Kako da "zaustavite" vreme

Autor:

Ako biste da zadržite telo dvadesetogodišnjakinje i u zrelim godinama, evo korisnih saveta.

Kako da "zaustavite" vreme Foto: Guliver/Getty images, Ridofranz

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Indijani pokazalo je da stvarno postoje određene aktivnosti koje mogu da nam pomognu da usporimo starenje.

U studiji su učestvovali stariji muškarci i žene, od kojih se niko nije profesionalno bavio sportom, ali među kojima je bilo onih koji od '70. godina prošlog veka redovno rekreativno vežbaju.

Analizom njihovog opšteg stanja, ispostavilo se da najaktivniji ispitanici oba pola, dakle oni koji već decenijama redovno vežbaju, imaju značajno viši aerobni kapacitet od većine svojih vršnjaka, što im "skida" do 30 godina u odnosu na njihovu biološku starost.

Ispostavilo se čak, da njihovi rezultati po pitanju kapilarne cirkulacije i nivoa određenih enzima u mišićnim tkivima nisu daleko od rezultata dvadesetogodišnjaka koji su u istraživanju koršćeni kao "kontrolna grupa".

Da, učesnici u istraživanju sa najboljim rezultatima bili su oni koji već 50 godina redovno vežbaju, ali u pitanju su ljudi koji vežbaju sasvim umereno, kao rekreativci.

Ranije studije već su sugerisale da osobe koje redovno rekreativno vežbaju imaju više mišićne mase i znatno manje masnog tkiva od proseka, čak i u poznim godinama. Osim toga, fizička aktivnost pomaže u očuvanju gustine kostiju, a dobra je prevencija i protiv demencije.

Kada je najbolji trenutak da počnete da vežbate? Pa… ako već ne vežbate redovno, najbolji trenutak je onda upravo sada!

A evo i šta treba da radite, ako je verovati nauci:

Kombinujte kardio i vežbe snage

Važno je da radite i jedno i drugo, kardio će vaše srce i pluća održavati u dobrom stanju, dok će vam trening snage omogućiti da sačuvate mišićnu masu.

Ne preterujte

U zrelim godinama, brzo hodanje ili vožnja bicikla biće bolji izbor od trčanja, jer neće negativno uticati na zglobove.

Bonus video:

Izvor: MONDO

Radite na ravnoteži

Snaga i fleksibilnost opadaju sa godinama, a isto važi i za ravnotežu. Ako ne možete da jednoj nozi da stojite 15 sekundi, trebalo bi da se posvetite popravljanju ravnoteže, da biste smanjili rizik od povreda izazvanih nezgodnim padovima u poznijim godinama.

Ustanite, sedite

Ako ne možete iz stojećeg položaja da sednete na pod, ili da iz sedećeg ustanete bez pomoći ruku ili oslanjanja na koleno, niste u dobroj formi. Ali, i to se rešava vežbom. Ustanite, a onda sedite, ali na pod, ne na kauč.

Pronađite fizičku aktivnost kojoj ćete se radovati

Ako želite da budete (i ostanete) u formi, morate biti aktivni stalno, ne "dva meseca, da se stešem za plažu". Da bi fizička aktivnost postala deo vaše svakodnevice, jako je važno da odaberete nešto što će vas činiti srećnim. To je jedini način da ostanete istrajni.

Bonus video:

Izvor: MONDO

Ako nemate vremena, ove vežbe možete da uradite i dok ste na poslu:

Ostale vijesti