Arslanagić: Priznanje za cijelu generaciju Borca

Ovogodišnji dobitnik najvećeg banjalučkog priznanja Abas Arslanagić je počastvovan nagradom, ali smatra da je to priznanje cijeloj generaciji Rukometnog kluba Borac, koja se okitila evropskom titulom.

Arslanagić: Priznanje za cijelu generaciju Borca Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Legendarni golman crveno-plavih i reprezentacije Jugoslavije Abas Arslanagić je uz književnika Kolju Mićevića, ovogodišnji dobitnik najvećeg gradskog priznanja - Ključ grada sa "Poveljom počasni građanin grada Banjaluka".

"Neka nova garnitura ljudi u Banjaluci je prepoznala ono što sam nekad učinio, ne samo ja već svi moji drugari iz kluba, da ne nabrajam njihova imena jer ne bih volio da nekoga zaboravim. To je priznanje cijeloj generaciji rukometaša, treneru Peri Janjiću, svima u banjalučkom klubu, koji je osvojio silne trofeje. U mom priznanju, vidim priznanje za kompletnu generaciju rukometaša Borca", rekao je Arslanagić za naš portal.

Baš na sutrašnji dan, 11. aprila 1976. godine, Rukometni klub Borac iz Banjaluke je stigao do najvećeg uspjeha u istoriji - titule šampiona Evrope.

U finalnom susretu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona banjalučki rukometaši savladali su dansku Fredericiju rezultatom 17:15 i donijeli pehar zbog kojeg i danas rukometna Evropa sa velikim poštovanjem izgovara ime Borca.

Te šampionske noći u istoriju evropskog rukometa osim Arslanagića, upisali su se i Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, Nedeljko Vujinović, Dobrivoje Selec, Momo Golić, Boro Golić, Nebojša Popović, Miro Bjelić, Rade Unčanin, Slobodan Vukša i Zoran Ravlić, dok ih je sa klupe predvodio Pero Janjić.

"Bili smo rukometni centar svijeta, a ne neka zabit, kako se to tada pisalo o Banjaluci. Banjaluka je kosmopolitski grad, grad sporta jer ne može tek tako da nastane evropski ili olimpijski šampion. Za to su potrebni preduslovi, a to je Banjaluka imala", dodao je legendarni Ako.

Nagrada će tradicionalno biti uručena na svečanoj akademiji na Dan grada - 22. aprila.

Ko je i šta je Abas Arsanagić možda najbolje ilustruju Skandinavci, koji su u svom sportskom Almanahu pisali o banjalučkoj sportskoj legendi.

Ostale vijesti