• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad "plus 48" najavi ispadanje

Autor mondo.rs

Prvi mečevi Fenerbahče - Žalgiris i CSKA - Baskonija podsetili su na početak Top 8 faze Evrolige 2011. godine...

 Evroliga TOP 8 kao 2011. Izvor: MN PRESS

Plej-of Evrolige počeo je u utorak više nego ubedljivim pobedama Fenerbahčea i CSKA. Toliko ubedljivim da treba razumeti svakog ljubitelja košarke kome možda neće biti do gledanja drugih utakmica ove dve četvrtfinalne serije, koje su na programu u četvrtak.

Koliko uzbuđenja se može očekivati nakon meča završenog rezultatom 76:43, u kome su igrači poraženog tima samo 24 puta probacili loptu kroz obruč (računajući trojke, dvojke i slobodna bacanja), a 23 puta završili posed izgubljenom loptom (greške u koracima ili dodavanjima, faulovi u napadu, istek vremena za napad, tri sekunde u reketu...)?

Tako velika razlika obično je odraz jaza u kvalitetu dve ekipe, taktičkoj i psihološkoj pripremi, ali možda je bio u pitanju i jako loš dan, posle koga uz odvažniji pristup, izvučene pouke i prilagođavanja plana igre, može doći do neočekivanog preokreta.

Fenerbahče - Žalgiris
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball

Najbolji primer takve plej-of serije i dalje predstavlja okršaj Olimpijakosa i Montepaskija iz Sijene, sa kraja marta 2011. godine.

Olimpijakos, koji je te sezone imao po imenima veoma jak tim (Spanulis, Papalukas, Burusis, Nesterović, Papanikolau, Gordon, Teodosić, Erceg, Halperin...), u prvoj utakmici je "oduvao" Italijane sa parketa - 89:41.

Pirejci su vodili 19:0, prvu četvrtinu su dobili rezultatom 24:4, a poluvreme 47:9.

Svi su u tom trenutku videli Olimpijakos na Fajnal foru u Barseloni, ali samo dva dana kasnije slika se bitno promenila, jer je Montepaski dovršio prvu četvrtinu serijom od 10:0, preokrenuo na 12:22 i dobio revanš sa 17 poena razlike - 65:82!

(Poseban kuriozitet je da su sve četiri utakmice odigrane te večeri pripale gostujućim timovima).

To je ekipi Simonea Pjaniđanija vratilo samopouzdanje pred mečeve na svom parketu, koje su dobili rezultatom 81:72 i 88:76, plasiravši se tako na Fajnal for sa ukupnih 3:1!

Ostala je u sećanju fenomenalna partija Marka Jarića u trećoj utakmici, nakon što je potpisao za Montepaski u januaru i, pokazaće se, dovršio u tom klubu poslednju sezonu svoje igračke karijere. Naš nekadašnji reprezentativac te večeri je nanizao 24 poena, uz šut 8/8 za dva, trojke 2/3 i slobodna bacanja 2/2.

Aktuelni sastav Fenerbahčea ima malo toga po čemu liči na Olimpijakos iz 2011. godine - trofejnog srpskog trenera, dvojicu odličnih srpskih košarkaša i šampionske ambicije.

Ali, Željko Obradović posle više od četvrt veka na klupama najvećih evropskih timova, zna da bilo kakvo potcenjivanje protivnika može njegov tim da uvede u problem.

Zato je i rekao odmah posle "plus 33" u prvoj utakmici: "Moglo je da bude jedan, 11 ili 20 poena razlike, opet bi bilo samo 1:0 u seriji. Moramo da zaboravimo ovu utakmicu i da se pripremimo za četvrtak, jer će nam se tada suprotstaviti drugačiji Žalgiris".

U ovoj fazi takmičenja računaju se samo pobede, a to što je Fenerbahče primio najmanje poena u plej-of meču posle Olimpijakosa u pomenutih 89:41, ili što mu je ovo najubedljivija plej-of pobeda otkako se takmiči u Evroligi, služi samo da se obogate fajlovi u kojima se čuvaju rekordi i drugi statistički podaci i da navijači imaju dodatnu temu za ćaskanje u periodu do sledeće utakmice.

Čak i da bude tri puta po "plus 33", to opet neće biti garancija konačnog trijumfa na Fajnal foru, a to je ono čemu svi teže, sa manjom ili većom podlogom za optimizam.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC