„Poeziofon“: Pritiskom na dugme do poezije

Autor:

U okviru programa „Proljeće u Banjaluci“, danas je ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske otvoren „Poeziofon“, specifična ambijentalna cjelina koja je dostupna građanima u toku cijelog dana.

„Poeziofon“: Pritiskom na dugme do poezije Foto: Grad Banjaluka/ Aleksandar Čavić

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je zvanično i pustio u funkciju „Poeziofon“, kazao je da je ovo jedan od projekata, koje je Grad podržao putem javnog poziva.

"Sam projekat ispunjava nekoliko ciljeva iz naše Strategije razvoja kulture. Radi se o promociji domaćih književnika, oživljanju malih prostora s obzirom na to da je sada ovaj manji prostor ispred Biblioteke obogaćen novim kulturnim sadržajem, a na svojevrstan način radi se i o promociji ćiriličnog pisma", kazao je Radojičić, ističući da se nada da će i novi poziv za programe iz kulture takođe ponuditi projekte u skladu sa ovim ciljevima, saopšteno je na sajtu Grada.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić kazala je da „Poeziofon“ predstavlja uređaj gdje pritiskom na određeno dugme birate pisca, trenutno dostupnih pet domaćih književnika, i slušate njegovu poeziju.

Ideja za „Poeziofon“, čiji je cilj popularizacija poezije, čitanja i lijepe književnosti uopšte, potekla je od bibliotekara, a tehnički dio uradio je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

"Osim prijatnog kutka za odmor, sjedenje i slušanje poezije, sadržaji na „Poeziofonu“ su promjenjivi tako da ćemo u narednom periodu sadržaj popunjavati sa pričama, bajkama ili pjesmama. Osluškivaćemo naše sugrađane šta oni žele da čuju", rekla je Petrović Zečić, te navela da je sam prostor osmišljen tako da bez obzira na radno vrijeme Biblioteke, bude u funkciji i na usluzi našim građanima.

Ostale vijesti