Stiže pješčana oluja iz Sahare, i Balkan na udaru

Autor:

Veliki pješčani oblak iz Sahare, koji ovog vikenda stiže do Evrope, tokom naredne nedjelje očekuje se u Hrvatskoj. Da li će i BiH prekriti pijesak iz Sahare, vidjećemo u narednim danima.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: YouTube/printscreen/Imrul Mehedi Ilustracija

  Saharska prašina danas je stigla do Portugalije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke, a tokom noći očekuje se da stigne do južnih krajeva Hrvatske.

Pješčani oblak sutra će se proširiti na veći dio Hrvatske, javili su hrvatski mediji.

Pješčana prašina iz Sahare više puta godišnje dolazi u evropske zemlje, a uglavnom "stradaju" samo automobili.

Ovaj oblak "putovaće" Evropom i početkom naredne sedmice.

Hrvatski meteorolozi su od ponedjeljka najavili više oblaka, a kišu u noći na utorak.

Saharski pijesak u Hrvatsku stiže u noći između ponedjeljka i utorka, a prognostičarka RTL-a Dunja Macoko Drvar kaže da se snažan ciklon polako približava iz Sjeverne Afrike i sa sobom vuče više pijeska nego što ga mediteransko područje dobija sa manjim ciklonima.

Pijeska već ima u vazduhu iznad zapadnog Sredozemlja i Španije, a narednih dana ciklon će putovati na istok i zahvatiti veliki dio Hrvatske.

Lagano taloženje pijeska na obali će moći da se primijeti već u nedjelju, a biće ga znatno više u ponedjeljak i pogotovo utorak, kad će padati prljava kiša kako na moru, tako i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

"Ako niste oprali automobile, i nemojte. Pred praznik oprani okomiti (vertikalni) pozori valjda će ipak ostati čisti", poručuje Macoko Drvar.

Pijesak iz Sahare mogao bi da "prekrije" i BiH, kao i druge zemlje regiona.

Ostale vijesti