• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u kvart Boke Juniors (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Neobične i raznobojne kuće, ulični plesači tanga, pješačka ulica Kaminito, stadion "La Bombonjera", samo su neke od asocijacija na La Boku, najpoznatiju i jednu od 47 kvartova glavnog argentinskog grada Buenos Ajresa.

La Boka, lučki kvart nazvan je po ušću rijeke Riahuelo ("boka" - ušće na španskom), odnosno po đenovskoj četvrti Bokadase, od prvih doseljenika većinom iz tog grada.

La Boka se prostire na oko 3,5 kilometara kvadratnih, gdje živi oko 50.000 stanovnika. Krajem 19. vijeka u La Boku su većinski počeli naseljavati migranti iz Italije.

Jedan od najprepoznatljivijih elemanata u četvrti La Boka je mala pješačka ulica Kaminito, koja je od velikog kulturnog i turističkog značaja u Buenos Ajresu. Poznata je i po slavnom istoimenom tangu. Ova ulica je 1959. proglašena "ulicom muzejem". Čuvene raznobojne kuće italijanskih imigranata pod državnom su zaštitom kao kulturno nasljeđe.

Raznobojne kuće, osim što krase ulicu Kaminito, su istovremeno i glavna ponuda kao suvenir za turiste iz cijelog svijeta. Turisti u Kaminitu mogu kupiti minijaturne kuće u različitim bojama.

Tako posjetioci šetajući ulicom Kaminito u La Boki imaju priliku na zidovima kuća vidjeti i djela brojnih slikara, stihove pjesnika, a tu su svakako i statue poznatih argentinskih fudbalera Dijega Armanda Maradone i Lionela Mesija te statua poglavara katoličke crkve pape Franje, koji je takođe Agentinac.

Tango je takođe veoma prepoznatljiv element kada je riječ o La Boki, posebno pješačkoj ulici Kaminito. Dokaz tome je da, osim brojnih plesača na ulici, i veliki broj restorana gostima nudi da tokom ručka ili večere imaju priliku uživati u tangu, koji u ili ispred restorana izvodi plesni par.

Ono što je možda i razlog više da La Boku posjete ljubitelji fudbala svakako je činjenica da je ovaj kvart dom čuvenog kluba Boka Juniors. U La Boki se nalazi stadion "Alberdo J. Armando" ili poznatiji kao "La Bombonjera".

Boka Juniors ima na milione navijača, kako u Argentini, tako i širom svijeta. U kompleksu stadiona "La Bombonjera" nalazi se i muzej, gdje se mogu vidjeti svi trofeji ovog kluba, statue i portreti najpoznatijih fudbalera koji su nosili dres kluba, a među njima je svakako najistaknutiji Maradona.

Oko stadiona "La Bombojnera" sve je u žuto-plavim bojama kluba, a ove boje u La Boki su posebno izražene u vrijeme derbija Boka Juniors - River Plata, koji je među najvećim svjetskim fudbalskim derbijima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC