Istorijski trenutak: Ko ode u Rim za Uskrs...

Autor:

Turisti koji posete baziliku San Đovani in Laterno u Rimu imaju ovog Uskrsa jedinstvenu priliku da vide i da se popunu Svetim stepenicama, koje su otkrivene prvi put u poslednja tri veka, a kojima je, kako se veruje, hodao razapeti Isus.

0
A- A A+
Koloseum u Rimu. Foto: MONDO portal/Marko Čavić Koloseum u Rimu.

Stepenice poznate po latinskom nazivu kao Scala Sancta - prekrivene daskama od orahovog drveta biće otkrivene u naredna dva meseca, nakon opsežnog projekta restauracije.

U originalu stepenice su prekrivene ermerom i na njima se na tri mesta nalaze tri kapi Isusove krvi, za koje se tvrdi da su pale tokom njegovog penjanja.

Te kapi su obeležene srednovekovnim krstovima i turisti ne prestaju da ih ljube i dodiruju dok se na kolenima penju ka njihovom vrhu, preneo je CNN.

Od podnožja do vrha ima ukupno 28 stepenika kojima je, kako se navodi u Jevanđelju po Janovu, Isus nekoliko puta prošao.

Kako su komunisti "ubili Boga" u Beogradu

Iako nema pisanih tragova, otac Frančesko Guera, rektor Svetih stepenica, kaže da je prema predanju majka cara Konstantina, Helen, inače, pasionirana kolekcionarka relikvija Isusa u 4. veku, tražila da joj se stepenice donesu u Jerusalim.

"Znamo da je Sv. Helena prenela eksere kojima je Isus razapet i deo krsta na kojem je bio razapet u obližnju crkvu", kaže Guera.

Sveti stepenice se nalaze u bazilici San Đovani in Laterano u Rimu.

Na vrhu stepenica je soba nazvana Sveta od Svetih.

Nekada je bila privatna kapela pape i sadrži relikvije svetaca i jednu od najstarijih ikona Isusa pronađenih u Rimu iz 5. veka.

Stepenice će uskoro ponovo biti prekrivene drvetom kako bi se zaštitio originalni mermer, ali narednih nekoliko sedmica posetioci Rima mogu bukvalno da hodaju, ili kleknu, na nečem što se smatra originalnim stopama Isusa.

Tagovi:

Ostale vijesti