• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat traži da tržni centri ne rade za praznike

Autor SRNA

Iz sindikata traže od gradskih i opštinskih vlasti da tokom predstojećih državnih i vjerskih praznika ne dozvole obavljanje djelatnosti trgovačkim centrima i radnjama ili da bude što manje otvorenih.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljsta, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Goran Savanović zatražio je od gradonačelnika i načelnika opština u Republici Srpskoj da u svojim odlukama o radnom vremenu za dane predstojećih državnih i vjerskih praznika ne dozvole obavljanje djelatnosti trgovačkim centrima i radnjama ili da bude što manje otvorenih.

Dopis je upućen predsjedniku Vlade Republike Srpske, nadležnim mninistarstvima, inspektoratima, Savezu opština i gradova, svim trgovačkim centrima i radnjama u Republici Srpskoj, Udruženju poslodavaca i Udruženju trgovine i turizma Republike Srpske.

Savanović traži od vlasnika i direktora trgovina i tržnih centara da omoguće svojim zaposlenim dostojanstven odmor i praznovanje.

Sindikat trgovine, ugostiteljsta, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske apaleuje da nadležne službe izvrše kontrolu eventualnog rada za praznike, kao i plaćanja radnika, te da se sankcionišu svi nesavjesni poslodavci koji ne budu primjenjivali odredbe Zakona o praznicima.

Ovaj sindikat podsjeća da je Zakonom o praznicima Republike Srpske regulisan broj dana koji se praznuju, dok je Zakonom o radu i odlukom Vlade Republike Srpske o utvrđivanju uvećanja plate regulisana visina primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku, način plaćanja prazničnih dana, kada radnik ne radi ili kada eventualno radi na dane praznika, bilo republičkih, vjerskih ili radi zadovoljavanja svojih ostalih vjerskih potreba.

Pred građanima i radnicima Republike Srpske republički i vjerski praznici koji se obilježavaju u aprilu, maju i junu.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Samo zdravstveni radnici, policija i vatrogasci nemaju dostojanstvene ni drzavne, ni vjerske praznike. Znam, moraju dezurati, ali ti dani su im placeni samo 50%, bukvalno rade za cijenu pola dnevnice. Sramota, nekada se za rad na praznik dobijale dvije dnevnice i vise. Za to se Misicka ne bori. Sta me briga hoce li raditi trzni centi, samo neka adekvatno plate radnike.

MONDO REPORTAŽE