• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igrali su velikani, ne i rivali: Barsa rutinski!

Autor mondo.rs

Mančester junajted istrčao je fergusonovski na "Kamp nou", priredio publici desetak retkih minuta panike među crveno-plavim redovima, ali kada je pod pritiskom popustio kapiten... Mesija i ostale ništa nije moglo da zaustavi.

Ser Aleks Ferguson nasmejan je ćaskao večeras na još praznom stadionu u Kataloniji u društvu asova iz klase 1999. sa kojima je na istom mestu učestvovao u jednoj od najpoznatijih utakmica u istoriji fudbala.

Levo od njega stajao je je Ole Gunar Solskjer, čovek koji je golom u 93. minutu utakmice sa Bajern Minhenom doneo klubu drugu, a njegovom najvažnijem čoveku prvu titulu prvaka Evrope, potpisane potom Premijer ligom i FA kupom.

Dvadeset godina kasnije, jedan iz lože, drugi kraj aut linije pokušali su nemoguće u fudbalu - da izbace Barselonu pred njenim navijačima sa golom zaostatka iz prve utakmice. Nije prošlo mnogo do trenutka kada su shvatili da je to u eri Lionela Mesija zaista nemoguće, ali su pored prilike da uživaju u igri najboljeg fudbalera današnjice imali priliku i da uvide koliko su se za 20 godina udaljili od najbolje verzije sebe.

Ova, pregrupisana i motivisana odlaskom Barsinog arhi-neprijatelja Žozea Murinja, bila je dovoljno dobra za prečku u prvom i skoro pa gol u poslednjem minutu igre pred 90.000 svedoka katastrofalnog suđenja doktora pravnih nauka iz Minhena, Feliksa Briha.

Prvi je "pukao" kapiten, potom i golman gostiju, što je Felipe Kutinjo iskoristio da se zahvali treneru što je ponovo verovao u njega, iako ga je pre šest dana na "Old trafordu" prvog izveo iz igre.

Tada je bilo 0:1, večeras upečatljivih: Barselona - Mančester junajted 3:0 (2:0)!

Markus Rašford uzdrmao je prečku iznad glave Mark-Andrea Ter Štegena u 36. sekundi utakmice što je evidentno uzdrmalo Špance, pa su se u dva navrata potom panično branili, sve dok u 11. minutu sudija Feliks Brih nije priredio dvominutnu predstavu za nevericu posle pada Ivana Rakitića u šesnaestercu o nogu nedužnog Artura.

Nemac je isprva bio u pravu kada je pustio da se igra nastavi, pa se iz nekog razloga predomislio i pokazao na belu tačku, razgalio tribine i šokirao sve kojima je stalo do dobrog fudbala, a onda kada je Mesi već bio namestio loptu i počeo da "skenira" Davida De Heu - nešto je nateralo Briha da otrči do aut linije i uveri se koliko je pogrešio kada je mislio da je pogrešio.

(na sreću)

Međutim, ono što bi uradio sa 11 metara, neponovljivi Argentinac uspeo je pet minuta kasnije sa ivice šesnaesterca nakon što je kod aut linije oduzeo loptu Ešliju Jangu, kapitenu slavnog kluba nedostojnom ovakve utakmice i u par koraka stigao do mesta odakle ne promašuje već godinama.

De Hea u toj situaciji nije mogao ništa, ali je u 20. minutu morao da zaustavi Mesijev nejak udarac iz sredine, u padu... Obrukao se, pa je najbolji posle 44. počašćen i 45. pogotkom u sezoni.

Barselona: Ter Štegen - Roberto (od 71. Semedo), Pike, Langle, Alba - Rakitić, Buskets, Artur (od 76. Vidal) - Mesi, Suarez, Kutinjo (od 81. Dembele).

Mančester junajted: De Hea - Džons, Lindelof, Smoling, Jang - Fred, Mektominej, Pogba - Lingard (od 80. Sančez), Marsijal (od 65. Dalo), Rašford (od 73. Lukaku).

I da Luk Šo prošle srede nije nespretno naleteo na loptu koju je glavom ka petercu poslao Luis Suarez, "đavoli" bi svakako imali đavolski težak posao da posle senzacije u Parizu prirede još veću. Dovoljno je reći da se na drugoj strani igrališta nalazio igrač u plavo-crvenom dresu sa brojem "10".

O kakvom bi se podvigu radilo samo bi doprinelo ako bismo nabrojali one koji zbog povreda nisu mogli da nastupe u bledo roze dresu, ali i one za koje se Fergusonov šegrt odlučio za revanš spektakl četvrtfinala Lige šampiona.

Startna postava u kojoj nije bilo rovitog Nemanje Matića izgledala je dovoljno tanko da je pitanje da li bi i SAF na vrhuncu moći bio blizu egal utakmice sa veoma potcenjenim trenerom Ernesteom Valverdeom i njegovom grupom naučenom da ne gubi u ovakvim večerima.

Ali...

Znao je to i Valverde, znao je to i Mesi, znao i je svaki Barsin "sosios", da klupski DNK neće dozvoliti ovom Junajtedu da se preda čak i ako stvari krenu loše po njih, a dobro po crveno-plave. I bili su u pravu, jer su i najstariji vlasnici sezonskih karata za utakmice "više od kluba" imali problem da se sete ko je poslednji put istrčao tako visoko na ogromno igralište i unervozio tako očigledno njihove zvezde.

Bar desetak minuta uživali smo u pokušajima Đerara Pikea da urazumi saigrače pod dugim loptama sa Junajtedove strane. Iako će nad stadionom zauvek ostati da lebdi nedoumica oko toga kako bi revanš izgledao da nije igrao Jang, on je igrao i rešio svaku nedoumicu u 16. minutu kada je podsetio fudbalsku planetu da je i 2019. moguće da kapiten bude i "najslabija karika" u lancu. Mesi mu je oduzeo loptu kod aut linije i u nekoliko koraka stigao do mesta odakle ne promašuje.

Dva-tri metra ulevo od mesta gde se spajaju prava i kriva, Argentinac je plasirao loptu pored nemoćnog De Hee i trajno promenio tok utakmice.

Da su kreatori psiholoških igara za potrebe katalonskih medija bili u pravu kada su označili De Heu kao "laku metu" i opteretili ga tračevima o navodnom dolasku upravo na "Kamp Nou" za dva meseca, baš kao što je i Valverde bio u pravu kada je naredio da presing počinje onda kada Fil Džons odigra levo prema Jangu, uverili smo se u prvoj akciji posle vođstva boljeg tima.

Jang nije bio jedini Valverdeov dobitak večeras, utoliko što se trener ponovo se opkladio na nekadašnju Liverpulovu "desetku", dobro upućen u briljantna izdanja "Mađioničara" iz nekih od derbija sa aktuelnim rivalom. Za razliku od prve, drugu šansu Kutinjo je iskoristio u 61. minutu kada je dugu loptu neuhvatljivog Mesija i "odlaganje" Đordija Albe iz prve veoma efektno poslao u gornji levi golmanov ugao za konačnih 3:0, iako je to konačnih u dva konkretna navrata direktno zavisilo od De Hee.

Njegove TV intervencije u nadoknadi prvog i drugog poluvremena nisu bile dovoljne da zamažu brljotinu iz 20. minuta kada je Solskjeru umesto dva potrebno bilo tri gola za senzaciju.

Ispostavilo se da je njegov nasleđeni tim imao dva šuta u okvir gola za 180 minuta fudbala. Giganti da, ravnopravni rivali ne.


Rezultati:


utorak

Barselona - Mančester junajted 3:0 (2:0) (prvi meč 1:0)
/Mesi 16, 20, Kutinjo 61/

Juventus - Ajaks 1:2 (1:1), (prvi meč 1:1)
/Ronaldo 28 - Van de Bek 34, De Ligt 67/

sreda

Porto - Liverpul (prvi meč 0:2)

Mančester siti - Totenhem (prvi meč 0:1)

U polufinalu (30. april/1. maj - 7. maj/8. maj) ukrštaju se bolji iz duela Totenhema i Mančester sitija sa pobednikom dvomeča Ajaksa i Juventusa, dok drugi polufinalni susret čine uspešniji tim iz susreta Liverpula i Porta odnosno Mančester junajteda i Barselone.

Finale se igra 1. juna na stadionu "Metropolitano" u Madridu.

Iz minuta u minut:

90+3 - KRAJ!

