• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ajaks se igrao fudbala, Juve "namazano" do 1:1!

Autor mondo.rs

Strašna utakmica u Amsterdamu u kom su se suprotstavile dve potpuno drugačije filozofije. Nijedna nije pobedila, a obe su!

Jedni su igrali "za raju", drugi - samo za "ok" rezultat!

Ajaks je dominirao i stvarao šanse protiv Juventusa, bio brutalno kažnjen za naivnost krajem prvog poluvremena preko Kristijana Ronalda, ali je "izvukao" remi lepim pogotkom Davida Neresa, odmah po povratku s pauze.

Lep fudbal nije bio nagrađen velikom pobedom protiv giganta iz Torina, nije ni onaj "rezervisani", tako da nije pobedila nijedna filozofija, a obe su!

AJAKS - JUVENTUS 1:1 (0:1)

Ako ste sedmostruki uzastopni šampion Italije, imate jedan od najskupocenijih timova na planeti i u njemu jednog od najboljih fudbalera ikada Kristijana Ronalda, onda se od vas očekuje da na gostovanje "golobradom" Ajaksu ne odete s idejom da igrate na kontre.

Naravno, to je sasvim legitimno oružje i onih najboljih, ali pomalo daje "bljutav ukus" kada se od vas očekujete da osvojite Ligu šampiona.

NA "OLD TRAFORDU" JE BILO SVAŠTA: VAR, PENAL, KRV, AUTOGOL...

Juventus je za 80 minuta na "Johan Krojf areni" šutnuo jedanput u gol Ajaksa, što je i bio pogodak Ronalda, potom je pogodio i stativu nakon kontre koju je izveo Daglas Kosta, ali je i uspeo da "izboksuje" više nego dobar rezultat pred revanš za šest dana u Torinu, tokom kojih će u Italiji slušati samo kritike na račun svoje igre.

Ajaks, sa druge strane, nema dobar rezultat pred odlazak u Torino, ali je ove večeri "kupio" stotine hiljada fudbalskih navijača.



Hrabro, odvažno, šarmantno - tako bi se ukratko mogao opisati fudbal koji je u prvih pola sata na "Johan Krojf areni" prezentovao Ajaks, baš kako bi i voleo slavni fudbaler po kom stadion u Amsterdamu nosi ime.

Savršeno su kombinovali na "uskom prostoru", kao da se za mečeve spremaju u garsonjeri, a iz brzih i "duplih" dodavanja stvarali su šanse za Ziješa.

"Bombarder" iz Maroka, fudbaler koji je najviše puta šutnuo ka golu u Ligi šampiona ove sezone, čak četiri puta je tokom prvih 45 minuta dobio loptu u kombinacijama sa Tadićem i Neresom - i jednom ozbiljno namučio Ščensnog, dok je dva puta bio za metar daleko...

Nije samo sa njim kombinovao Tadić, sjajno je sarađivao i sa Danijem van de Bekom koga je izbacio u gol-šansu, ali je i to bilo nedovoljno precizno.

Delovalo je da će bezopasni Juventus uzvratiti na "rutinu" i tako je bilo.

Imali su po šansu preko Ronalda i Bernardeskog, da bi u poslednjim trenucima prvog poluvremena poveli nakon greške na sredini terena. Bentankur je osvojio loptu, poslao loptu na desnu stranu gde je Žoao Kanselo već znao šta da uradi...

Sačekao je da Mandžukić "odvuče" De Lihta, Blind je "pustio" Ronalda, Feltman je bio daleko, a CR7 sa sedam metara, glavom, bez čuvara - ne promašuje!


"Deža vi" od pre mesec dana, na sličan način je i Real Madrid kaznio mladost i naivnost Ajaksa koji nije na vreme realizovao svoje šanse, pa je doživeo brutalno otrežnjenje jednostavnom akcijom kvalitetnijeg protivnika.

Bio je to čak 24. gol Ronalda u četvrtfinalima Lige šampione, čak 125. u ovom takmičenju, tačno 12 godina od prvog koji je postigao na današnji dan u dresu Junajteda.

Ipak, Ajaks je brzo "poništio" staro fudbalsko pravilo o tome da "nema ništa gore nego primiti gol" u poslednjim trenucima poluvremena, pošto je lepom akcijom već za 30 sekundi u nastavku poravnao rezultat, kada je divno dalji ugao gađao David Neres.

Lopta je "zaobišla" nogu Žoaa Kansela u bloku, kao i levu ruku Vojćeha Ščensnog koji je bio "prekratak" da bi ju zaustavio i eksplodirala je atmosfera u Amsterdamu.


Posle onakve "lekcije" za zaletanje mnogi bi zauzeli oprezniji pristup u nastavku utakmice, ali ne i Ajaks koji je potom još POJAČAO napade, konstantno je bio pred golom Juventusa, "ubacivao ih je u mašinu" kratkim dodavanjima i driblinzima, ali šutevi koje su upućivali nisu bili toliko opasni koliko su dizali tempo i davali poseban ton meču.

