• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati će za sezonu na moru "uvoziti" - Filipince

Autor mondo.rs

Za posljednjih deset godina u Hrvatskoj je pola miliona radnika manje, a sve je manje radne snage i u regionu tako da hrvatski građevinski sektor radnike sve češće traži u Pakistanu i Indiji, dok se u turizmu računa na Filipince.

 Hrvatska radnici Filipini Izvor: MONDO/Gordana Bojanić
Ilustracija
Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Hrvatska radna snaga smanjila se za posljednjih deset godina za pola miliona ljudi, od čega 250.000 prirodnim putem, što znači da sve manje mladih ulazi u grupu radno sposobnih, a sve više starih iz nje izlazi, dok se drugih 250.000 se iselilo.

"To je gubitak koji se ne da ni sa čim kompenzovati, na pomolu je drama na koju se nije pravovremeno reagovalo", izjavio je Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske privredne komore.

Hrvatska, naime, ima vrlo ograničene resurse. Problem hroničnog nedostatka radnika moraće da kompenzuje na dva načina: "ili uvozom radne snage, a pitanje je i odakle jer regija se takođe snažno i brzo prazni, ili će se morati kompenzovati većim nivoom automatizacije, robotizacije i slično", upozorio je Vidović.

Iako je hrvatska vlada ove godine podigla kvote za uvoz stranih radnika na 65.100, što je dramatični porast u odnosu na 400 dozvola izdatih pred pet godina, postavlja se pitanje gdje pronaći radnu snagu.

Bosna i Hercegovina je ispražnjena, Srbija se prazni strahovito brzo, piše "Novi list", tako da se za radnicima poseže sve dalje i dalje.

Građevinski sektor radnike sve češće traži u Pakistanu i Indiji, dok se u turizmu računa na uvoz radnika sa Filipina.

Fokus je dakle usmjeren na druge kontinente, ali šta će to značiti za njihovu kulturnu i radnu integraciju još nije poznato, upozorio je Vidović.

Hrvatska, dodaje, nema migracijsku strategiju ni useljeničku politiku, ne zna kako izvesti proces reimigracije, ni kako zadržati postojeće radnike.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE