U FBiH ''histerišu'' zbog rezervne policije u RS

Autor:

Niz reakcija u većem entitetu povodom jučerašnjeg usvajanja zakona u Narodnoj skupštini RS koji će omogućiti uvođenje rezervnog sastava Policiji RS.

0
A- A A+
policija Foto: Mondo/Željko Svitlica

Predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić sazvao je vanrednu sjednicu koja bi trebala biti održana u utorak 23. aprila s početkom u 13 sati, a na dnevnom redu naći će se mogući pravci djelovanja u svijetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti bezbjednosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Stranka demokratke akcije zatražila je danas od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima, potvrđeno je iz Stranke demokratske akcije.

"Demokratska fronta" danas je predložila da rezervni sastav policije u Federaciji BiH broji 2.500 pripadnika, a ukoliko u rezervni sastav policije Republike Srpske bude primljeno 1.000 policajaca.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) reagovala na upit novinara Fene i saopštila da smatra da je nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije MUP-a RS. OHR je pozvala Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) da odgovori transparentno na sve primjedbe upućene tim povodom.

Iz OHR-a pozivaju Narodnu skupštinu RS "da na primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te, istovremeno, osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opšti okvirni sporazum za mir“.

Iz Ambasade SAD-a u BiH su na uput novinara kazali da traže dodatne informacije o namjeni rezervnog sastava Policije Republike Srpsku. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Ostale vijesti