• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad Borković promaši ONU krivinu na Spa... (VIDEO)

Autor mondo.rs

Najbolji srpski automobilsta je u razgovoru za MONDO otkrio koje su mu omiljene staze, zašto kreće uzdržano u novu sezonu, ali i koju će zver ove godine vozite van trkačkih staza.

 Kad Borković promaši ONU krivinu na Spa... (VIDEO) Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Dušan Borković će i ove godine u takmičenju TCR Evropa ponovo sesti za volan Hjundaija i30N TCR.

Nakon prošlogodišnje turbulentne sezone, u kojoj mu je na kraju drugo mesto izmaklo za jedan poen, Dušan kaže da će ove godine voziti malo drugačije.

"Mnogi kažu da se vozači promene kada dobiju dete. Kako sam ja nedavno postao otac, verovatno će to uticati na mene", rekao je Borković i dodao da će dodatni efekat imati i promenjeni sistem bodovanja.

Ovogodišnji šampionat, koji počinje poslednjeg aprilskog vikenda trkama na Hungaroringu, obilovaće brzim stazama.

"Da, kao i prošle godine, a nama to baš i ne odgovara. S obzirom da je naš Hjundai podešen isto i za evropski i svetski TCR šampionat. Kako svetska verzija obiluje sporijim stazama, automobil je tako podešen, malo je izdignutiji", rekao je Borković za MONDO.

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

"Imamo Moncu i Spa, gde se vozi 250, 260 kilometara na sat, a gde mi ne možemo biti konkurentni u odnosu na neke druge automobile. To nam je predstavljalo veliki problem prošle godine, a verovatno će i ove. Sad imamo i takođe brzi Hokenhajm. Tamo gde postoji dugačak pravac, Hjundai postiže slabije rezultate", rekao nam je Dušan.

Ove godine biće daleko više Hjundaija u TCR Evropa takmičenju, jer su mnogi videli prošle sezone kakve vrhunske performanse ima ovaj automobil.

"Hjundai Motosport je uradio vrhunski posao da napravi ovakav automobil. Vidim da je u reliju uradio savršeno."

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Pitali smo Borkovića koje su mu omiljene staze. On je izdvojio Spa Frankošamp i, posebno, japansku Suzuku.

"Suzuku sam oduvek voleo zato što ima neverovatnu istoriju. Ranije je tamo bila uvek poslednja trka Formule 1, a sećam se Laude, Sene... Sve smo to mi gledali. Na toj stazi sam bio i drugi na svetskom prvenstvu. Takvu emociju kao tad nikad nisam doživeo. S druge strane, tu je Spa. Ima mnogo promena visina, kao da idete na neku planinu. Čak možete da osetite kako vam automobil zbog toga i malo snage", rekao je Dušan za MONDO.

A omiljena krivina...

"O Ruž je najneverovatnija krivina na svetu, po meni. Mi vozimo manjom brzinom od bolida Formule 1. U Formuli imate mnogo veliki downforce (prianjanje), pa kroz tu krivinu prolazite zalepljeni. Mi nemamo toliki downforce, pa kada naiđemo sa 220-230 na sat, auto poleti uz stvaranje velike G sile. Bukvalno vas u nosu zaboli, kada prolazite kroz O Ruž, kao da vas je neko pesnicom u nos udario i to prilikom svakog prolaska. Tako da ja tu krivinu obožavam, ali je istovremeno i respektujem. Uvek sam potpuno koncentrisan kad nailazim na nju jer ako zakasnite (s manevrom) pola metra možete ispasti sa staze", pojasnio nam je Dušan kakav je osećaj proći jednom od najlegendarnijih krivina u automoto sportu.

Pogledajte kako izgleda kada se zakasni "pola metra" u ovoj krivini:

Privatno Dušan je vozio mnoge automobile, a u poslednje vreme najjači utisak mu je ostavio novi BMW M5, kojeg će voziti ove godine.

"To je auto koji bukvalno ima sve. U njemu "imate" i Ferarija, Lamborgnijima, skoro pa (Mercedes) S klasu, 'džipa' s pogonom na sva četiri točka, kojim možete i da driftuje… Potrebno je samo 3 sekunde do 100 km/h. Imate sve u jednom automobilu", rekao nam je Borković u dahu.

Od ostalih "običnih" automobila, Dušan je izdvojio i verzije Poršea 911 – Turbo S, GT3 RS i GT2 RS, kao i hečbekove – Hondu Civic Type R, novu Leon Cupru R, Golf R i GTI.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC