Tramp je mislio da je ''gotov''

Autor:

Američki predsjednik Donald Tramp vjerovao je da će imenovanje specijalnog savjetnika u saveznoj istrazi o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine značiti i kraj njegovog mandata.

0
A- A A+

Ovo se navodi u izvještaju specijalnog savjetnika Roberta Milera.

Prema navodima u izvještajima, 2017. godine tadašnji ministar pravosuđa DŽef Sešns obavijestio je Trampa o imenovanju Milera.

"O, Bože to je užasno. To je kraj mog mandata. S....n sam", opsovao je Tramp.

Tramp je potom pitao Sešna kako je to mogao da dozvoli i smatrao je da ga je on iznevjerio.

Sešns, koji je podnio ostavku u novembru prošle godine, kaže da mu je Tramp tada rekao da je "trebao da ga štiti".

Neposredno nakon što je ministar pravosuđa Vilijem Bar okončao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o detaljima Milerovog izvještaja Tramp je na društvenoj mreži "Tviter" objavio sliku sebe sa slovima koja podsjećaju na čuvenu seriju "Igra prijestola".

Tramp je u poruci pored svoje slike na kojoj je okrenut leđima okružen maglom napisao - "nema skrivene saradnje, opstrukcije i za sve koji me mrze i ekstremno lijeve demokrate igra je gotova"

Izvještaj specijalnog tužioca Roberta Malera, koji je konačno objavljen u četvrtak, otkrio je javnosti da je Tramp pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom o Rusiji i da iznudi Malerovo uklanjanje s položaja da bi ga spriječio da istraži njegovu potencijalnu opstrukciju pravde, javlja Glas Amerike, prenosi Fonet.

Izvještaj specijalnog tužioca ima dva dijela i dug je 448 strana, od kojih su mnoge zatamnjene zbog povjerljivih informacija.

U prvom dijelu se iznose detalji ruskog miješanja u izbore a drugi se odnosi na pitanje da li je predsjednik Tramp opstruisao pravdu.

Maler je konstatovao da Kongres ima ovlašćenje da utvrdi da li je Tramp stvarno prekršio zakon.

Kada je riječ o pitanju da li je Trampova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine, Maler je napisao: "Dok su istragom utvrđene brojne veze između pojedinaca povezanih sa ruskom vladom i pojedinaca povezanih sa Trampovom kampanjom, dokazi nisu dovoljni da bi bili osnova za podizanje optužnica".

Maler je takođe naveo da nema dovoljno dokaza da se bilo koji zvaničnik kampanje optuži za rad kao neregistrovani strani agent Rusije. 

Tagovi:

Ostale vijesti