Ipak, petnaestak minuta do kraja, posle izlaska Šenea iz igre, "pao" je i Ajaks, pa je Juventus imao šansu preko Daglasa Koste i pogodio je stativu, no panika je bila kratkotrajna.

Šta će biti za šest dana?

AJAKS: Onana - Feltman, De Liht, Blind, Taljafiko - De Jong, Šene (od 75. Enkelenkamp), Van de Bek - Neres, Ziješ i Tadić.

JUVENTUS: Ščensni - Kanselo, Bonući, Rugani, Aleks Sandro - Pjanić, Matuidi (od 75. Dibala), Bentankur - Ronaldo, Bernardeski (od 90. Kedira) i Mandžukić (od 60. Kosta).

Meč je sudio španski arbitar Karlos del Sero Grande.

Parovi četvrtfinala Lige šampiona:

utorak

Liverpul - Porto 2:0 (2:0)
/Keita 5, Firmino 26/

Totenhem - Mančester siti 1:0 (0:0)
/Son 79/

- revanši su zakazani za 17. april -

sreda

Mančester junajted - Barselona 0:1 (0:1)
/Šo 12ag/

Ajaks - Juventus 1:1 (0:1) 
/Neres 46 - Ronaldo 45/

- revanši su zakazani za 16. april -

U polufinalu (30. april/1. maj - 7. maj/8. maj) ukrštaju se bolji iz duela Totenhema i Mančester sitija sa pobednikom dvomeča Ajaksa i Juventusa, dok drugi polufinalni susret čine uspešniji tim iz susreta Liverpula i Porta odnosno Mančester junajteda i Barselone.

Finale se igra 1. juna na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu.

N     A     J     A     V      A

"Klasik" u Amsterdamu!

Ajaks i Juventus su u svojoj istoriji odigrali mnogo važnih i odličnih utakmica, između ostalog i dva finala Lige šampiona, međutim u 21. veku su nažalost "kopljanici" izgubili korak za najbogatijim timovima Evrope, ali ove sezone su, bar na terenu, ponovo u tom društvu.

Dušan Tadić, Frenki de Jong, Mathejs de Liht i drugi su bili maestralni u Madridu i priredili su iznenađenje sezone izbacivši Real Madrid, trostrukog šampiona kontinenta, dok su Kristijano Ronaldo, Đorđo Kjelini, Mario Mandžukić i drugi briljirali u revanšu u Torinu protiv Atletiko Madrida i režirali "preokret" sezone.

Zato nema razloga da ne očekujemo spektakl ove večeri na "Johan Krojf areni".

Erik ten Hag se odlučio za sada već uigrani sistem u kom Dušan Tadić igra "lažnu devetku" i ima potpunu slobodu u igri, pa je iz tog razloga toliko i uspešan u Ligi šampiona sa učešćem u čak 10 pogodaka (6 golova i četiri asistencije).

U odnosu na standardni sastav nema samo desnog beka Mazraouija koji je suspendovan, dok smo na preostalih devet igrača u polju već navikli.

Kada je u pitanju Maks Alegri - i ovoga puta je "mešao" karte.

GOLOVI NA MONDU

Podsećamo vas da na MONDO portalu, odmah posle utakmica Lige šampiona, možete da pogledate golove i najzanimljivije detalje sa utakmica u HD formatu, i to u saradnji sa TV Arena Sport koja prenosi sve mečeve ovog takmičenja.

Nije mogao da računa na Emrea Džana, jednog od najbitnijih u "izbacivanju" Atletika, zbog povrede nema ni Đorđa Kjelinija tako da ćemo videti kako će se snaći Danijele Rugani koji se već godinama spominje kao veliki talenat, ali nikako da dobije prostor i ulogu u Juventusu.

U "vezni red" se vratio urugvajski fudbaler Bentankur, prednost u odnosu na Dibalu dobio je Bernardeski, dok je tu i Kristijano Ronaldo.



IZ MINUTA U MINUT:

90+3' - KRAJ!

85' - KOSTA!

Stativa. Pravo niotkuda je Kosta predriblao Taljafika, izašao pred Onanu, gađao dalji ugao i lopta je završila na stativi. I Kanselo ja namučio Onanu neobičnim centaršutem...

83' - TADIĆ!

Uf, kakva majstorija srpske desetke...

Petom je osetio gde je mladi Enkelenkamp, koji debituje ove večeri u Ligi šampiona, napravio je korak s loptom, oslobodio se čuvara, ali mu je šut pročitao Ščensni.

73' -
Blez Matuidi je povređen i traži izmenu... Čeka Dibala da uđe u igru. U Ajaksu Enkelenkamp menja Šenea, koji takođe ima neku povredu. Ovaj momak je odigrao samo jedan meč za Ajaks u prvenstvu.


66' -
Ne spušta gas Ajaks, konstantno su pred golom Juventusa, međutim nisu to šutevi koji donose golove, samo aplauze za dizanje tempa.

60' -
De Jongu žuti karton, ne preti mu suspenzija za revanš, a potom i, čini se, isplanirana izmena u Juventusu. Mario Mandžukić izlazi iz igre, a na terenu je Daglas Kosta koji će pokušati da donese još brzine za kontre Juventusa.

51' -
Postiže Neres i drugi gol na meču, na pas Tadića, ali čist ofsajd.

46' - GOOOOL! NERES! 1:1 U AMSTERDAMU!


Šta bi ovo!?

Dobro poznato je nepisano fudbalsko pravilo da "nema goreg trenutka za primiti gol" od poslednjih minuta u poluvremenu, ali Ajaks je protiv Juventusa dao argument da to nije istina.

Akcija iz zadnje linije krenula je preko golmana Onane, a onda je David Neres savršeno preciznim udarcem gađao dalji ugao gola Ščensnog, "kratak" je bio golman Juventusa, nije uspeo da izblokira Kanselo i lopta je prošla jedino kuda je mogla.

Odmah potom pokušava i Taljafiko, malo pored gola... Imamo meč!

45' - GOOOOL! RONALDO! 1:0 ZA JUVENTUS!


Nije da nismo najavili... Ista situacija kao protiv Real Madrida!

Ajaks je napadao i napadao, stvarao šanse, a onda su izgubili loptu na sredinu terena i "otvorili" kontru Juventusu, da bi ju na savršen način završio Kristijano Ronaldo ubacivanjem iz drugog plana na 10 metara - odakle je "poentirao" glavom.

Bio je to savršen centaršut Kansela s desnog boka, ne treba zaboraviti ni kako je Mandžukić "odvukao" Blinda i ostavio "livadu" Ronaldu.

I to je bio poslednji potez u prvom poluvremenu!

42' -
Taljafiko je "za glupost" dobio žuti karton i neće igrati u revanšu.


37' - Berna!

Najbolja šansa za Juventus u dosadašnjem delu meča. Matuidi je "podigao" loptu sa leve strane, Ronaldo je pored dvojice skočio i spustio ju je ka Bernardeskom, Italijan se okrenuo i šutnuo oštro - metar pored gola.

30' - Zbog ovoga ga je dovela Barsa...

Najbolja akcija, bolje rečeno kontra, Juventusa i odložena lopta Bentankura za Bernaredeskog, ali nema šuta s desne strane iskosa. Savršen start Frenkija de Jonga i izbačena lopta u korner nakon kog smo videli i Ronalda.


Lepo je zahvatio loptu desnom nogom, ali ide to pored gola. Diže se Juve.

25' - Van de Bek!

Ovo podseća na meč protiv Real Madrida u Amsterdamu kada se Ajaks ispromašivao, pa potom bio kažnjen. Prelepa kombinacija Tadića i Van de Beka, kao da igraju deceniju zajedno i znaju gde će se "onaj drugi" pojaviti, a mladi Holanđanin je izveo i majstoriju.

Posle pasa s boka je pustio loptu da mu "prođe" pored noge, stekao je prostor za šut, ali odlazi malo pored gola Ščensnog...


18' - Ziješ!

Uf, sada je baš namučio golmana Češke...

Prelepa akcija Ajaksa, teško je i prepričati ko je na prostoru od nekoliko kvadratnih metara "ispipao" sve loptu, u kratkim kombinacijama, ali važno je reći da su iz toga uspeli da stvore poziciju za Marokanca koji je šutnuo i treći put!

Nije treća - sreća. Ali, tek je 18. minut.

12' - Ziješ!

Pao je Tadić i pre toga uspeo da "uštopuje" loptu za Marokanca, šutnuo je, kao što rekosmo - obožava to da radi u svakoj situaciji, a ovoga puta je Ščensni lako uhvatio loptu.


6' - UF!

Kao na malom fudbalu. Dupli pas Tadića i Ziješa i ooooopasan udarac Marokanca. Ugao kamere naterao nas je da poverujemo da je Ajaks poveo, međutim lopta je pogodila spoljni deo mreže. 

Ništa neobično od Ziješa, niko u Ligi šampiona ne šutira često kao on!

2' - Žestoko!

Odmah je Bernardeski pokušao da iznenadi Onanu strašnim udarcem sa 17-18 metara, ali falio mu je koji metar kako bi lopta "propala" u vazduhu. Otišla je preko gola, a samim tim je pao i kamen sa srca navijača...

1'
- Meč je počeo!


- Ovako je Ajaks "prozvao" Juventus pred utakmicu.


- Pogledajte SVE golove sa sinoć odigranih utakmica u Ligi šampiona.

- Uoči meča u Amsterdamu došlo je do hapšenja pristalica Juventusa koja su na utakmicu krenula sa "alatom" - šrafcigerima, čekićima, palicama... Opširnije ovde!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC