• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet predstava na ovogodišnjem Teatar festu

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Narodnom pozorištu RS danas je saopštena selekcija 22. Teatar festa "Petar Kočić". Najavljena je i nova predstava NPRS, međunarodno izdanje Festivala monodrame mladog glumca, kao i gostovanje pozorišta iz ruskog Sankt Petersburga

 Pet predstava na ovogodišnjem Teatar festu Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Za ovogodišnje, 22. izdanje Teatar festa "Petar Kočić", koji će se održati od 1. do 8. juna u Banjaluci, odabrano je pet predstava - po jedna iz BiH i Hrvatske, kao i tri iz Srbije.

To su predstave "U čije ime" Narodnog pozorišta Niš, po tekstu Aleksandra Mihailovića, a u režiji Milana Karadžića, "Raslo mi je badem drvo" Beogradskog dramskog pozorišta, po tekstu Živojina Pavlovića, u režiji Milene Pavlović Čučilović, "Narodni poslanik", koprodukcija Oxygen Production i Bosanskog kulturnog centra iz Sarajeva, po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Alena Muratovića, "Govori glasnije" zagrebačkog Kazališta Kerempuh, tekst i režija Bobo Jeličić i "Tartif", Narodnog pozorišta Sombor i SNP, autorski projekat Igora Vuka Torbice.

Selektor ovogodišnjeg Teatar festa, dramaturg i teatrolog dr Zoran Đerić kaže da je tema ovogodišnjeg festivala "Istorija i legenda", zbog čega su u fokusu predstave koje se bave istorijom pozorišta, sudbinom glumaca, ali i sjećanjima na nedavno minulo vrijeme i događaje iz naše okoline.

"Pored originalnih dramskih djela, autori odabranih predstava su posegnuli za dramatizacijama i adaptacijama savremene proze, odnosno djelima klasika koji se sada interpretiraju vrlo slobodno, ali i oprezno. U predstavama se prožimaju san i java, stvarnost i fikcija, sadašnjost i prošlost, otuda, vrlo često i scenska forma - predstava u predstavi, odnosno pozorište u pozorištu, ili teatar u teatru", kaže Đerić.

Direktor NPRS Nenad Novaković rekao je novinarima da će ovogodišnji Teatar fest “Petar Kočić” biti veoma dobar i kvalitetan, ali je zamolio da ga “ne pitaju o parama”.

“Nemamo u ovom trenutku ni 100 maraka, ali ćemo sve završiti na vrijeme, kao što je bilo i prošlih godina - ni jedno pozorošte neće doći u Banjaluku prije nego što dobije svoj dio sredstava koje smo dogovorili. Kako - ne znam", kaže Novaković.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS Vladimir Đorđević najavio je da će na otvaranju Festivala biti premijerno izvedena predstava "Škola za žene" po tekstu Molijera, a u režiji Đurđe Tešić.

"Tradicionalno otvaramo Teatar fest sa našom predstavom koja nije u takmičarskom dijelu, a ove godine smo se odlučili za taj naslov jer sam imao ideju da istrajem u priči koju sam započeo kao umjetnički direktor, a to je da imamo velike naslove i poznate klasične autore. Imali smo nedavno premijeru 'Zločina i kazne' Dostojevskog, sad imamo Molijera, tako da smo se potrudili da nastavimo tu priču i vratimo na naš repertoar klasiku", kaže Đorđević, dodajući da će u predstavi "Škola za žene" glevnu ulogu igrati prvak NPRS Željko Stjepanović, zajedno sa Anjom Ilić.

Tokom trajanja Teatar festa "Petar Kočić" po treći put biće održan Festival monodrame mladog glumca, koji će ove godine biti međunarodni, a na njemu će učestvovati šest mladih glumaca. Te predstave biće na programu od 18:30 na maloj sceni "Petar Kočić", istim danima kada i takmičerske predstave Teatar festa.

Prije takmičarskog dijela Teatar festa, u revijalnom dijelu, 2. juna u NPRS gostuje pozorište iz Rusije,a u pitanju je Pozorište na Vasiljevskom iz Sankt Petersburga, koje će izvesti predstavu "Malograđani" Maksima Gorkog.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop