PDP o zakonskoj zaštiti „života bez straha“

Autor:

Poslanik PDP Draško Stanivuković najavio je danas da će njegova stranka uputiti u skupštinsku proceduru Nacrt zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakona i Nacrt zakona o zaštiti prava na slobodu i život bez straha.

PDP o zakonskoj zaštiti „života bez straha“ Foto: Mondo/Brankica Spasenić

Objasnio je da je cilj ovih zakona „samoodbrana“ medija i građana. PDP očekuje da bi se ova dva zakona, mogla naći na sjednici NSRS u maju.

"Ovo je samooodbrana naših života, dostojanstva i časti. Zakon o zaštiti prava na slobodu i život bez straha kaže da svako lice koje zastrašuje i pri tome koristi svoju poziciju, može da bude kažnjeno po osnovu tužbe za naknadu štete u parničnom postupku, kao i Krivičnog zakona," rekao je Draško Stanivuković. 

Kada su u pitanju izmjene i dopune Krivičnog zakona, PDP je definisao odredbe na kojima je insistrala medijska zajednica i novinari u RS, a odnose se na slobode i prava novinara. S obzirom na to da novinari u RS još uvijek nisu dobili status službenih lica, prijetnje i napade na njih, PDP je uvrstio u Krivični zakon.

Definisano je da ko ugrozi sigurnost novinara prijetnjama, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine, a ako je učinjeno krivično djelo prema novinaru u vezi vršenja njegove profesije, učinilac će se kazniti kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora.

B.S.

Ostale vijesti