PlayStation 5: Otkriveni detalji o hardveru i igrama

Autor:

Datum dolaska je još uvek nepoznat, ali će PlayStation 5 podržavati i PS4 igre.

PlayStation 5: Otkriveni detalji o hardveru i igrama Foto: MONDO portal / Sony / PlayStation

Tri stvari, koje bismo izdvojili kao najvažnije, odmah na početku: PlayStation 5 dolazi sa SSD-om i grafikom koja podržava ray tracing, a biće podržane i ranije igre.

Još detalja je stiglo za PlayStation 5 konzolu i to direktno od ljudi zaposlenih u kompaniji Sony. Najnoviji otkrivaju koji će hardver koristiti sledeća generacija konzola i na osnovu toga je jasno da će PS5 biti prava zver.

Jedan od čelnika, koji radi na dizajniranju konzole, Mark Cerni, je za Wired otkrio da će kompanija Sony kroz PS5 nastaviti saradnju sa AMD-om i da će konzolu pokretati AMD Ryzen procesor iz Navi porodice sa osam jezgara i podrškom za ray-tracing tehnologiju. Radi se o moćnoj varijanti procesora, koji tek treba da se pojave na tržištu.

PlayStation 5 neće imati običan hard disk za smeštanje igara, već super brzi SSD, koji značajno smanjuje vreme učitavanja igre u bilo kom momentu. Od ostalih detalja je otkriveno da će “petica“ podržavati 8K rezoluciju i na njoj će moći da se igraju igre sa PS4, kao i da će aktuelni VR uređaj biti moguće koristiti na njoj.

Mark je potvrdio da se PlayStation 5 neće pojaviti ove godine, ali to ne isključuje da nas očekuje potencijalna najava krajem godine, objavio je Play! Zine.

Izvor: PlayStation

Ostale vijesti