Notr dam će izgledati drugačije? (FOTO, VIDEO)

Autor:

Predsednik Francuske i predstavnici agencije UNESKO razgovarali o rekonstrukciji pariske katedrale.

0
A- A A+

Obnova pariske katedrale Notr Dam mora da zaštiti univerzalne vrednosti tog mesta, ali to ne znači doslovnu rekonstrukciju, saopšila je delegacija UNESKO posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Kako je saopšto kabinet francuskog predsednika, predstavnici te agencije su naveli da su spremni da pomognu obnovu Notr Dama, naročito pružanjem tehničke ekspertize.

Generalna direktorka UNESKO Odri Azulaj je izjavila da se mora poštovati "integritet i autentičnost" tog spomenika, jer je to deo svetske kulturne baštine, ali to ne znači da pariska katedrala mora da ostane nepromenjena.

UNESKO, kako se navodi, formalno priznaje pravo svake generacije da učestvuje u nasleđu čovečanstva, između ostalog, i prilagođavanjem prirodnim i istorijskim procesima promene i transformacije i novim mogućnostima koje nudi napredna tehnologija. Makron je prvobitno izrazio želju da katedrala, bude obnovljena za samo pet godina, ali je to izazvalo nevericu u javnosti, jer se procenjuje kako će za obnovu biti potrebno znatno više vremena.

Veiki požar, koji je zahvatio ovu parisku katedralu 15. aprila, uništio je jednu kulu i krov i oštetio unutrašnjost ali stručnjaci veruju da konstrukcija katedrale nije ugrožena.

Izvor: Rojters

Izvor: youtube/Michael Trauer

Tagovi:

Ostale vijesti