Kada se sve sagleda, osim one inspirativne prečke u 36. sekundi revanša, u 180 minuta nije bio moguć ravnopravan fudbal između ova dva rivala u ovom trenutku. Barselona će sačekati boljeg iz sutrašnjeg okršaja na "Dragau", Porto - Liverpul, dok će se Junajted skoncentrisati na trku sa Totenhemom, Arsenalom i Čelsijem za dva preostala mesta koja vode u Ligu šampiona.

U njihovom slučaju, vraćaju.

90+2 - DE HEA!

Ne dozvoljava Španac het-trik Mesiju, koji je pratio Suarezov prodor, znao da će njegov najbolji drug pogledati gde se nalazi, a kada je dobio loptu podvalio je Džonsu "lažnjak", ispratio ga na sekund pogledom, a onda opalio "špicem" i naterao De Heu da pokaže da je, ipak, vanserijski golman.

90 - TER ŠTEGEN!

Iako mu niko nije zapretio 89 minuta, Ter Štegen je zadržao majstorsku koncentraciju do završnice utakmice i zabeležio - odbranu utakmice! Izveo je Junajted akciju po desnoj strani, Sančez se "bacio" na grudi i glavom gotovo postigao gol, ali je Nemac kao panter skočio, ispružio levu ruku i zaslužio ovacije s tribina!

80 - Aplauzi za bivšeg asa Barse, Sančeza. Menadžer mu je ukazao lepu čast na desetak minuta od eliminacije iz Evrope.

73 - Publika u Barseloni pozdravlja gol Ajaksa u Torinu!

65 - MESIIIIIIII!

Pola metra, možda malo više prošla je lopta pored stative posle "makazica" omalenog majstora fudbala iz "srca" Junajtedovog šesnaesterca. "Meeeeesi, Meeeeeesi" orilo se stadionom u 65. minutu, dok je Solskjer izvodio iz igre Marsijala (mada je pitanje da li je Francuz uopšte bio u igri).

Pokušaće Dalo da spase šta se spas'ti da.

61 - KUTINJO!

Sat i jedan minut kasnije, Valverdeu se isplatila opklada! "Mađioničar" je postigao divan gol posle duge lopte Mesija sa sredine terena i "odlaganja" Albe iz prve, posle čega je Smoling odgledao kako se Brazilac namešta na udarac i šalje parabolu sa 25 metara u golmanov gornji levi ugao. 

Izvor: MONDO/Arenasport

Golazo - 3:0.

60 - Sat vremena igre, pitanje je postoji li način da Mančester junajted zadrži loptu dovoljno dugo kako bi uopšte bio u prilici da stvori priliku.

47 - MESI!

Drugo poluvreme počelo je bez izmena, a Barselona je nastavila gde je stala. Suarez je odigrao za Mesija, ovaj imao dovoljno vremena da "zavrne" loptu za izvesnih 3:0, ali se posle De Hee u 47. minutu igre delom iskupio i Jang za blamažu iz prvog poluvremena. Požrtvovano je izblokirao udarac petostrukog osvajača "Zlatne lopte" i izazvao čuveno špansko "huuuuuuuy" sa tribina.

45+2 - DAVID DE HEA!

Ako je moguće iskupiti se za to što je ekipi za senzaciju potrebno tri umesto dva gola, De Hea je deo duga otplatio u nadoknadi vremena kada je "pukla" još jedna slaba karika u Junajtedovoj opremi - Džons. Pomislio je da je pametno poigravati se loptom u nogama u Barseloni, pa je i sam upoznao Mesija, ali i bio bolje sreće od Janga utoliko što lopta ovog puta nije završila u mreži.

Bila je na nekoliko centimetara od crte posle centaršuta Albe i uklizavanja Roberta na "drugoj" stativi, ali se u poslednji čas ni od kud pojavio De Hea i telom sprečio 3:0 "tik" pred odlazak na odmor i suočavanje sa menadžerom.

40 - Brih nastavlja da iritiria! Od Mesijevih golova stvari su se na terenu potpuno promenile, Barselona je osetila nedostatak samopouzdanja sa druge strane i počela da melje tempom, u čemu je najviše konkretno "stradao" Pogba. Francuz je dva-tri puta "opleo" Artura po nogama sa leđa posle još jednog izgubljenog duela u nizu, Brazilac je sve to izdržao i nastavio sa loptom u nogama da trči prema golu Junajteda, ali se iz nedokučivog razloga začula Brihova pištaljka...

...samo da bi on dotrčao do Pogbe, potapšao ga po ramenu i rekao da ne preteruje sa takvim faulovima.

Ne samo što je Pogba više puta zaslužio opomenu u razmaku od dve-tri sekunde, a Brih mu to oprostio, već je zbog toga prekinuo potencijalno opasnu akciju Barselone.

Teško je večeras razumeti 43-godišnjeg doktora pravnih nauka iz Minhena.

20 - "PUKAO" JE I DE HEA!

Valverde je opteretio Janga i bio u pravu. Mediji su opteretili De Heu i bili u pravu. Ako prvi Mesijev udarac nije mogao, drugi je morao da zaustavi jedan od najboljih golmana sveta koji sebi ne bi smeli da dozvoljavaju ovakve kikseve u ovakvim večerima. Nazad nema, 2:0 je.

Izvor: MONDO/Arenasport


16 - LEO MESI!

Ako je negde trebalo da "pukne" Junajted pod pritisko, bio je to kapiten Jang, što je jako dobro znao i sam Mesi. "Zaključao" ga je pored aut linije, uzeo mu loptu, dotrčao do mesta gde se spajaju prava i kriva i ko zna koji put plasirao loptu pored stative u mrežu za nenajavljenih ali očekivanih 1:0.

Izvor: MONDO/Arenasport

Očekivanih, s obzirom na to koji igrač Junajteda nije izdržao pritisak.

11 - NIJE PENAL! PENAL! VAR! NIJE!

Pustio je prvo Brih da se akcija nastavi posle Rakitićevog pada o Fredovu nogu, pa pokazao da je to penal, oduševio publiku i šokirao sve koji žele dobar fudbal, a kada je Mesi namestio loptu na belu tačku i uveliko usmerio pogled prema De Hei, Nemac se ponovo predomislio, otišao do ekrana, odgledao snimak i drugi put promenio odluku.

Ako je moralo ovako da bude, dobro je što je poslednja odluka bila ispravna.

6 - Barsa je nervozna, Barsa se brani panično. Priredio je Solskjer iskusnijem kolegi energičan i visok presing pod kojim je Valverdeov vezni red ponovo popustio, a kada je Pike odneo ispred Rašforda još jednu opasnu loptu poslatu na peterac... usledila je mala panika u šesnaestercu kada kompletna poslednja linija odbrane domaćih nije znala šta će sa njom.

3 - Opet preti Junajted! Tri minuta, dve kontre, jedna prečka i jedna akcija koja je otišla u nepovrat kada je Rašford dugu loptu spustio za Mektomineja, a on utrčao u šesnaesterac pre nego što je uopšte primio pas, pa na kraju nije bilo ni udarca... Ali!

1 - PREČKA!

Kakav početak utakmice, zatresla se "greda" iznad Ter Štegena u 36. sekundi utakmice! Samo što su krenuli s centra, gosti su odigrali savršenu akciju po levoj strani, Pogba je "mrtav ladan" odigrao pas levom u prostor za Rašforda, Lindelof zaboravio da je utakmica počela, ali je mladi Englez bio umalo neprecizan kada je pokušao efektno da postigne gol - kontra nogom, pa još spoljnim delom stopala!

Bila bi to golčina, ovako je samo prečka.

1 - Počelo je! Barsa u standardnoj opremi, Junajted u bledo roze dresovima i belim šortsevima.

20:56 - Dok igrači izlaze pred oko 90.000 ljudi na trospratnom stadionu, predlažemo vam da pogledate i "hajlajtse" iz prve utakmice.


20:39 -  Pred utakmicu u Torinu desila se tuča zbog koje su 54 navijača Ajaksa deportovana nazad u Holandiju, dok je incidenata bilo i pred prvi meč u Amsterdamu pre šest dana, kada su ultrasi "stare dame" na stadion hteli da unesu šrafcigere, čekiće...

20:37 - Nemanja Matić uspeo je da se oporavi od povrede sa kojom se dugo bori i zauzeo je mesto na klupi za rezerve, za razliku od Erere, Baija, Šoa i Valensije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC