćuje dio plate na ruke i drugo.

Istaknuto je da je preko 75 odsto žena zaposleno u trgovini od ukupno oko 40.000 radnika, te da im se najnovijim inicijativama, pokušava uskratiti „normalan“ i porodični život nedjeljom.

U sindikatu tvrde da je osim njima, i vjerskim zajednicama u interesu da trgovci ne rade cijeli dan nedjeljom, a očekuju i podršku Ministarstva za porodicu, omladinu i sport RS, kao i od raznih udruženja građana.

"Ne postoji razlog da se produži radno vrijeme. Svaki građanin može kupiti šta mu treba i da to ne radi nedjeljom popodne," dodao je Savanović.

Ukoliko odluka ipak bude donesena, sindikat će tražiti izmjene Zakona o trgovini i Zakona o radu, kako bi se promijenili odnosi u „nagrađivanju“, da radnik radi ili jednu nedjelju u mjesecu ili da bude plaćen 250 odsto taj dan.

B.S.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vetgo

U potpunosti podrzavam cak smatram da treba potpuno ukinuti rad nedeljom

MONDO REPORTAŽE