• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djevojka trenira sa muškarcima i mašta o Bundesu

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Ajla Skalić je fudbal zavoljela još kao djevojčica kada je u mahali igrala "lopte" s dječacima. Kada je vidjela da joj ide, odlučila se upisati u omladinsku školu fudbala Prekounje, gdje je bila jedina djevojčica.

Sa 16 godina dobila je poziv ŽNK Željezničar iz Bosanske Krupe, gdje je bila standardni igrač u Prvoj ženskoj ligi Federacije BiH. Dobre igre nisu prošle nezapaženo i ubrzo je stigao poziv od ženske reprezentacije BiH za koju je prvi put nastupila 2018. godine, prenijela je agencija "Anadolija".

Skalić sada trenira s juniorima NK Jedinstva za koje nastupa u kantonalnoj ligi za muškarce, a profesionalne utakmice igra za ŽNK Željezničar što je čini posebnom kada je ovaj sport u pitanju.

"Kada sam trenirala u NK Prekounje, današnji OFK Bihać, bila sam jedina djevojčica, ali smo kasnije oformili i žensku sekciju koja se nakon kraćeg perioda raspala, a ja sam prešla u ŽNK Željezničar čiji sam i danas član. Za njih vikendom igram utakmice, a ostalim danima tokom sedmice treniram s juniorima NK Jedinstva. Inače igram na poziciji lijevog krila, ali me trener u ŽNK Željezničar ponekad stavlja u odbranu. Treninzi i igre s muškom ekipom čine me jačom i boljom, jer se tempo rada i igre ne može porediti s onim u ženskoj sekciji", započinje Ajla svoju priču.

Iako je jedina žena u klubu, Ajla ističe kako su je igrači i Uprava NK Jedinstva izvrsno dočekali, bez ikakvih predrasuda i omalovažavanja. Tu je, kaže, dosta toga naučila i nada se da će klub uspjeti da kod Fudbalskog saveza BiH izlobira da se izvrše određene izmjene pravilnika kako bi mogla nastupati za Pegaze iz Bihaća.

Ajlin trener Ervin Smailagić ističe da je izuzetno talentovana i da ima perspektivu da ostvari dobar uspjeh ako karijeru nastavi u nekom jačem klubu.

"Za razliku od muškaraca, Ajla ima veliku motivaciju i dolazi na treninge uprkos kiši i ružnom vremenu. Nju bi trebalo podići na jedan viši nivo da igra u nekom jačem klubu. Rekla mi je kako planira da poslije srednje škole nastavi obrazovanje van BiH. U tom slučaju bi joj se otvorila mogućnost da igra u nekom klubu amaterski ili profesionalno i tako ostvaruje lagani napredak u karijeri. Ona kod nas tokom sedmice odradi četiri treninga. Što se tiče osnivanja ženske sekcije, teško je to u ovim uslovima u kojima se klub trenutno nalazi. Iako je kod nas to još uvijek neka vrsta tabua, taj ženski fudbal. Možda bi i Ajla davno odustala zbog toga da nije jakog karaktera i čvrste volje. Ona se ne obazire na to, zanima je samo fudbal i da ostvari uspjeh u tome", ističe Ajlin trener.

Kada je počela trenirati fudbal, Ajlini roditelji baš nisu bili zadovoljni time. Govorili su joj da napusti treninge i više se posveti školi. Uspjela je održati visok tempo u fudbalu i paralelno biti odličan učenik medicinske škole.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, otkriva da je već kontaktirala određene ljude u Njemačkoj gdje bi voljela nastaviti karijeru.

"Moji roditelji se još uvijek ne mogu pomiriti s tim da se bavim fudbalom i skoro svakodnevno mi prigovaraju za to. Vjerujem u sebe i znam da ću uspjeti. Napravila sam kraću biografiju i preko rođaka i prijatelja stupila u kontakt s određenim klubovima iz ženske Bundeslige. Međutim, s obzirom da se radi o jakoj ligi i da ne mogu tek tako iz ove lige u kojoj trenutno nastupam zaigrati, najvjerovatnije ću krenuti u nekoj nižoj ligi i dokazivati se tu, ujedno jačati i pripremati se za Bundesligu. Ako odem, ne planiram se fudbalom baviti amaterski već isključivo profesionalno", kaže Ajla na kraju razgovora.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC