DOBRE VIJESTI: Svijetli primjeri i jedna crna rupa

Autor:

Pregled vijesti i priča iz protekle nedjelje iz vedrijeg ugla.

DOBRE VIJESTI: Svijetli primjeri i jedna crna rupa Foto: mondo.ba

Sjajan gest navijača iz Gračnice

Lijep gest u Trebinju su na meču 22. kola Premijer lige BiH prošle nedjelje u rukometu napravili navijači iz Gračanice koji su uručili pomoć djevojčici Marini Vujinović za liječenje implementacijom matičnih ćelija iz regije kuka. 

Gračanica je u Trebinju bila bolja od Leotara (29:30) i zadržala prvo mjesto na tabeli. Ali, sam meč, koji je bio kvalitetan, ipak nije glavna vijest.

Iako smo navikli da se na tribinama sportskih borilišta u BiH uglavnom susrećemo sa raznoraznim negativnim pojavama, od huliganskih ispada do fašističkih poruka, postoje i svjetli primjeri kojima se treba, ako ne može veća, pružiti barem jednaka pažnja kao mračnima.

Naime, pred sam početak meča grupa od 50 navijača RK Gračanica je skupila novac i uručila ga Marini Vujinović, djevojčici od 12 godina sa posebnim potrebama, koja ima poteškoće sa vidom, hodom i koordinacijom pokreta.

Borba protiv predrasuda

Sprečavanje diskriminacije u svim njenim oblicima, posebno diskriminacije Roma, je u fokusu zajedničkog projekta Mreže žena MUP-a RS i Udruženja romkinja „Romani Ćej“.

O čemu se radi pročitajte OVDJE.

romi Foto: Promo/UNDP BiH

Saznali smo kako izgleda Crna rupa

Međunarodni naučni tim predstavio je protekle nedjelje veliko naučno otkriće u strofizici - prvu fotografiju crne rupe.

Crne rupe su izuzetno gusti nebeski entiteti sa gravitacionim poljima koja su tako moćna da ni svetlost ni materija ne mogu da pobegnu iz njih, što ih čini izuzetno teškim za posmatranje uprkos njihovoj ogromnoj masi. 

Ovaj pionirski poduhvat rezultat je projekta "Event Horizon Telescope" (EHT - Teleskop horizonta događaja). Inače, ovaj projekat započet je 2012. godine da bi se direktno posmatrala neposredna okolina crne rupe uz pomoć globalne mreže teleskopa, prenosi Rojters.

Ključ grada legendarnom golmanu

Legendarni golman crveno-plavih i reprezentacije Jugoslavije Abas Arslanagić je uz književnika Kolju Mićevića, ovogodišnji dobitnik najvećeg gradskog priznanja - Ključ grada sa "Poveljom počasni građanin grada Banjaluka".

Evo šta kaže Arslanagić

Ko dolazi na festival književnosti

Direktorica Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" u razgovoru za MONDO ekskluzivno najavljuje učesnike odogodišnjeg, drugog po redu Festivala književnosti, koji će se od 30. maja do 3. juna održati u Banjaluci

Humanitarni kulturnjaci

U banjalučkom Domu omladine u petak naveče održano je humanitarno veče "Кulturom za život" sa ciljem prikupljanja sredstava za liječenje teško oboljele Snježane Plavšić i njenog 10-ogodišnjeg sina.

Inicijator dešavanja je Udruženja građana "Кultura kulturi" Banjaluka, a akciji su se odazvali brojni građani i udruženja. Sredstva su se prikupljala prodajom knjiga, stihova, crteža, slika i rukotvorina, kao i sportskim donacijama, a prikupljeno je preko 2.200 KM.

Tokom večeri bio je organizovan i kulturni program, uz nastupe brojnih muzičara i pjesnika...

Svadba uz zemljotres

U mnoštvu teških tekstova koje je banjalučki "Glas" objavio novembra 1969, pronašli smo i jednu, na svoj način, šarmantnu priču - o paru koji je imao "sreću" da se vjenča 26. oktobra, upravo na dan katastrofalnog zemljotresa u Banjaluci!

"Ne znam zašto, ali smo nas dvoje bili uporni da se vjenčamo 26. oktobra. Roditelji, njegovi i moji, su nam se suprotstavili - htjeli su, pošto-poto, da svadba bude sedam dana kasnije, 2. novembra. Dobro je da smo ostali tvrdoglavi", pričala je za list, tada, novopečena mlada.

Cijelu priču pročitajte OVDE

Saga o jednoj Dobrili

Dobrila, ženka bjeloglavog supa, pronađena je iznemogla 12. decembra 2018. godine u široj okolini grada Urfa na jugoistoku Turske, blizu granice sa Sirijom.

bjeloglavi sup, dobrila Foto: Ministarstvo poljoprivrede i šuma Turske/Anadolija

Tamo se našla nakon što je napustila matičnu koloniju koja se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac", jednu od najvećih gnijezdećih kolonija ove vrste na Balkanu.

U subotu je doletjela avionom iz Turske na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", zahvaljujući saradnji vlasti Srbije i Turske.

Nikad nije kasno za politiku (da ne čuje ''zlo'')

Jedna stogodišnja žena u Njemačkoj, bivša nastavnica fizičkog vaspitanja, kandidovala se za poziciju u lokalnoj upravi u rodnom gradu Kirhambolandenu.

Lisel Hajse otvorila je novo poglavlje svog života nakon što je najavila učešće na izborima, a svoju kampanju je fokusirala na ponovno otvaranje gradskog bazena, koji je zatvoren 2011. godine. 
Hajseova, koja se već dugo bori da se ponovo otvori bazen na toj lokaciji, odnosno u centru grada, tvrdi da često nailazi na situaciju da drugi ljudi ignorišu njen stav zbog njenih godina.

Hajseova, baka i prabaka, učestvuje na izborima kao kandidat grupe "Kirhambolanden to smo mi", koja se zalaže za održivi razvoj i veću građansku angažovanost.

Ona je rekla da je njen cilj da učini više za omladinu.

Tagovi:

Ostale vijesti