Ništa od dvoglavog orla na Banskom dvoru

Autor:

Grad Banjaluka odlučio da ne radi rekonstrukciju velikog dvoglavog orla sa grbom kraljevine SHS iznad glavnog ulaza u Banski dvor, "jer bi to moglo biti provokativno za mnoge građane"

3
A- A A+
Foto: YouTube/screenshot


Želja nam je da Kulturni centar Banski dvor vrati svoj vanjski sjaj do slave grada, Spasovdana, 6. juna, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon obilaska radova na sanaciji ove ustanove.

Obimna rekonstrukcija zdanja starog 87 godina košta oko 2,5 miliona KM, a počela je prije šest mjeseci.

"Radi se kompletno vanjsko uređenje sa ambijentalnom rasvjetom, ali kada se to završi ostaje nam da se i unutrašnjost objekta dovede u red, što takođe iziskuje mnogo posla i sredstava", precizirao je Radojičić za Srpskainfo.com.

On je naglasio i da Grad neće raditi rekonstrukciju velikog dvoglavog orla iznad glavnog ulaza sa grbom kraljevine SHS, što je bio prijedlog izvođača, jer bi to moglo biti provokativno za mnoge građane.

"Originalni dvoglavi orao imao je grb kraljivne SHS, ali značenje šahovnice danas je mnogo drugačije i mnoge asocira na Drugi svjetski rat i jedan od najtežih perioda u našem gradu. Imali smo ozbiljnu debatu, a stručnjaci koji se bave restauracijom kažu da se ona vrši originalno ili da se ne radi uopšte. Bilo je i prijedloga da se rade modifikacije, da se na poprsje stave drugi simboli, ali na kraju smo se odlučili da ne radimo rekonstrukciju jer bi vraćanje grba moglo biti provokativno za dio ljudi", zaključio je gradonačelnik.

Inače, u anketi koju je sproveo portal Mondo.ba za povratak dvoglavog orla na Banski dvor glasalo  je 83 odsto učesnika...

Ostale vijesti