• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasparov otvara WeAreDevelopers u Berlinu!

Autor mondo.ba

Po prvi put WeAreDevelopers World Congress, najveća konferencija za developere, održaće se u Njemačkoj 6. i 7. juna 2019.

Više od 10.000 pionira tehnologije, developera i vodećih IT eksperata se očekuje u "City Cube" centru. Keynote predavanje će otvoriti svjetski šahovski velemajstor Gari Kasparov.

Kasparov se smatra ne samo najvećim šahistom svih vremena, već i poznatim stručnjakom za vještačku inteligenciju u izazovima interakcije čovjek-mašina.

Čovjek koji je, zapravo, pobijedio izgubivši kultni revanš protiv IBM-ovog superkompjutera Deep Blue davne 1996. godine, tim činom je privukao globalnu pažnju na temu vještačke inteligencije skromno priznavajući da je saradnja između čovjeka i mašine apsolutno neophodna.

Vleštačka inteligencija će transformisati sve što smo do sada radili. Moramo se nastaviti ambiciozno kretati prema napred u području u kojem se roboti ne mogu takmičiti sa ljudima: u snivanju velikih snova”, izjavio je po završetku meča Kasparov. Od tada je neprekidno aktivan u polju promocije vještačke inteligencije u podršci razvoju čovječanstva.

Ova kombinacija uopšte nije neobična, jer su korijeni kompjuterske nauke i vještačke inteligencije duboko povezani sa šahom. Sve je počelo onda kada je Alan Tjuring (tvorac Tjuringovog testa i začetnik teorijskog osnova kompjuterske nauke i vještačke inteligencije) iskoristio šah kako bi istraživao strategije ponašanja mašina i napisao prvi šahovski program na papiru.

Od ostalih top govornika na WeAreDevelopers World Congress-u učesnici će imati priliku poslušati predavanja svjetskih stručnjaka na aktuelne teme:

Joel Spolsky, CEO, Stack Overflow; suosnivač Trello
John Romero, Programer i dizajner video igara (Doom, Quake, Wolfenstein 3D)
Rasmus Lerdorf, pronalazač programskog jezika PHP
Jutta Horstmann, COO, eyeo (Adblock Plus)
Andreas M. Antonopoulos, Bestseller-Autor “Mastering Bitcoin”
Alina Denisenko, Tech Lead, N26
Max Amordeluso, Chief Evangelist EU Alexa Skills Kit, Amazon
Silvia Puglisi, Sistemski inžinjer, Tor Project
David Schwartz, CTO, Ripple
Corinne Vigreux, suosnivač, TomTom
Jürgen Müller, CIO, SAP
Rafael Herrera, Chief Data Officer, AUTO1
Ralf Schneider, CIO, Allianz Group

Teme iz developerske zajednice su i dalje u fokusu

Uz više od 200 govornika, radionica i panel diskusija, sadržaj kongresa je podijeljen u 5 tematskih cjelina od interesa za developere: Constructing Worlds (Frontend i Backend, Cloud), Controlling Complexity (Security, DevOps, Quality Engineering), Applying Disruption (AI, Blockchain), Onechaining Engineering (Iot, Robotics, AR/VR/XR, Mobility) i Coding Society (Etika, Obrazovanje, Društvena odgovornost).

Pogledajte cijelu listu govornika i kongresni program klikom na ovaj LINK.

"WeAreDevelopers World Congress je odlična platforma za software developere i donosioce odluka iz domena IT-a, usvajanje novih trendova i tehnologija, međusobna razmjena ideja i upoznavanje sa pionirima i stručnjacima globalne IT scene”, izjavio je Sead Ahmetović, suosnivač i CEO kompanije.

Kongres je podržan od strane visokih zvaničnika njemačke vlade - Ministarka za digitalizaciju, Dorothee Bär, te kroz brojne predstavnike vrhunskih kompanija kao što su Volkswagen, BMW, N26, Ripple, Google, Amazon, SAP.

Svjetski kongres WeAreDevelopers je najveći kongres koji posjećuju developeri iz cijelog svijeta. Očekuje se da će najmanje 10.000 učesnika pridružiti konferenciji 6. i 7. juna 2019. godine u CityCube centru u Berlinu. Novosti o WeAreDevelopers World Congress 2019 su dostupne i putem društvenih mreža: Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS