• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Prijedoru počela ''Zlatna vila''

Autor SRNA

Nastupom prijedorskog Srpskog pjevačkog kulturnog društva "Vila" pod dirigentskom palicom Aljoše Novakovića večeras je u Prijedoru otvoren Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila".

 U Prijedoru počela ''Zlatna vila'' Izvor: Mondo/Dušan Volaš
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

  "Podizanjem zavjese na pozornici našeg pozorišta omogućićemo igranje bezbroj uloga u budućnosti ovog festivala", rekao je otvarajući festival gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

On je podsjetio da Pozorište Prijedor djeluje bez prekida od 1953. godine, sa četiri do osam premijera po sezoni i da je još od amaterskih početaka grad ulagao u svoje pozorište, a da danas ono ima profesionalni status sa potpunim finansiranjem iz gradskog budžeta koje omogućava redovna primanja zaposlenima i nesmetanu produkciju.

"Veliko je zadovoljstvo da danas, u obnovljenoj zgradi pozorišta, dočekamo sedam pozorišnih ansambala sa prostora bivše Jugoslavije. Srećni smo i zbog činjenice da smo svojim sugrađanima, redovnim posjetiocima ovog hrama boginje Talije, omogućili sedmodnevno uživanje u čarima dramske umjetnosti", naglasio je Đaković.

On je dodao da je posljednjih godina grad uložio znatna sredstva u dogradnju pozorišne zgrade i nabavku nove rasvjetne i tonske tehnike, te da je grad finansirao i organizaciju ovog festivala.

"Gradske kulturne manifestacije koje tradicionalno organizujemo, izrasle su na temeljima koji su postavljeni prije više od stotinu godina", istakao je Đaković.

On je spomenuo najpoznatije manifestacije poput "Prijedor - grad murala", Festival muzike i crteža, Međunarodni konkurs radova na papiru, Likovna kolonija "Sreten Stojanović", Književni susreti na Kozari i Međunarodni festival horova "Zlatna vila".

Satirično kazalište "Kerempuh" iz Zagreba večeras igra predstavu Olivera Frljića "Šest lica traži autora" po tekstu Luiđija Pirandela, nakon koje će uslijediti okrugli sto o ovom komadu.

Sutra će Bosansko narodno pozorište Zenica igrati predstavu "Ravna ploča" po tekstu Dragana Komadine i u režiji Lejle Kaikčije, a u subotu Narodno pozorište Republike Srpske Banjaluka predstavu "Naši dani" po tekstu Željka Stjepanovića i u režiji Juga Radivojevića.

Takmičarska konkurencija nastavlja se u ponedjeljak, 22. aprila, predstavom "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta Podgorica po tekstu i u režiji Borisa Lijaševića, a završava se dan kasnije predstavom "Osama - kasaba u NJujorku" Zvezdara teatra iz Beograda po tekstu Vladimira Kecmanovića i u režiji Darka Bajića.

Izvan takmičarske konkurencije Narodno pozorište u Beogradu i Narodno pozorište Sombor revijalno će u nedjelju, 21. aprila, igrati svoju koprodukciju "Frenki i DŽoni" po tekstu Terensa Mek Nelija i u režiji Tee Puharić, dok će Gradsko pozorište "Jazavac" iz Banjaluke u čast nagrađenih u srijedu, 24. aprila, igrati predstavu "Bračni par(astos)" po tekstu Mata Morila i u režiji Đurđe Tešić.

Žiri u sastavu Ivan Obrenov, Predrag Bjelošević i Gordana Gadžić dodijeliće nagrade za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najboljeg glumca i glumicu, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju, najbolju autorsku muziku i najboljeg mladog glumca i glumicu.

Žiri može dodijeliti i specijalne nagrade za dizajn zvuka, sporedne uloge, glumačke minijature i drugo.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Sponzor nagrade za najbolju predstavu Tvornica keksa "Mira" iz Prijedora, a sponzor nagrade publike kompanija "Arselor Mital Prijedor".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop