Zašto se pegla pirotska kobasica?

Turistička organizacija Pirot predstavila je sinoć u Banjaluci turističke potencijale ovog kraja. Evo šta smo saznali o gradu podno Stare planine u kojem pletu ćilime i peglaju kobasicu.

0
A- A A+
Foto: Ilustracija/Getty Images

Hiljade turista i gurmana svake godine krajem januara okupiraju Pirot, grad na jugoistoku Srbije.  Imaju dobar, ''ispeglani'' razlog za to. 

Tradicionalno u to toba godine održava se nadaleko čuveni ''Sajam pirotske peglane kobasice''. Ovaj suhomesnati specijalitet jedan je od obilježja i turističkih brendova ovog kraja, ali i cijele Srbije i u procesu je zaštite geografskog porijekla.

Sinoć u Banjaluci, gdje je novinare u hotelu "Bosna" domaćinski ugostila Turistička organizacija Pirota, zajedno sa Turističkom organizacijom grada Banjaluka, saznali smo da se kobasica pravi od ovčijeg, kozijeg ili junećeg mesa, u koje se dodaje kombinacija začina.  Ali, zašto se pegla?

"Pegla se da bi se iz nje izvukla vlaga. Kada se napuni, suši se prirodno na vazduhu. Skida se svaki dan ili svaki drugi dan. Nekada se peglala flašom, ali danas imamo modernije rekvizite za peglanje. Kada dobije oblik potkovice, to je to,'' rekao nam je Dragan Novaković iz pirotske turističke organizacije.

Kobasica je izuzetnog ukusa, pomalo ljuta i ''blago žestoka'', pa se u Pirotu smatra i prirodnim afrodizijakom, a odlično se slaže sa rakijom. Još bolja je sa pirotskim kačkavaljem, drugim gastronomskim ponosom tog grada i proizvodom za zaštićenim geografskim porijeklom.

Sljedeći na spisku stvari zbog kojih ne bi trebalo da zaobiđete Pirot jeste širom svijeta čuveni Pirotski ćilim, takođe zakonom zaštićen i vezan za grad u kojem se vijekovima plete. Kažu da mu je rok trajanja stotinu godina - sa svake strane - i da je čest diplomatski poklon među ambasadorima i diplomatama u Srbiji.

Pirot je 2015. godine proglašen za ''Izuzetnu destinaciju Evrope" (EDEN projekat) i prvi put je predstavio svoju ponudu na Međunarodnom sajmu turizma koji se održava u Banjaluci.

"Nagrada koju je dobio Pirot podiže vidljivost turistički manje vidljivih destinacija u zemljama kandidatima za EU. Pirot je pobijedio u kategoriji turizam i lokalna gastronomija i posljednje četiri godine u gradu je urađeno mnogo toga. Uređen je gradski trg, tvrđava, a došlo je do ekspanzije smještajnih kapaciteta'', kaže Dejan Crnomarković koordinator EDEN projekta za Srbiju.

Osim gurmanluka i Pirotu su veoma ponosni na Staru planinu, za koju važi da je jedna od najljepših na Balkanu i idelano je mjesto za aktivan odmor i trošenje viška ''pirotskih'' kalorija.

Do Pirota se dolazi iz Niša za nekih sat vremena vožnje, a iz Beograda potrebno manje od četiri sata. Gospodin Novaković nam je rekao da mu je do Banjaluke trebalo oko šest sati.

Tagovi:

Ostale vijesti